Nyílt lapokkal Székelyföldön

 

 Folytatódott 2012. július 2-8. között a „Nyílt lapokkal” elnevezésű ifjúsági demokrácia projekt Nyíregyháza, Pécsvárad, Csíkszereda és Nagybánya együttműködésében. 
 

 

 
A civil szervezetek vezetői és fiataljai (köztük a Mustárházat működtető Kulturális Életért Közhasznú Egyesület képviselői) ezúttal Székelyföldre látogattak. A mostani pályázatban résztvevők hat új projekt elindításáról is döntöttek.
 
 
A csíkszeredai héten a résztvevők találkoztak Borboly Csabával, a Hargita Megyei Tanács elnökével és több tanácsossal is. Megismerkedhettek olyan települések fiatal polgármestereivel (Csíkszentimre, Madéfalva), akik éppen civil szervezeteknél kezdték tevékenykedésüket. A szakmai találkozók Antal Attilánál, Csíkszereda város alpolgármesterénél zárultak.
 
Az önkormányzati látogatások után a résztvevők csütörtökön az EU-táborba, Marosfőre voltak hivatalosak, ahol többek között Markó Bélával, a RMDSZ korábbi elnökével is beszélgethettek. Ha civil szervezetekről van szó, természetesen az önkéntes tevékenység sem maradhatott el, a huszonegy fős csapat hét csoportban egy 30 kilométeres szakaszon festette Csík környékén a Mária zarándokutat, mely megyénk településén, Máriapócson is keresztülmegy. A hivatalos program szombaton az Ezer Székely Leány Napja rendezvényen való részvétellel zárult, ennek nagy hagyománya van a térségben a Csíksomlyói búcsú mellett. 
 
A „Nyílt lapokkal” pályázat megállapodásának alapját az adta, hogy az ifjúságügy kezelése szempontjából megismertessék egymással a résztvevők a négy, speciális jellemzőkkel működő város módszereit, gyakorlatát, valamint az ifjúsági csoportok és a városok döntéshozói között konstruktív párbeszéd jöjjön létre. A cél nemcsak az volt, hogy az adott településeken induljon meg a párbeszéd, hanem a városok döntéshozói között is szorosabb kapcsolat alakuljon az ifjúságügyet érintő projektek kidolgozásában.
 
A projekt megvalósítása előző év októberében Pécsváradon kezdődött, februárban Nyíregyháza volt a házigazda, és a csíkszeredai hét után a közeljövőben egy nagybányai látogatással zárul ez a kezdeményezés.  
 
Fontos kiemelni, hogy ebben a pályázatban résztvevők hat új projekt elindításáról döntöttek, másrészt szeptemberben a csíkszeredaiak a Mustárház szakmai felügyeletével készítik el Hargita megye következő ifjúsági stratégiáját, harmadrészt pedig a Szabolcs és Hargita megyék között meglévő testvérmegyei együttműködés keretében a Mustárház képviselője fogja képezni Hargita megye ifjúsági civil szervezeti vezetőit projektmenedzsment, kommunikáció és forrásszerzés témákban.
 
A Mustárházat működtető Kulturális Életért Közhasznú Egyesület a közeljövőben is törekszik a határon túli magyar szervezetekkel való kapcsolatfelvételre és a közös együttműködésre.