Erdők Hete Nyíregyházán – akadályverseny, rajzpályázat, erdei túra

 

A XVI. Erdők Hete országos programsorozathoz kapcsolódva Nyíregyházán is több rendezvény várta az érdeklődőket októberben. A Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskola és a Nyíregyházi Erdészet nemcsak a gyerekeket, hanem a családokat is hasznos és érdekes programokkal várta. Tölgyfa Gáborné Bereczki Edit, az erdei iskola vezetője számolt be  a rendezvényekről:

 

 
Nyíregyházi felső tagozatos általános iskolás diákok számára hirdettük meg a „Kiből lesz erdész?” című vetélkedőt. Nyolc tanintézményből 25 csapat küldte vissza az előzetes feladatlapot, a gárdák közül a 7 legjobban szereplő került be a döntőbe. A Sóstói-erdőben megrendezett  akadályversenyen nyolc állomás volt, ahol elméleti és ügyességi feladatokat kellett megoldaniuk a gyerekeknek. A többi között növényeket és állatokat kellett felismerniük, de számot adtak például erdészeti ismereteikről is. A legjobbnak az Arany János Gimnázium és Általános Iskola Diákotthon és Gyermekek Átmeneti Otthona Szőlőskerti Angol Kéttannyelvű Tagintézményének Ómajtényi Bendegúz, Szikszai Diána, Zelei Bálint összetételű csapata bizonyult. A második helyet a Móricz Zsigmond Általános Iskola triója (Demeter Áron, Lipcsei Péter, Török Endre) szerezte meg. A harmadik helyezett csapat tagjai a Kodály Zoltán Általános Iskolából kerültek ki: Balogh Csenge, Éberhardt Eszter és Máté Tóth Zsófia.
 
Kányádi Sándor: „Világgá ment a nyár” című meséjének ábrázolása volt a feladat az óvodások számára meghirdetett rajzpályázaton. Összesen 104 pályamunka érkezett, közülük választotta ki a zsűri a legszebb 33-at: ezek készítői vettek részt az erdei iskolában megrendezett eredményhirdetésen. A rajzversenyt a hat éves Orgován Vanessza (Sója Miklós Görögkatolikus Óvoda) nyerte, megelőzve Horváth Szimonettát (Sója Miklós Görögkatolikus Óvoda) és Oláh Petrát (Gyermekkert Óvoda). Lévai Luca (Eszterlánc Északi Óvoda Nyitnikék Tagintézmény) különdíjat vehetett át.
 
A programsorozat részeként családi túra is volt a Sóstói-erdőben. Szokolovszki Géza, a Nyíregyházi Erdészet erdőgondnoka kalauzolta az érdeklődőket. A résztvevők hallhattak a megyeszékhely tüdejének számító erdő természeti értékeiről, és tájékozódhattak az aktuális őszi munkákról is.
 
Összegzésként elmondható, hogy az Erdők Hete rendezvényei nagyon sok nyíregyházit megmozgattak, sokan fedezték fel az erdőt az erdészekkel. Például a már hagyományos NYÍRERDŐ napon résztvevők létszáma megközelítette az 1000 főt – vont rövid mérleget Tölgyfa Gáborné Bereczki Edit.