Magánerdőben, Napkoron nyitották meg a XVI.Erdők Hetét

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Napkoron, a Kerekerdő Turisztikai Központban nyitotta meg a XVI. Erdők Hetét az Országos Erdészeti Egyesület. Az október első hetében szervezett rendezvénysorozat célja az ország területének egyötödét borító erdők értékeinek széles körű megismertetése. 

 

A jelmondat értelmében – „Fedezd fel az erdőt az erdészekkel!” – országosan mintegy hetven helyszínen az állami és magán erdőgazdálkodók, mint az erdők legjobb, szakavatott ismerői mutatják be a fák világát. A Győrtől Székesfehérváron át, Budapesten, Pécsen, Szolnokon, Kecskeméten vagy éppen Nyíregyházán szervezett események tavaly több mint 15 000 látogatót vonzottak. Az alapvetően az erdészeti erdei iskolák tananyagára és foglalkozásaira épülő programok között a vezetett erdei túrától az arborétum látogatáson és a játékos erdei vetélkedőkön át az erdei koncertig sokféle program közül válogathatnak a természetre kíváncsi érdeklődők. Külön érdemes megemlíteni a Győr térségében szervezett tűzifa mérlegelést, ahol a tűzifával kapcsolatos csalásokra hívják fel a figyelmet az erdészek, vagy a szolnoki Tüskevár-film premier vetítést, de kiemelendő a kecskeméti Malom-központban Máté Bence fotóiból rendezett kiállítás vagy a keszthelyi Festetics Imre Állatpark kapcsolódó akciója. A programok megtalálhatók a www.oee.hu vagy a www.erdokhete.hu oldalon.
 
Az Erdők Hete nyitórendezvényét szeptember 28-án Napkoron, a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének (MEGOSZ) éves nagyrendezvényével közösen tartotta a programsorozatot szervező Országos Erdészeti Egyesület. A Vidékfejlesztési Minisztérium részéről dr. Bognár Lajos helyettes államtitkár nyitotta meg az eseményt. Az Erdők Hete három kiemelt témára hívja fel idén a figyelmet. Első helyen az erdők munkahelyteremtő képességét kell kiemelni. A jelenleg is 35 ezer főt foglalkoztató ágazatban további lehetőségek rejlenek, amit a közfoglalkoztatás mellett az erdőtelepítési programok beindításával lehet kiaknázni. Az Erdők Hete során fontos tudatosítani továbbá, hogy Magyarország jelentős területeket jelölt ki a NATURA 2000 hálózat részévé, így jelentős szerepet vállal az európai természeti örökség megőrzésében. Az idei év harmadik témájaként az erdőgazdálkodók a faanyag energetikai célú hasznosításában rejlő lehetőségekre hívják fel a figyelmet. A hazai eredetű tűzifa adja az otthon igazi melegét. Mivel egyre többen választják ezt az újratermelhető nyersanyagot használó fűtési módot, ezért fontos, hogy csak legális kitermelésből származó, számlával igazolt faanyagot vásároljanak a felhasználók, megakadályozva így az erdők illegális pusztítását.
 
Az Erdők Hete megnyitását követő MEGOSZ nagyrendezvényen a megjelent közel 300 fő előtt elhangzott, hogy az idei év kiemelkedő jelentőségű volt a magyar magánerdő gazdálkodásban mind a vidékfejlesztésben elfoglalt helyének, mind közjóléti szerepének erősödése szempontjából.
 
Olyan, már évek óta szorgalmazott vidékfejlesztési jogcímek nyíltak meg és váltak pályázhatóvá a magánerdő gazdálkodók számára, mint a Fiatal erdők ápolása, amelynek keretében a befejezett ápolások, a nyesések és a tisztítások költségeinek 50 %-ára kaphatnak támogatást az igénylők.   Ezekre a munkákra 2004 óta semmilyen támogatás nem volt, így jelentős elmaradások halmozódtak fel. Ily módon a munkákkal érintett erdőterület elérheti a 100 ezer hektárt és az elvégzendő kézimunka igényességéből adódóan sok új munkahelyet is teremt. Hasonlóan jelentős a NATURA 2000 erdőterületekre területalapon igényelhető támogatás, ami közel 200 ezer hektár magánerdőt érint. Az erdészek és természetvédők között évek óta folyó tárgyalások eredményre vezettek, és ettől az évtől kezdődően már igénybe vehetők az egyszerű módon kérelmezhető kompenzációs támogatások az állományok korától és őshonosságától függően 40-230 Eur/ha mértékben. A két említett jogcímen, csak az idén közel 5 milliárd forint igényt jelentettek be a magánerdő gazdálkodók, ami – figyelembe véve a rendelkezésre álló idő rövidségét – figyelemre méltó. További segítséget jelent, hogy megjelent a már megnyitott jogcímek egységárait megemelő, és szabályozásukat egyszerűsítő rendelet is.
 
A magyar magánerdő mindig is fontos közjóléti, közcélú  szerepet töltött be a maga közel 43 %-os erdőterület arányával. A tavaly megindult és idén megerősödő közfoglalkoztatási program keretében több mint 1000 fő, jobbára szakképzetlen munkaerőt foglalkoztatnak a magánerdőkben kimondottan közcélú feladatok ellátására. A magánerdő kiveszi részét a rekreációs, turisztikai és nem utolsó sorban a fiatalságot erdőszeretetre nevelő, erdei iskola programokból is. Az idén két fontos intézmény is megkezdte működését a magánerdőkben: a Somogyszobi Erdei Iskola és a napkori Kerekerdő Turisztikai Központ, ami az idei Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége (MEGOSZ) Nagyrendezvényének is otthont ad.