Nyíregyháza a legjobbat kapja: jön a VersFesztivál!

Nyíregyházán született, tizennyolc évig itt élt, a költészet, a színház- és előadóművészet iránti érzékenységét is itt fedezték fel. Ez a kötődés is nagymértékben közrejátszott abban, hogy Lutter Imre, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke úgy döntött, a Móricz Zsigmond Színházban látná szívesen a 14. Kaleidoszkóp VersFesztivált.

 

 
 
 Hogy visszaadhasson abból, amit a város adott neki. A döntésben persze az is szerepet játszott, hogy a színház társulata és művészei az elmúlt két évben taroltak a fesztivál versenyprogramjában, így aztán Tasnádi Csaba igazgató szívesen befogadta Közép-Európa legnagyobb pódiumművészeti seregszemléjét. Ennek eredményeképp október 9-től egy héten át Nyíregyháza a vers fővárosa: sztárokkal, közismert színészekkel, előadóművészekkel, társulatokkal, zenekarokkal, filmesekkel és alkotásaikkal.
Interjú  Lutter Imrével, a VersFesztivál igazgatójával.
 
 
 
 
Hogyan állt össze a program?
 
 
A Kaleidoszkóp VersFesztivál a VIDOR-hoz hasonlóan versenyprogram, tehát a fellépők túlnyomó többsége nem pusztán fellép, hanem verseng is a Kaleidoszkóp-díjért. Ahhoz persze, hogy fellépjenek, egy előzsűri válogatásán kellett átesniük. Ebben Tasnádi Csaba és jómagam is részt vettem. Most már nem a miénk a főszerep. Mind a hivatásos, mind a nem hivatásos előadásokat, koncerteket, esteket és filmeket neves zsűri figyeli: Kiss László rendező, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke, Solténszky Tibor dramaturg, rendező, a Színházi Társaság elnökségi tagja, Szűcs Katalin Ágnes színikritikus, a Criticai Lapok főszerkesztője, Huzella Péter Kossuth-díjas zeneszerző-előadóművész, Kiss Judit Ágnes József Attila-díjas költő és Wiegmann Alfréd rendező, az Első Magyar Versszínház művészeti vezetője. De a közönségnek is lesz döntési lehetősége: a heti bérletet váltó nézők szavazata alapján adjuk majd ki a közönségdíjat.
 
 
 
 
Mitől különleges a fesztivál, kiket és milyen szerepben láthat a közönség?
 
 
Nem akármilyen vershét lesz, a nyíregyházi Kaleidoszkóp  nyújtja talán az eddigi legerősebb programot a nézőknek a fesztivál történetében. Lesz darabtemetés és országos ősbemutató is: a vers minden létező formája színpadra, vászonra, zenébe kerül. Csak néhány példa. R. Kárpáti Péter, akiket a rajongók nyilván jól ismernek az egyik legnépszerűbb napi tévés sorozatból, a lírai énjét mutatja meg Presser Gábor, Demjén Ferenc és Stevanovity Dusán legendás slágereit prózába ültetve. Bemutatkozik a szerelmes és a szenvedő Móricz Zsigmond, az ember, Koltai Róbert képében. József Attila mindentudója, Galkó Balázs életében először táncolja is, nemcsak mondja a verset! Gerendás Péter dalai Székhelyi Józseffel közösen öltenek testet egy közéleti hangoskönyvben, amolyan utóiratként, ezt érzékelteti a cím is – Post Scriptum. S ha már unikum előadásokról van szó: talán itt lép fel utoljára a Budapesti Kamaraszínház, méghozzá Anday Györgyivel, Jánosi Dáviddal és Megyeri Zoltánnal, aki egykor Nyíregyházán játszott. Saját esttel forgatja fel Shakespeare-t Dolmány Attila és Karácsonyi Zoltán, Csikós Attila tollával. Ahol újra Csillag születik a Kávészünet zenekarral, s ahol Kiss Judit Ágnes figyelő állásba helyezkedik, Zalán Tibort meg Huzella Péter csapja húrok közé.
 
