Hálózattá szervezik Nyíregyháza kerékpárútjait

Nyíregyháza Önkormányzata az Új Széchenyi Terv Észak-Alföldi Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott pályázatát támogatásra érdemesnek ítélték, így elkezdődhetnek a tervezett fejlesztések.

 

 
Nyíregyháza MJV Önkormányzata az Új Széchenyi Terv Észak-Alföldi Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott „Nyíregyháza kerékpárforgalmi hálózatának fejlesztése” című, ÉAOP-3.1.3/A-11-2011-0015 jelű pályázatát az Regionális Operatív Program Irányító Hatósága 531.602.321,-Ft összköltséggel, 478.442.088,-Ft támogatással, 90,000000% támogatási intenzitással, támogatásra érdemesnek ítélte.
 
A korábbi pontszerű fejlesztések után szükségessé vált, hogy ezen szakaszok összeköttetését létrehozva, egy egységes kerékpárút hálózat létrehozása érdekében történjenek a fejlesztések. A projekt célja, hogy a jelenleg különálló szakaszokat lehetőség szerint összekapcsolja, és bővítse a város kerékpáros hálózatát. A tervezett szakaszok megépítésével a város eddigi 42,49 Km-nyi kerékpárforgalmi létesítménye további 7 km-el bővül. Jelentősége azon túlmenően, hogy több mint 15%-al növeli a város kerékpár utjainak hosszát az, hogy hálózattá szervezi azt. A projekt olyan korábbi fejlesztési anomáliákat is kezel, amelyek joggal bosszantották a lakosságot, így például megépül a Törzs utca, Pazonyi út közötti kerékpárút hiányzó szakasza csakúgy, mint a Család, Szalag utcák kerékpáros összeköttetése. A Liszt Ferenc utca kijelölésével, valamint a Lehár F., Keleti M. utak 2 oldali nyitott kerékpársáv létesítésével az orosi kerékpárút is közvetlenül bekapcsolódik a városi hálózatba. A város nagykörútjának Északi része is teljes összeköttetést kap a Ferenc körút, László utca melletti járdaszélesítéssel létesülő gyalog-kerékpárúttal. A belváros megközelíthetősége javul a Vasvári Pál úti szakasz megépítésével. A körút déli területeinek fejlesztése is elindul a Vasgyár utcai szakasz megépítésével (gyalog-kerékpárút járdaszélesítéssel). A Tokaji úti vásártér kerékpáros megközelítése is jelentősen javul a Rákóczi úti szakasz továbbépítésével.
 
A projekt talán egyik legjelentősebb célterülete a Korányi Frigyes utca. Az itt megépülő új gyalog-kerékpárút egy régi lakossági igényt szolgál ki, egyrészt az itt élők jogos elvárása volt a járda megépítése másrészt, pedig a megépülő kerékpárút Sóstófürdő és Sóstóhegy kerékpáros megközelítését javítja.
 
 
A projektről:
 
Projekt címe: „Nyíregyháza kerékpárforgalmi hálózatának fejlesztése”  ÉAOP-3.1.3/A-11-2011-0015
Projekt összköltsége: 531.602.321,-Ft
Elnyert támogatás összege: 478.442.088,-Ft
Nyíregyháza MJV által biztosított önerő: 53.160.233,-Ft
Támogatás intenzitása: 90,000000%
 
Megépítendő kerékpárutak hossza (elválasztás nélküli gyalog-kerékpárút, kétirányú kerékpárút, elválasztott gyalog-kerékpárút): 6.799 m
Kijelölt egyéb kerékpárforgalmi létesítmények hossza (kerékpározásra kijelölt kisforgalmú utca, nyitott kerékpársáv): 1.210 m
 
A projekt az alábbi utakat érinti: Korányi Frigyes u; Törzs u; Család u. – Szalag u.; Belső körút, Liszt F. u; László u; Pazonyi u; Pazonyi tér, Ferenc körút, Vasvári P. u; Rákóczi út, Vasgyár út, Petőfi út.
 
Projekt kezdete: 2012. első félév, várható befejezése: 2013. második félév