A Leonardo program pályázati lehetőségeiről Nyíregyházán

 

Iskolák, szakképzéssel foglalkozó intézmények, vállalkozások képviselőit, kamarák  és pályatanácsadással foglalkozó cégek munkatársait várják a Tempus Közalapítvány október 16-ai rendezvényére. Az Európai Unió legjelentősebb oktatási és képzési pályázatait kezelő szervezet információs napján a Leonardo program kínálta lehetőségekről lesz szó – az ötlettől a megvalósításig.
 

 

Jó hír azoknak, akiket eddig visszatartott az uniós pályázatok bonyolultságától való félelem, hogy az elmúlt években a Leonardo programban jelentősen egyszerűsödött a pályázás módja és a beszámolás menete. A keddi rendezvényen olyan nyíregyházi projekt bemutatására is sor kerül, amelynek tapasztalatai kézzelfoghatóvá teszik, hogy mennyi plusz munkával jár egy Leonardo projektben való részvétel, és hogy ennek milyen pozitív hozadékai vannak a résztvevők számára. Ezek az információk nagyban segíthetik egy új pályázat kitalálását vagy megvalósítását.
 
A Leonardo az Európai Bizottság Egész életen át tartó tanulás programjának részeként ma már márkanév a szakképzési fejlesztéseket célzó nemzetközi együttműködések terén. Több mint 15 évvel ezelőtti indulása óta számtalan területen nyújtott fejlődési lehetőséget diákok, oktatók, szakemberek és a részt vevő országok szakképzési rendszerei számára. Célja, hogy növelje a szakképzés vonzerejét és minőségét – szakmai gyakorlatok, nemzetközi partnerségek, oktatói tanulmányutak, cégek és szakképző intézmények együttműködései révén.
 
A Leonardo mobilitási pályázattípus keretében évente közel 150 projekt támogatására van mód, ami mintegy 2000 fő külföldi tapasztalatszerzését jelenti.
 
A nyíregyházi információs napon a Wesselényi Miklós Középiskola, Szakiskola és Kollégium is bemutatkozik, amelynek asztalos, faipari technikus és kárpitos tanulói Franciaországba utazhattak a program keretében. Szakmai gyakorlatukból egy hetet szakképző iskolában töltöttek, két hetet pedig vállalkozásoknál, ahol bepillanthattak az anyagbeszerzés, a szállítás és a raktározás feladataiba is.
 
 
Fontos megjegyezni, hogy azok az iskolák, amelyek lehetővé teszik a diákjaik számára, hogy a Leonardo program keretében vegyenek részt szakmai gyakorlaton, egyben komoly esélyt adnak számukra, hogy könnyebben elhelyezkedhessenek a munkaerőpiacon, hiszen már a tanulmányi időszakuk alatt valódi munkatapasztalatot szereznek, ráadásul itthon nem ismert szakmai fogásokat is elleshetnek, miközben szaknyelvi tudással gyarapodhatnak. A tanárok az új technológiák megismerésén túl, szakmai tapasztalatokat tudnak cserélni, melyek következtében iskolájuk a legújabb trendeket követő, vállalati kapcsolatokkal rendelkező intézménnyé válhat, amely vonzó lehet a beiskolázás szempontjából is.
 
 
A Tempus Közalapítvány évtizedes tapasztalata lehetővé teszi, hogy a pályázók minden felmerülő kérdésükre választ kapjanak a rendezvényen, a partnerkereséstől a pályázat benyújtásáig. Az információs napon részletesen bemutatják a pályázati lehetőségeket, hogy az érdeklődők megtalálhassák a számukra leginkább megfelelő pályázati formát.
 
Jelentkezni a Tempus Közalapítvány honlapján keresztül lehet: www.tka.hu