Döntöttek a nyíregyháziak a szökőkút sorsáról

 

 Nyíregyháza MJV Önkormányzata május 26-án felhívást tett közzé, miszerint a városvezetés várja a városlakók véleményét a Kossuth téri szökőkút sorsát illetően.
 
 

 

Az Életfa szökőkút megmaradására, illetve az újonnan elkészített három látványtervre három féle módon lehetett szavazni.
 
A Nyíregyházi Naplóban megjelent szavazószelvény segítségével postai úton, a www.nyiregyhaza.hu honlapon elektronikusan, és a városháza földszintjén elhelyezett szavazóládába dobott szavazócédulával személyesen.
 
Összesen 1116 szavazat érkezett.
 
A városháza földszintjén elhelyezett szavazóládába összesen 172 szavazat került.
110-en választották a 2. számú látványtervet
40-en az 1. számú látványtervet
21-en a 3. számú látványtervet
1 db szavazat érkezett az eredeti szökőkút megmaradására.
 
Az interneten összesen 940 fő szavazott. Ebből:
67.01% - 631 fő a másodikra,
15.62% - 147 fő az elsőre
11.68% - 110 fő szeretné, hogy maradjon a jelenlegi
5.69% - 52 fő a harmadik látványtervet részesítette előnyben.
 
Postai úton, a Nyíregyházi Napló szerkesztőségébe összesen 4 szavazat érkezett.
3 fő az elsőre
1 fő a második látványtervre szavazott.
 
 
A legtöbb szavazatot tehát a 2. számú látványterv (a mellékletben látható) kapta, így a nyíregyháziak döntése alapján az kerül megvalósításra. Ebben a változatban a víztükör kettéosztásával egy középső közlekedő, tartózkodó, pihenő felület alakítható ki, amely a hozzá tartozó felette átívelő intenzív vízjátékok új nézőpontból való megcsodálásához, valamint az itt megrendezhető városi és lakossági eseményeknek impozáns hátteret biztosít. Alapállapotban két feszített víztükrű medencét látunk közötte elhelyezkedő sétánnyal, amely azonban nem zavarja a tér átláthatóságát. Az intenzitásában és időben is programozható vízjáték működése igazítható a városlakók, egyházi szertartások igényéhez, adott esetben zenével is kiegészíthető, éjszakai működés közben változatos színű megvilágítással.
 
Az új szökőkút várhatóan augusztus 20-ra elkészül. A jelenlegi szökőkút elhelyezéséről a városvezetés a mostanihoz hasonló módon szeretné kikérni a városlakók véleményét.