Baltikum Konferencia a Nyíregyházi Főiskolán

 

„A balti államok a függetlenség útján” címmel tartanak kétnapos nemzetközi konferenciát május 17-18-án. 
 

 

 
Az Észtországra, Lettországra és Litvániára koncentráló rendezvény első részére csütörtökön a Parlamentben került sor, ahol Lezsák Sándor köszöntötte a megjelenteket, majd Bába Iván, a Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára tartott előadást, ezt követően pedig az észt nagykövet beszélt. Pénteken a Nyíregyházi Főiskolán folytatódott a program a házigazdák és a mindhárom országból érkező politikusok, szakértők, oktatók és kutatók részvételével.
 
A konferencia által erősödik a Nyíregyházi Főiskola régióban betöltött szerepe, s nagy hangsúlyt kap a keleti partnerség politika, melynek célja a gazdasági kapcsolatok fokozása és a nyitás a szovjet utódállamok felé. A Baltikum kiváló ismerői a politikai, gazdasági és kulturális kérdések mellett nyelvi és kisebbségi problémákat is érintenek a tanácskozáson. A főiskola Kelet- és Közép-európai Kutató Központjának rendezvénye az orosz, az ukrán a belorusz és a lengyel után már az ötödik konferencia a sorban.
 
A főiskolán tartott köszöntőjében Galambos Ildikó, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal igazgatója elmondta, hogy a konferencia nemcsak szakmai és emberi kapcsolatokat épít, hanem gazdasági együttműködést is elindíthat. Gulyás József, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke megyei szinten a litván kapcsolatot emelte ki, de mint mondta, a többi balti állammal is számos hasonlóságot mutató magyar történelem jó alap lehet az együttműködés elmélyítéséhez. Tóth István, beregszászi főkonzul, a KEKK kuratóriumának elnöke emlékeztetett a függetlenségükért véráldozatot is hozó balti államok hősiességére, s példaként állította azokat az eredményeket, melyeket a ma már szabad három ország gazdasági és politikai értelemben egyaránt elért.
 
A konferencia létrejöttében hathatós segítséget nyújtó Keskeny Ernő, a Külügyminisztérium miniszteri biztosa, illetve Kelet-európai és Közép-ázsiai Főosztályának vezetője elmondta, hogy a kormány politikájának kiemelt célja a kelet felé való nyitás, a posztszovjet térséggel való gazdasági és kulturális kapcsolatok élénkítése.
 
Nagy Balázs