 
 
 
A VersFesztivál nemzetközi, így a hazai társulatok, zenekarok és előadók mellett számos határon túli produkciót is láthatunk. Honnan érkeznek a művészek?
 
 
A lehető legkülönbözőbb helyekről. Jön társulat Erdélyből, a Szilágyságból, a Felvidékről és Vajdaságból is. A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház két előadóesttel érkezik: Turi Bálint és Kulcsár-Székely Attila képviseli a társulatot, az egyik est József Attila alkotói folyamatát, a másik Wass Albert életét mutatja be. A szlovákiai Komáromi Jókai Színház az igazgató vezetésével hozza el a Tetemre hívás című zenés estet, Arany János balladáira építve. Szintén a felvidéki Karváról jön Gáspár Enikő önálló estjével. Meister Éva Marosvásárhelyről hozza el a hazátlanság és a határon kívüli magyar élet érzéseit pódiumi előadásában. Klasszikus magyar költők műveivel erősít a kolozsvári ŐszinTe versszínház, a szabadkai Életjel Csáth Géza Kör pedig két versszínházi produkcióval érkezik, amiből az egyik ráadásul kétnyelvű, szerb-magyar előadás. Szepsiből a Gondola együttes, Galántáról a Kicsi Hang zenekar jön a fesztiválra.
 
 
 
 
Ha már a zenei együtteseknél tartunk: meglehetősen erős koncertsorozattal indul a program október 9-én.
 
 
Olyannyira, hogy a fesztivál első napja gyakorlatilag koncertnap, de szinte minden nap lesz zenés program. Fellép az egyre népszerűbb Szabó Balázs Band, Dobó Dániel és Gömbös Gyula, mint PanelDoor Retro Akustic, a Göncölszekér zenekar. Gyomaendrődről jön az Újhold zenekar, Pécsről pedig a most megújult Ostinato együttes. A Csillag születik tehetségkutató felfedezettje, a Kávészünet TRendhagyó irodalom, Huzella Péter Kossuth-díjas zeneszerző-előadóművész pedig Hűvös elegancia és forró szenvedély címmel ad interaktív koncertet. Énekelt versben erősíti a mezőnyt az erdélyi Nagybányáról érkező egykori tanítvány, Bertóti Johanna, prózai és énekelt verskoncertet ad egy előadásban a Vendéghang duó, Csikó Georgina és Osváth Gábor, Gosztola Adél, a nyíregyházi társulat tagja pedig legendás Karády-sanzonokkal lép színpadra. Olajos Gábor, a Vikár Sándor Zeneiskola tanára a hétvégén lép fel, rögtön utána a kisebbeknek Tamás Éva hozza el Játéktárát.
 
 
 
 
Úgy tűnik, mindenkire gondoltak, amikor összeállították a programot.
 
