FESTIVAL DE TRES COURTS – A NAGYON RÖVID FILMEK FESZTIVÁLJA NYÍREGYHÁZÁN

A Très Courts nemzetközi filmfesztivál 14. kiadása 2012 május 4 és 13 között kerül megrendezésre világszerte. Nyíregyházán május 2 és 4 között tekinthetik meg az érdeklődők a Krúdy Gyula Art Moziban a legrövidebb filmek legjavát.

 

 
 
A Très Courts Nemzetközi Filmfesztivál egyedülálló a világon, hiszen egyidejűleg mutatnak be és versenyeznek a maximum 3 perces alkotások, amelyeket tapasztalt szakmabeliek és ígéretes amatőrök valósítottak meg a bolygó négy külöböző csücskéből.
Tíz napon keresztül, 15 országban, északtól délig és kelettől nyugatig 80 városban tekinthetik meg az érdeklődők a Nagyon Rövid Filmek Fesztiváljának a felhozatalát. A Kolozsvári Francia Intézetnek köszönhetően már 3 éve szervezik meg a fesztivált Magyarországon is; a Budapesti Francia Intézet közreműködésének köszönhetően idén 4 várossal bővült a hálózat : Budapest, Miskolc, Pécs és Szeged először vesznek részt a Très Courts - Nagyon Rövid Filmek fesztiválján.
 
2012-ben Marguerite ABOUET, az elefántcsontparti Aya de Yopougon képregény forgatókönyvírója és szerzője lesz az első női védnöke a fesztiválnak, ő a „Paroles de Femmes” (Szót a nőknek) zsűrijének az elnöke és Jean-Francois HALIN, neves francia filmkészítő és televíziós alkotó az elnöke a 2012-es Nemzetközi versenyprogram zsűrijének.
 
A TRES COURTS NEMZETKÖZI FESZTIVÁL FILOZÓFIÁJA
 
Ez a fesztivál létrehoz egy kapcsolódási pontot a különböző kultúrák között és demokratizálja a filmes közeget. Fiatal tehetségek mutatják meg az egész világnak az alkotásuk értékét.  Mindannyian egyenlő esélyekkel rendelkeznek a nagyon rövid formátumnak  köszönhetően, ami olcsón előállítható és könnyen terjeszthető sokféle hordozón (mobiltelefon, televízió, mozi, internet...).
„A szót és a képet azoknak adjuk, akik a világot alkotják: elől, hátul, fölül és alul” – mondja Marguerite Abouet. „Több mint 100 izgalmas, szenvedélyes, szórakoztató, zavart keltő, meglepő történetet mutatunk be, mind 3 percnél rövidebb.” „Az élet ilyenfajta sokrétű bemutatása jobban beszél a minket körülvevő világról kevesebb, mint 3 percben, mint bármi más” – folytatja Marc Bati, a fesztivál igazgatója. „És ha nem is épp a legjobbról van szó, akkor is csodálatos történeteknek lehetünk tanúi.”
 
 
MŰSORON: EGYETLEN MEGKÖTÉS ÁRÁN VÉGTELEN SZABADSÁG
 
A megkötés: a Nemzetközi Versenyprogramot és a díjnyertes filmeket világszerte mindenütt bemutatni.
 
A szabadság: a 15 ország mindegyik városa tetszése szerint újból levetítheti 2012 május 4 és 13 között a „Tres Courts” rendezvény égisze alatt a Nemzetközi Versenyprogramot vagy a fesztivál által rendelkezésre bocsátott valamelyik másik válogatást.
 
 
A NEMZETKÖZI VÁLOGATÁS 2 RÉSZE ÉS A ZSŰRIK
 
A Nemzetközi Versenyprogram mezőnyének a díjátadója 2012. május 4.-én Párizsban a Forum des Images-ban, amelyet egy Jean-Francois Halin által elnökölt szakmabeli zsűri ítél meg (47 film a műsoron).
A „Paroles de Femmes” (Szót a nőknek) versenyprogramm, amit a Languedoc-Roussilon Régió Női Jogi és Egyenjogúsági Delegációja támogat, amelynek a díjátadója 2012. május 5.-én lesz Montpellier városában a Rabelais moziban. Ezt a versenyprogramot egy másik zsűri ítéli meg, amelynek az elnöke Marguerite Abouet, a fesztiválvédnöke: a nők életének körülményeit előtérbe helyező válogatás (20 film a műsoron).
 
 
A VERSENYEN KÍVÜLI VÁLOGATÁSOK
 
 
2012-es újdonság a „VILÁG ELŐTTE, VILÁG UTÁNA” tematikus válogatás. Egy világ véget ér, egy másik világ körvonalazódik kivehetetlenül... A Tres Courts  teret enged azoknak az alkotásoknak – legyenek azok fikciók vagy bizonyságot tevő kisfilmek – amelyek megpróbálják megragadni az egyre konkrétabban látható mélyreható változásokat, amelyeken keresztül megyünk.  Az összeállítás főképp az „Arab tavasz” eseményeit és a nyugati országok felkeléseit követi nyomon. 
 
A Tres Courts fesztivál „CSALÁDI” válogatása kicsiknek és nagyoknak egyaránt szól, bátran ajánlunk a család bármely 6 évnél idősebb tagjának.
 
 
Program:
 
május 2. (szerda) 14 óra:
Nemzetközi versenyprogram
(Kb. 2x1óra)
Közönségszavazás – a helyben szavazók között értékes ajándékokat sorsolunk ki
 
május 3. (csütörtök) 14 óra:
„Világ előtte, világ utána” tematikus válogatás
„Paroles de Femmes” (Nők hangja) válogatás
(Kb. 2x1 óra)
 
május 4. (péntek) 14 óra:
„Családi” válogatás (gyerekfilmek)
(Kb. 45 perc)
 
 
 
A vetítések helyszíne: Krúdy Gyula Art Mozi (Nyíregyháza, Országzászló tér 8.)
 
 
Belépő: 100 Ft