Kommandósokat vetnek be Nyíregyháza szívében

Fedor Rita, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője szerdán az MTI-nek elmondta, hogy a főkapitányság, a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság és a büntetés-végrehajtási intézet közösen szervezi meg a rendészeti napot, amelyen a speciálisan képzett egységek bemutatói mellett láthatók lesznek a három szervezet különleges járművei, eszközei és felszerelései is.

 

Tűzoltás
 
A délelőtt 10 órakor kezdődő programra a Készenléti Rendőrség zenekara szabadtéri bemutatóval hívja fel a járókelők figyelmét a városháza előtti Kossuth Lajos téren, majd a zenészek zárt alakzatban átvonulnak a rendészeti nap helyszínére, a Bujtos utca rendőrség és a börtön előtti szakaszára. A szakmai program egy valamikori, lóvontatású tűzoltófecskendő bemutatójával indul: ruhákba öltözött tűzoltók kezelik majd a régi eszközt és oltanak vele lángokat úgy, mint azt elődeik tették évtizedeken át. Persze a mai korszerű tűzoltóautók személyzete is végrehajt oltást, például a rendőr-főkapitányság épületének tetején mesterségesen előidézett lángokat fékezik meg a földről és a magasból.
 
Kommandósokat is bevetnek
 
Hasonlóan látványosnak ígérkezik a rendőrség nyomkövető, illetve veszélyes szerek és eszközök keresésére kiképzett kutyáinak bemutatója is. A speciális egységek, a kommandósok ugyancsak megmutatják, hogyan fognak el bűnelkövetőket a leglehetetlenebb körülmények között is.
 
Szintén élethűen megrendeznek egy nem mindennapi közúti balesetet, amelynek során személygépkocsi ütközik egy rabszállító járművel. A személyautó kigyullad, belőle a sérült sofőrt a tűzoltók mentik, miközben a rendőrség tűzharcba keveredik a rabomobilból a foglyokat megszöktetni próbálókkal. Bemutatót tart a büntetés-végrehajtási intézet is, bepillantást engedve a bűnelkövetőket szigorúan őrző intézmény zárt világába.
 
Részegség
 
A szombati nyíregyházi rendészeti napra kilátogató érdeklődők kitölthetnek bűnmegelőzési és közlekedési totót is fontos ismereteik felfrissítésére. Úgynevezett részeg szemüvegben kipróbálhatják továbbá, hogy milyen lenne a járművezetés, ha ittasak lennének, valamint szimulátoron „vizsgázhatnak” sofőri képességükből. A gyermekeknek pedig ügyességi közlekedési versenyeket rendeznek, sőt hernyótalpon járást és fecskendővel történő „célbalövést” is szerveznek.
 
 
MTI