Indonéz est Nyíregyházán

Nyíregyházán június 14-én közös sajtótájékoztatót tartottak Kósa Tímea, Nyíregyháza MJV alpolgármestere, és az Indonéz Köztársaság magyarországi Nagykövetségének képviselőiként, Mr. Wahyu Wibowo követtanácsos valamint, Mrs. Patricia Silalahi, és Mrs. Annie Yunus II. titkárok.

 

 
Az apropót az adta, hogy „VARÁZSLATOS RIAU” címen egyedülálló és látványos kulturális bemutatóra kerül sor június 20-án, szerdán 19,00 órától a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban.  Az előadás az Indonéz Köztársaság magyarországi Nagykövetsége, Riau tartomány, Nyíregyháza MJV Önkormányzata és a Móricz Zsigmond Színház együttműködésnek eredményeként valósul meg.
Az Indonéziából, Szumátra egyik tartományából, Riau-ból érkező táncegyüttes, egy igazán varázslatos, az emberiség szellemi örökségének részét képező indonéz tradicionális tánc- és zenevilágból ad ízelítőt.   Az előadás kísérő rendezvénye: a hagyományos, színes indonéz kézművességet bemutató kiállítás, mely az előadás előtt egy órával, 18,00 órától tekinthető meg a színház kiállító termében.  
 
 
2012. január 6-án protokoll látogatást tett Nyíregyházán Maruli Tua SAGAL, az Indonéz Köztársaság magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete. Látogatásának eredménye, a város vezetőivel és a színház igazgatójával lefolytatott megbeszéléseket követően, hogy a június közepén, Magyarországon vendégszereplő riaui tánccsoport - Budapest és Békéscsaba mellett - Nyíregyházán is fellép.
 
 
Indonézia
 
 
Indonézia tőlünk több mint 10.000 km-re található Dél-kelet Ázsiában. Szigetvilága 5.000 km hosszan nyúlik el Szumátra észak-nyugati csücskétől Irian Jaya (Pápua Új-Guinea nyugati fele) keleti határáig. 17.000 szigetével Indonézia a világ legnagyobb szigetországa, s egyben a negyedik legnépesebb.
 
 
Öt nagy sziget: Szumátra, Jáva, Kalimantán, Szulaveszi és Pápua, meg 30 kisebb szigetvilág alkotja, 33 tartományra osztva.
Az indonéz szigetvilág lakói, a mintegy 350 különböző népcsoportban több mint 483 nyelvet és nyelvjárást használnak. A nemzeti nyelv a Bahasa Indonesia (bahásza) latin betűkkel és európai helyesírással írva. Minden kiemelt turista-úticélnál az elsődleges idegen nyelvet, az angolt beszélik és használják írásban is.
50 nemzeti parkkal rendelkezik, melyek az egyedülálló tengeri élővilág bemutatóhelyei; a Wallace-vonal környezete a 28 ezer növényfajjal a pici, ritka orchideáktól a hatalmas Rafflesia virágig; 3500 állatfaj, Szumátra és Borneó veszélyeztetett orángutánjaival és a komodói sárkánygyíkkal, a jávai orrszarvúval, Szumátra utolsó tigriseivel.
 
 
Riau szigetcsoport Kelet-Szumátra nagy részét magában foglalja, a malájok hazája. Tanjung Pinang a központja, mely közkedvelt turista célpont: gyönyörű tengerpartokkal, és felemelő kulturális élményekkel.  A helyszín a világ egyik legrégebbi és legforgalmasabb tengeri keresztútja, így vált Riau kereskedelmi központtá.
 
 
Indonézia igen jelentős tartalékokkal rendelkezik olyan ipari nyersanyagokból, mint a kőolaj, földgáz, ón, réz és arany. Indonézia a világ második legnagyobb földgáz-exportőre, bár az utóbbi években kőolajból nettó importőrré vált. Legfőbb mezőgazdasági termékei között találjuk a rizst, a teát, a kávét, a különböző fűszereket és a gumit.