Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei iskolák is versenyben a zöldítési támogatásért

Dr. Bálint György kertészmérnök, azaz a közismert Bálint gazda is részt vesz a Cetelem Zöldsuli Program zsűrijében, az iskolazöldítési pályázatra beérkezett legjobb tervek kiválasztásában. A Cetelem és a WWF népszerű közös kezdeményezésének célja, hogy 5 millió forint támogatás segítségével 10 hazai általános iskola számára nyíljon lehetőség az elszürkült, lehangoló betonudvarok kizöldítésére, barátságos, hívogató iskolakertek kialakítására.

 

 
A Magyar Cetelem Bank és a WWF Magyarország hosszú távú együttműködése keretében, a Cetelem Zöldsuli Program segítségével hamarosan újabb 10 hazai általános iskola valósíthatja meg az álomudvart. A kapcsolódó pályázatra rekordmennyiségű, összesen 160 izgalmas zöldítési terv érkezett: az intézmények vezetői, tanárai a diákokkal együttműködve részletes terveket készítettek az iskolakertek kialakítására, az élhetőbb, természetközelibb környezet megteremtésére. Indulhat tehát a „klikk-roham”: április 26. és május 11. között bárki szavazhat a www.cetelem.hu/zoldsuli oldalon a legszimpatikusabb tervekre. A voksok alapján öt, egyenként 500 000 Ft-os „zöldítési csomag” talál gazdára. További öt intézményről szakértői zsűri dönt, a pályázatokat a közismert kertészmérnök, dr. Bálint György, azaz Bálint gazda, valamint a WWF és a Cetelem munkatársai értékelik majd.
 
„Kevés hasznosabb gyerekjátékot tudok elképzelni az iskolakerteknél. A virágok, fák, bokrok gondozásával már a legkisebbek is elsajátíthatják a kertészkedés alapjait, s az élmény egész életüket végigkíséri majd. A zöld iskolaudvar a természet tiszteletére, szeretetére nevel” – mondta el az ország „Bálint gazdája”.
 
A pályázatban hangsúlyos szerepet kaptak az őshonos fa- és cserjefajok: a szervezők célja volt, hogy a program segítségével a diákok megismerjék a környezethez jól alkalmazkodó, könnyen nevelhető őshonos hazai fajokat és fajtákat, gondozásukkal, ápolásukkal erősítve a környezet iránti felelősségüket. A beérkezett zöldítési tervekben éppen ezért olyan őshonos növények kaptak helyet, mint a kislevelű hárs, a mezei juhar és a kocsányos tölgy.
 
„A WWF kiemelt figyelmet fordít a városi zöld területekre, hiszen a fák szén-dioxidot kötnek meg, az oxigén termelésével pedig frissítik a levegőt. Egy városi ember számára nélkülözhetetlenek a zöld területek, egy iskola esetében pedig még fontosabb, hogy növényzettel borított kerttel rendelkezzen. A Zöldsuli Program idén újra lehetőséget ad arra, hogy a legjobb pályamunkákat készítő iskolák diákjai minden nap szembesüljenek a fák jelentőségével, emellett a kert gondozásának felelősségét is megtapasztalhatják” – mondta el Figeczky Gábor, a WWF Magyarország igazgatója.
 
A második alkalommal meghirdetett Cetelem Zöldsuli Programra tavaly is több mint 100 terv érkezett, a 10 nyertes iskola már zöldebb környezetben kezdhette az idei tanévet. Most újabb 10 intézmény alakíthatja ki a tervezett iskolakerteket, élettelibb, otthonosabb körülményeket teremtve ezzel több ezer diák számára. Április 26-ától május 11-éig tehát a közönségen a sor, hogy a www.cetelem.hu/zoldsuli oldalon szavazzon a legjobbnak ítélt pályázatokra.
 
„A Magyar Cetelem számára elsődleges érték a felelősség. Felelősség az ügyfelekért, felelősség a jövő generációiért és a közös környezetünkért. Felelős vállalatként nem adhatjuk fel azt a célunkat, hogy gyermekeink számára ma teremtsük meg a holnapot. A Zöldsuli Programmal nemcsak kellemesebbé, inspirálóbbá tesszük az iskolások mindenapjait, hanem az iskolakertek kialakításába való aktív bevonásukkal a saját magukért és környezetükért való hosszú távú felelősség megélését is közelebb szeretnénk hozni hozzájuk”- mondta el Balog Gábor, a Magyar Cetelem Bank szóvivője.
 
 
 
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az alábbi iskola pályázatára lehet szavazni:
 
·         Kölcsey Ferenc Általános Iskola és Bölcsőde Nyírlövői Tagiskola; Nyírlövő
 
·         Wesley János Többcélú Intézmény Gyürei Székhelyintézmény; Gyüre
 
·         Wesley János Többcélú Intézmény Gemzsei Tagintézmény; Gyüre
 
 
A nyertesekről részben a szakértői zsűri, részben a www.cetelem.hu/zoldsuli oldalon 2012. április 26. és május 11. között tartó internetes közösségi szavazás eredménye dönt.
 
A Cetelem Zöldsuli Program idei nyerteseinek kihirdetésére 2012. május 21-én kerül sor.