Apró élőlények-óriási veszélyek!

  A kutya és macskatartók legnagyobb rémálma, ha a kedvencük valamilyen ektoparazitával fertőzött. Ezekre hívja fel a gazdik figyelmét az Állatbarát Alapítvány.

 

 
A bolhák könnyedén kimutathatók ha az állat szőrét a gerince mellett sűrű fésűvel többször átfésülve a fésűben maradó anyagban megtaláljuk az ürüléküket (apró, barnásfekete karika alakú, nedves papírra téve körülötte vörös udvar alakul ki), esetenként láthatjuk is a kutyán tartózkodó vérszívókat.
A bolhák petékkel szaporodnak, mely peték a legszélsőségesebb környezeti hatásokat is túlélik, ezért érdemes oda figyelni négylábúink szőrzetére, lakóhelyére és ennek környezetére.
 
Kezelés, megelőzés:
Bolhák esetében is legfontosabb a bolhásság megelőzése, különös tekintettel arra, hogy a bolháknak általában csak 5%-a tartózkodik az állaton, a többi a környezetben (fekhely, padlórepedések) található meg. Ennek figyelembevételével a kutya, macska bolhátlanítása mellett a környezet alapos porszívózására és fertőtlenítésére is sort kell kerítenünk.
Kedvencünk bolhátlanításában nagy segítségünkre lehetnek a különböző gyártók különböző termékei, melyek felől érdemes az állatorvosok, állatpatikusok tanácsát kikérni, mivel a nagyobb hipermarketekben és díszállat-kereskedésekben csak kisebb hatékonyságú szereket értékesítik! Azonban beszélhetünk sprayk-ről, spot onokról, nyakörvekről stb. figyelembe kell venni, hogy minden kutya és macska más és más, lehet, hogy csak hosszas próbálgatás után derül ki, hogy melyik módszer célravezető!
 
Érdemes tudni:
Az állandó zaklatás, viszketési érzés mellett a kutya és a macska szempontjából a leggyakoribb és legsúlyosabb tünetekkel egy rendkívül súlyos allergiás bőrgyulladás, az ún. bolhaekcéma jár.-A test kiterjedt felületén a viszketegség mellett nedvedzés, a szőr kihullása, pörkösödés jön létre, a későbbiekben ezek a területek másodlagos fertőzések bemeneti kapujaként szolgálhatnak.
A bolha közti gazdája a kutyára, és az emberre egyaránt veszélyes Dipylidium caninum galandférgeknek!
 
Érdekesség:
A bolhák számos betegséget terjeszthetnek, többek között a vándorpatkány bolhája is terjesztője volt a középkorban oly rettegett emberi pestisnek!
 
A bolhák mellett fontos szót ejtenünk a kullancsokról is:
A kullancsok szintén vérszívó, külső paraziták, 800 fajuk közül az ún. valódi kullancsok veszélyesek ránk és kedvencünkre nézve, mivel túlnyomórészt emlősökön szívnak vért.
A kifejlett kullancsok 3-4 mm nagyságot érnek el, és ijesztően nagy, borsó, bab méretűre hízott kullancsok válhatnak belőlük, amelyeket több napos vérszívást követően kutyánk bőrébe fúródva felfedezünk.
 
Kezelés, megelőzés:
A kullancsok ellen már nagy hatásspektrumú szereket fejlesztettek ki a többnyire neves, külföldi gyógyszergyártók. A bolhák elleni készítmények nagy százaléka (formájától és kiszerelésétől függetlenül) a kullancsok elleni védekezésre is megfelelő.
Ha már megtörtént a baj és egy vért szívó egyedet találunk állatkánkban, minél hamarabb el kell távolítanunk, ügyelve, hogy lehetőség szerint a parazita semmilyen testrésze ne maradjon kedvencünk bőre alatt.
 
Érdemes tudni:
A kullancsok fertőző betegségek terjesztőiként súlyos veszélyt jelentenek az ember, és valamennyi háziállat számára. Nyálában olyan mikroorganizmusokat hordozhat, melyek súlyos betegségeket – többek között Lyme-kórt, anaplasmosist, ehrlichiosist és babesiosist – képesek okozni.
 
Fontos odafigyelnünk kedvencünkre. Ha étvágytalanság, levertség, láz, bágyadtság, gyakori ivás, sárga nyálkahártya jellemzi kutyánkat, macskánkat, azonnal állatorvoshoz kell szállítanunk, hogy megfelelő kezelésben részesüljön! A babézia pár nap alatt elpusztíthatja még az egészséges immunrendszerű négylábúakat is!
 
Egy séta, egy játék az udvaron, egy találkozás a kutya-macska társakkal, és egy figyelmetlen pillanat-- már meg is van a baj! Kérünk Minden felelős állattartót, hogy folyamatosan figyelje kedvencét, hogy minél hamarabb elejét vehessék a veszélyek kialakulásának!
 
Bővebb információk: Állatbarát Alapítvány
 
tel: 42/727-736