Élő nyuszi, élő csibe, a lakásban semmi helye!

A húsvéti időszakban egyre többen próbálnak olcsón hozzájutni „szezonális” élő állatokhoz (nyuszi, csibe, kacsa), hogy gyermekeiknek ezzel okozzanak örömet.

 

 
Az Állatbarát Alapítvány felhívja a lakosság figyelmét, hogy az esetleges élő állat vásárlás mellett csak hosszas mérlegelés után döntsenek! A következő tényeket azonban mindenképpen tartsák szem előtt:
 
Ezen állatokról hosszú távon, és megfelelően kell gondoskodni!
Nagyon oda kell figyelni a táplálásukra(főleg a nyulaknál)! Állatorvosi felügyeletet is igényelnek! A nyulak előszeretettel rágcsálnak(pl. vezetékeket), amiből nem csak az állatnak, hanem a gazdának is kellemetlensége származhat!
Mint minden vadon élő állat, viselkedés alapján egy helyre járnak üríteni, azonban a nyúl kellemetlen és erős szagokat hagyhat maga után!
 Az ebben az időben vásárolt nyulak, csibék, kacsák felesleges „túlszeretgetés” áldozataivá válhatnak!
A hirtelen fellépő stresszhatás és a nem megfelelő gondoskodás következtében hamar elpusztulhatnak!
 A kisgyerekek hamar más elfoglaltság után nézhetnek, így a szülők egyszerűbbnek láthatják az utcára, mezőre kitenni őket, ami ezen állatokra nézve az életveszélyt jelentheti!
 
Ezért kérünk minden kedves olvasót, hogy alaposan fontolja meg vásárlási szándékát, és próbálja elmagyarázni gyermekeinek is az állatokra néző veszélyeket, inkább csokinyuszit, vagy plüssfigurát ajándékozzanak.
 
A Nyíregyházi Állatparkban, a húsvéti időszakban lehetőség lesz állatsimogatásra, ellenőrzött körülmények között, a nyuszitól elkezdve, a kecskéken át, sok állatot testközelből megismerhetnek a gyerekek!
 
Ha mégis adottak a körülmények az állatok megvásárlásának szempontjából, felhívjuk minden leendő gazda figyelmét, hogy csak megbízható háttérrel rendelkező tenyésztőtől, vagy állatkereskedésből válasszon kis kedvencet magának, az útszélen, aluljárókban, a piacok környékén dobozokból árusítóktól semmiképpen sem!
 
 
Bővebb információk: Állatbarát Alapítvány
Cím: Nyíregyháza, Csatorna u. 2.
Tel: 42/ 727- 736