 
Úgy gondolom, a legjobb tolmácsokat, hírességeket és alternatív utakat kereső művészeket, társulatokat szólítottuk meg, amikor a programot összeállítottuk. Ezek az előadók a költészet klasszikus színházi feldolgozásától a modern táncig, a képzőművészettől a filmes alkotásokig, a kávéházi szalonhangulattól a könnyű verses pop-rock-on keresztül a hajnali részegségig együtt ünneplik az év legnagyobb verstalálkozóját Nyíregyházán. Tényleg megpróbáltunk minden korosztályra, és lehetőség szerint valamennyi érdeklődési körű nézőre gondolni. A diákokat, pedagógusokat azzal csalogatjuk, hogy az iskolai tananyagot most egészen más formában, izgalmas előadásként láthatják viszont a színpadon. A Soltis Lajos Színház elhozza Vörösmarty Csongor és Tündéjét, a Pannon Várszínház Pilinszky János életművét dolgozta fel, Kuncz László versmondó (nem mellesleg operaénekes) egyszemélyes előadásban mutatja be Petőfitől A helység kalapácsát. A Nyíregyházi Főiskola Színházi Műhelye az Aucassin és Nicolette középkori ófrancia pajzán széphistóriáját tálalja, Havas Judit, Latinovits Zoltán tanítványa a Petőfi irodalmi Múzeumból hozza tálcán Ady Endre műveit, míg a budapesti Holdvilág Kamaraszínház József Attila ars poeticáját öltözteti versszínházba. Koltai Judit, Pregitzer Fruzsina és a Móricz Zsigmond Színház társulata a játékot, a színházat népszerűsíti. A keresztény erkölcsről, a vallási ideológiákról, a lélekről és a nemzeti egységről is jó néhány előadás szól majd, általában klasszikus feldolgozásban, de modern táncszínházi előadást is láthat majd a publikum, például a szegedi Parastúdió Fabula Matris című produkciójában. Ami nagyon fontos: alapvetően bárki megtalálhatja magát az előadásokban. Akkor is, ha nosztalgiázni akar, és akkor is, ha csak hangulatokat keres. Ha össze akarom foglalni a VersFesztivált: sztárok és idolok, mainstream és underground, érzelem és értelem, hallható igazság és 21. századi vizualitás. Ami attól Kaleidoszkóp, hogy a hangulatok, az érzelmi állapotok és a történetek egymást váltják, és mindenki maga tekergetheti a saját kaleidoszkópját, amikor eldönti, kitől melyik előadást, koncertet vagy filmet érzi igazán sajátjának. Aki akar, csöndbe burkolózik, mások kitárulkozhatnak. De mindenképp más közegbe csöppennek, mint a szürke hétköznapok, még akkor is, amikor magát a világot állítjuk görbe tükör elé. Aki pedig a klasszikus értelemben vett versmondást kedveli, a hétvégén, október 13-án és 14-én bőven lehet része belőle, ekkor zajlik a Klasszikus és Kortárs Versmondó és Versfilm Szalon. Már csak hab a tortán Porpáczy Zoltán tervezőgrafikus kifejezetten a fesztiválra készülő, mai magyar verseket és világukat formabontóan bemutató grafikai-tipográfiai versplakátjainak kiállítása, amely az első napon nyílik és egész héten látogatható a színházban.
 
 
 
 
Ahogy mesélsz, rögtön szembetűnik, hogy a vers tölti ki az életedet.
 
 
Most mindenképp, mert itt a Kaleidoszkóp. Az év többi napján sem telik úgy el 24 óra, hogy ne akadna kötet a kezembe, vagy ne lépnék fel, tanítanám a felnövő generációt, de közben pénzt is kell keresni, mert ilyen a világ. S ha már ilyen, megpróbálom megtalálni azt, amiben jó vagyok, és akkor a közvetítőközeg mindegy is. Már az egyetem alatt dolgoztam, közel kerültem a médiához, voltam kreatív producer, igazgató, száguldó riporter, minden: előbb a Magyar Televíziónál, aztán a TV2-nél, később Friderikusz Sándorral dolgoztam, majd a Viasatnál, az OzoneNetworknél, most pedig a saját cégem építgetem. Ha nem a tévés köt le, akkor közben rendezvényt szervezek, írok, elektronikus orgánumokat szerkesztek. De mindenben ott a kreativitás és ott a költészet, csak meg kell találni. Ma már úgy vagyok vele, hogy keresni sem kell. Szabó Éva, egykori nagymesterem azt mondta, hogy a költészet akkor igazi, ha nemcsak mi találjuk meg, hanem a vers is bennünket. Én azt szeretném, ha ezt mindenki megtapasztalná. Akkor könnyebb lenne az élet. Egyébként pedig „A dolgok változnak. A vers örök.” – ezt mondja a Magyar Versmondók Egyesületének szlogenje. A vers a hétköznapok állandósága és a pillanat története, minden előadásával olyan, ahogy még nem ismerjük. Most, a VersFesztiválon október 9-től 14-ig mindezt ömlesztve kaphatja meg bárki, jelképes áron. A versfesztival.hu oldalon, a port.hu-n és a Móricz Zsigmond Színház honlapján az előadások, koncertek részletesen is megtalálhatók, jegyet pedig a jegymester.hu rendszerében és a színház Országzászló téri jegyirodájában válthatnak az érdeklődők.