Egy kisvárdai csapat is bejutott a legjobb 10 közé!

 

Szombaton az ország öt pontján zajlott és rendkívül izgalmasan alakult az integrált természettudományos verseny középdöntője, amit a Nemzeti Tankönyvkiadó és a győri Krúdy Gyula Középiskola indított középiskolák 9-11 évfolyamos tanulói számára.
 

 

 
 A versenyen a diákok érdekes, játékos feladatok segítségével oldanak meg természettudományos problémákat. A novemberi döntőn a legjobb 10 csapat mérkőzhet meg az értékes nyereményekért. A verseny fődíja egy négynapos erdélyi utazás az első helyezett csapat és felkészítő tanára számára.
 
Idén tavasszal második alkalommal hirdette meg az integrált természettudományos versenyt a Nemzeti Tankönyvkiadó és a győri Krúdy Gyula Középiskola. A verseny célja, hogy a tanulók játékos feladatok megoldásával átélhessék az önálló természettudományos ismeretszerzés és az ismeretek gyakorlati alkalmazásának élményét. Emellett fontos, hogy megtapasztalják a csapatmunka jelentőségét és tudatosuljon bennük a természettudományi kérdésekről történő önálló véleményalkotás felelőssége. A versenyre összesen 250 4 fős csapat nevezett. Az áprilisi elődöntőt követően most hétvégén tartották a regionális döntőt öt különböző helyszínen (Budapest, Győr, Nyíregyháza, Szeged, Veszprém), ahonnan régiónként a legjobb 2 csapat jutott be a november 24-én tartandó győri döntőbe.
 
A középdöntő során a diákokra változatos írásbeli és szóbeli feladatok vártak, amelyeken tudásuk mellett azt is bizonyították, mennyire gyorsak, kreatívak, mennyire képesek csapatban dolgozni.
 
A középdöntőre készülve a csapatok előzetes feladatot is kaptak. Prezentációt kellett készíteniük két megadott témában: „Lakóhelyem egy környezetvédelmi problémájának bemutatása, javaslat a probléma megoldására” vagy „Egy konkrét környezetvédelmi probléma műszeres vagy analitikai vizsgálata.”
 
A csapatok komoly kutásokat végeztek például a bálványfák elterjedéséről; laboratórumi vizsgálatokkal mérték a Sió-csatorna térségének szennyezettségét; kémiai vízminőség-vizsgálatokat végeztek a Kapos folyón, valamint bemutatták, hogy az elszegényedés miként befolyásolja egy térség légszennyezettségét. A legszembetűnőbb problémák mellett beszéltek a zaj- és fényszennyezés káros hatásairól, és ami a legfontosabb, minden környezetvédelmi problémára megoldási javaslatokat is tettek – globális megoldást és olyat is, amit négy tizenéves diák is meg tud valósítani.
 
 

A döntőbe jutott csapatok:

Iskola neve

Helység

Csapat

Felkészítő  tanár neve

Árpád Gimnázium

Tatabánya

Orbitális atomkaticák

Katonáné Tímár Mária

Bessenyei György Gimnázium

Kisvárda

Nem tudjuk

Koncz Gábor

Ciszterci Szent István Gimnázium

Székesfehérvár

Sivatagi rohamkukac

Takácsné Kovács Anikó

Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola  és Gimnázium

Budapest

Rolex

Keglevich Kristóf, Müller Erzsébet

Földes Ferenc Gimnázium

Miskolc

Földes

Gregáné Hursán Zsuzsanna

Horváth Mihály Gimnázium és Szakképző Iskola

Szentes

Delta force

Cseh Lajos

Nagyboldogasszony Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola

Kaposvár

Alpha

Rangits Gábor

Szent István Gimnázium

Budapest

Au-csapat

Miklós Zoltán

Szent Orsolya Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium

Sopron

Zöldmété

Stippingerné Frits Gabriella

Táncsics Mihály Közoktatási Intázmény és Tehetségközpont

Orosháza

Fantasztikus négyes

Berki Sándor