VersFesztivál Mindenkinek Nyíregyházán

Kuriózumok a színházimádóknak, koncerthegyek a zenerajongóknak, meghitt előadóestek a költészet kedvelőinek, iskolai tananyag versszínházi és filmes formában a diákoknak – mindenkinek tartogat meglepetést a 14. Kaleidoszkóp VersFesztivál, amely október 9-étől 14-ig több mint félszáz programmal várja az érdeklődőket a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban. 

 

 

Az egyhetes pódiumművészeti seregszemle előadásainak középpontjában a költészet áll. Képernyős sztárok, közismert színészek, előadóművészek, hazai és határon túli társulatok, zenekarok és filmesek érkeznek a Magyar Versmondók Egyesületével Nyíregyházára.

Nem akármilyen vershét lesz, a nyíregyházi Kaleidoszkóp nyújtja talán az eddigi legerősebb programot a nézőknek a fesztivál történetében – ígéri Lutter Imre fesztiváligazgató. Lesz darabtemetés és országos ősbemutató is: a vers minden létező formája színpadra, vászonra, zenébe kerül. Bemutatkozik a szerelmes és a szenvedő Móricz Zsigmond, Koltai Róbert képében. József Attila mindentudója, Galkó Balázs életében először táncolja is, nemcsak mondja a verset! Gerendás Péter dalai Székhelyi Józseffel közösen öltenek testet egy közéleti hangoskönyvben. R. Kárpáti Péter, akit a rajongók jól ismernek az egyik legnépszerűbb napi tévésorozatból, a lírai énjét mutatja meg Presser Gábor, Demjén Ferenc és Stevanovity Dusán legendás slágereit prózába ültetve. S ha már unikum előadásokról van szó: hosszú idő után itt játszik a végelszámolás alatt álló Budapesti Kamaraszínház, méghozzá Anday Györgyivel, Jánosi Dáviddal és Megyeri Zoltánnal és saját esttel forgatja fel Shakespeare-t Dolmány Attila és Karácsonyi Zoltán, Csikós Attila tollával.
 
A fesztivál első napja koncertnap, de szinte minden nap lesz zenés program. Fellép az egyre népszerűbb Szabó Balázs Band, Dobó Dániel és Gömbös Gyula, a Göncölszekér és az Újhold zenekar, az Ostinato együttes, de még a tehetségkutatók nagy felfedezettje, a Kávészünet zenekar és Huzella Péter is koncertet ad. A kisebbeknek Tamás Éva hozza el Játéktárát Pécsről, míg a nyíregyháziak közül Gosztola Adél legendás Karády-sanzonokkal áll színpadra, Olajos Gábor, a Vikár Sándor Zeneiskola tanára klasszikus verszenékkel lép fel.
 
A diákokat, pedagógusokat azzal csalogatja a Magyar Versmondók Egyesülete, hogy az iskolai tananyagot most egészen más formában, izgalmas előadásként láthatják viszont a színpadon. A Soltis Lajos Színház elhozza Vörösmarty Csongor és Tündéjét, a Pannon Várszínház Pilinszky János életművét dolgozta fel, Kuncz László egyszemélyes előadásban mutatja be Petőfitől A helység kalapácsát. A Nyíregyházi Főiskola Színházi Műhelye az Aucassin és Nicolette középkori ófrancia pajzán széphistóriáját tálalja, Havas Judit, Latinovits Zoltán tanítványa a Petőfi irodalmi Múzeumból hozza tálcán Ady Endre műveit, míg a budapesti Holdvilág Kamaraszínház József Attila ars poeticáját öltözteti versszínházba. Koltai Judit, Pregitzer Fruzsina és a Móricz Zsigmond Színház társulata a játékot, a színházat népszerűsíti, Tóth Zsóka és a Littera Nova Kiadó a költészetet. A keresztény erkölcsről, a vallási ideológiákról, a lélekről és a nemzeti egységről is jó néhány előadás szól majd, általában klasszikus feldolgozásban, mint Mészégető Mária Akartam tisztességes lenni én is című fabulaköltészeti előadásában, de modern táncszínházi produkciót is láthat majd a publikum, például a szegedi Parastúdiótól. Aki pedig a klasszikus értelemben vett versmondást kedveli, a hétvégén, október 13-án és 14-én bőven lehet része belőle, ekkor zajlik a Klasszikus és Kortárs Versmondó és Versfilm Szalon. Mindezt csak tetőzi Porpáczy Zoltán tervezőgrafikus kifejezetten a fesztiválra készülő, mai magyar verseket és világukat formabontóan bemutató grafikai-tipográfiai versplakátjainak kiállítása, amely az első napon nyílik és egész héten ingyenesen látogatható a színházban. A képeket a fesztivál végén az előadók kapják.
 
 
 
 
A produkciók a lehető legkülönbözőbb helyekről érkeznek. Jön társulat Erdélyből, a Szilágyságból, a Felvidékről és Vajdaságból is. A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház két előadóesttel érkezik: Turi Bálint és Kulcsár-Székely Attila képviseli a társulatot, az egyik est József Attila alkotói folyamatát, a másik Wass Albert életét mutatja be. A szlovákiai Komáromi Jókai Színház az igazgató vezetésével hozza el a Tetemre hívás című zenés estet, Arany János balladáira építve. Szintén a felvidéki Karváról jön Gáspár Enikő önálló estjével. Meister Éva Marosvásárhelyről hozza el a hazátlanság és a határon kívüli magyar élet érzéseit pódiumi előadásában. Klasszikus magyar költők műveivel erősít a kolozsvári ŐszinTe versszínház, a szabadkai Életjel Csáth Géza Kör pedig két versszínházi produkcióval érkezik, amiből az egyik ráadásul kétnyelvű, szerb-magyar előadás. Szepsiből a Gondola együttes, Galántáról a Kicsi Hang zenekar jön a fesztiválra.
 
Bárki megtalálhatja magát az előadásokban, ha nosztalgiázni akar, vagy ha épp csak hangulatokat keres. A VersFesztiválon október 9-től 14-ig tehát ömlesztve kapják a nézők a költészetet, a színházat, a zenét és a filmeket, jelképes áron. A versfesztival.hu oldalon, a port.hu-n és a Móricz Zsigmond Színház honlapján az előadások, koncertek részletesen is megtalálhatók, jegyet pedig a jegymester.hu rendszerében és a színház Országzászló téri jegyirodájában válthatnak az érdeklődők.