Az ablakon kidobott kutyus szerető gazdira lelt!

 

2011. április 23-án Nyíregyháza, Ószőlő utcán egy Yorkshire terrier keverék kiskutyát a gazdája hirtelen felindulásból kidobott az ablakon, első emeleti lakásukból! 
 

 

 
A rendőrség lakossági bejelentés alapján azonnal értesítette az Állatbarát Alapítvány ügyeletes kollégáját, aki a helyszínről elvitte a kutyát, állatorvosi vizsgálaton esett át, majd az Állatotthonba került karantén elhelyezésbe.
 
Mivel a kutyuson semmilyen, veszettségre utaló jel nem volt megfigyelhető, ezért a rendőrségi eljárás idejére is megfelelő helyet igyekeztünk biztosítani számára. Egy nyíregyházi család fogadta be magához, egészen a mai napig náluk „vendégeskedett” Deni, a yorkie.
 
2012. április 27-vel ugyanis lejárt, az a jogilag meghatározott idő, amikor is az eredeti gazdi már nem követelheti vissza kutyáját, így az ideiglenes helyet biztosító család véglegesen is örökbe tudta fogadni a már családtaggá vált kutyust. („A Ptk. 129. §-a szabályozza a találást, mint a tulajdon megszerzésének egyik eredeti módját. Ha valaki feltehetően más tulajdonában lévő dolgot talál, és annak tulajdonjogára igényt tart, megszerzi a tulajdonjogot, feltéve, hogy mindent megtett, amit a jogszabály annak érdekében ír elő, hogy a dolgot a tulajdonosa visszakaphassa, ezen felül a tulajdonos a találástól számított egy éven belül a dologért nem jelentkezett.” )
 
 
Feljelentést tettünk a tulajdonossal szemben, és kértük, hogy mondassák le a kutyus tulajdonjogáról, az ügy azonban még mindig lezáratlanul áll, most már az ügyészség előtt. A Rendőrég felkereste a tulajdonost, aki magáénak akarta tudni a kutyát, nem mondott róla le. A hatóság felkérte, hogy látogasson ki hozzánk, és vegye magához vissza a fiatal ebet. Ezt a hölgy nem tette meg, Alapítványunk eddig még személyesen nem találkozott vele.
 
2012 februárjában a Nyíregyházi Rendőrkapitányság a következő értesítést küldte megkeresésünkre:
„A tulajdonossal szemben 2011. augusztus 22-én vádemelési javaslattal került megküldésre a Nyíregyházi Városi Ügyészség részére”. Azóta ezen üggyel kapcsolatosan fejlemények nem történtek.
 
Számunkra most már az a legfontosabb, hogy Deni kutyust jó helyen, biztonságban, szerető, és felelősségteljes gazdinál tudhatjuk, oltva, mikrochippel ellátva.
 
Köszönjük!
 
 
Bővebb információk: Állatbarát Alapítvány
cím: 4400, Nyíregyháza, Csatorna u. 2.
tel: 42/727-736