Milyen virágot (ne) adjunk Anyák Napján?

Anyák Napja közeledtével egyre több helyen jelennek meg a gyöngyvirágot kínáló zugárusok. Sajnos, sokan a  Sóstói-erdőben szerzik be az „árut” – az erdő eldugottabb részein ilyenkor gyakran találkozhatunk olyanokkal, akik szatyorszám tépik le a kis fehér virágokat. Emellett taposásukkal sok más élőlényt is tönkretesznek, és zavarják a madarak fészkelését is.

 

A Sóstói-erdő európai uniós védettség alatt álló Natura 2000-es terület, természeti értékei igen sérülékenyek. A hatályos erdőtörvény szerint nem veszélyeztetheti semmiféle "erdei haszonvétel" az élővilág biológiai sokféleségét, a védett természeti értékeket, az erdei életközösséget. Kereskedelmi céllal pedig bármit (beleértve a vadgyümölcsöt, gombát, gyógynövényt is) csak az erdőgazdálkodó hozzájárulásával lehet gyűjteni állami erdeinkben, de erre nem kerülhet sor a Sóstói Erdőben. A fokozottan védett magyar nőszirom és a hóvirág is nagyrészt a túlzásba vitt virágszedés miatt került a kipusztulás szélére.
 
Mit tehetünk, ha nem szeretnénk, hogy a gyöngyvirág is kipusztuljon az erdőből?
 
-          Semmiképpen se vásároljunk zugárusoktól virágokat!
-          Ha az erdőben olyanokkal találkozunk, aki tömegesen gyűjt virágokat, megkérhetjük cselekedete abbahagyására!
- Ha személyes fellépésünkben nem bízunk, értesíthetjük az erdészeti hatóságot (Nyíregyházán a Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatósága, Kótaji u. 9-11. tel: 42/430-447) a NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészetét (42/478001; 30/415 1767; 30/4151833);
-          Végül az a legbiztosabb, ha magunk alakítunk ki egy kis virágoskertet lakóhelyünkön. Erre nem csak családi házban, de belvárosi épületek, lakótelepek előkertjeiben is van mód; és talán nemsokára nálunk is megjelennek a csoportos összefogással megvalósuló közösségi kertek. De ha más nincs, balkonládában is nevelhetünk szép virágokat. Szeretteink számára talán még szebb ajándék a saját nevelésű virágokból összeállított csokor.
 
 
 
Dr. Szigetvári Csaba, programvezető, E-misszió Egyesület – Tölgyfa Gábor, igazgató, NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészet