„Használati útmutató a bőr alatti transzponder helyes használatához”- gazdik és kutyák számára

 

 A kutyák egyedi azonosítása fontos a tulajdonjog igazolása, a tenyésztés, és egészségügyi szempontból is. Az állatok egyedi azonosítása nem 21. századi találmány, haszonállatoknál évszázadok óta használják.
 

 

A kedvtelésből tartott állatok egyedi azonosítása sokáig a fajtatiszta kutyák kiváltsága volt, tetoválási szám alapján regisztrálták az ebeket a tenyésztő szervezetek. A keverék kutyák semmiféle azonosítóval nem rendelkeztek.
 
Számos előnyt felsorakoztathatunk egy mikrochippelt kutyus mellett, de a legfontosabb, hogy egy mikrochippel rendelkező, megfelelően regisztrált kutya a megtalálást követően 5-10 perc alatt visszajuttatható a gazdájához!
 
A kóbor kutyák jelentős hányada eltűnt, elveszett, akit a felelős gazdi lehet, hogy még a mai napig is keres!  
Aki még nem veszített el kutyát, az nem tudja mivel jár... az idegeskedés, a kutya keresésére fordított idő és pénz, és nem utolsó sorban az amit a kutya ezalatt átél - csavargás, éhezés, félelem, fagyoskodás, menhelyen, gyepmesteri telepen töltött idő, összeszedett betegségek, sérülések - megspórolható egy pár ezer forintos eszközzel!
 
 
A bőr alatti transzponder tulajdonságai
 
 
A mikrochip egy rizsszem méretű eszköz, melyet az állat bőre alá ültetnek be. A parányi szövetbarát kapszulába egy antenna, és egy mikrochip van beépítve, mely egy 15 számjegyből álló egyedi kódot tárol.  
A mikrochip sem energia forrást, sem mozgó alkatrész nem tartalmaz, ezért a meghibásodása kizárható. A kapszula anyaga nem vált ki az állat szervezetében ellenreakciót, így az a beültetés helyén - Európában a nyak bal oldala - szépen megtapad. A mikrochip önmagában nem sugároz jeleket, egy speciális leolvasó rádiójeleire válaszolva adja vissza a chipben tárolt számsort.
 
Tévhit: Mivel a mikrochip nem sugároz jeleket, így nem is alkalmas az eb helyének meghatározására!
 
 
A chip beültetés
 
  
A mikrochip beültetése egy fájdalom mentes 2 perces procedúra, melyet csak az arra felhatalmazott állatorvos végezhet el.
 
A chiphez tartoznak matricák is, amelyekből az eb oltási könyvébe, esetlegesen az útlevelébe, és a regisztrációs adatlapjára is felkerül.
 
Mikrochip eltávolítása
 
 
A mikrochip fővesztés terhe mellett NEM TÁVOLÍHATÓ  EL, ha az az állat azonosíthatóságának megszüntetését célozza. Amennyiben a chipet nem állatorvos próbálja meg eltávolítani, akkor az illető több törvényt is megszeg, börtönbüntetéssel is számolnia kell.
 
A hatékonyság mindenek előtt!
 
 
Mikrochip leolvasóval ma már majdnem minden állatorvos, állatmenhely és gyepmesteri telep rendelkezik, hogy minél könnyebben, és hamarabb hazakerülhessenek a gazdátlanná vált, de feltételezhetően gazdis állatok.!
 
2006 októbere óta a Magyar Állatorvosi Kamara által üzemeltetett adatbázis rendszer bárki számára elérhető a www.petvetdata.hu címen, a mikrochip vagy az útlevél száma alapján lekérdezhető, hogy az adott kisállat szerepel-e az adatbázisban.  
Adatvédelmi okból ebben az esetben csak az állat neve és fajtája jelenik meg, de ennyiből egyértelműen eldönthető, hogy a keresett állat szerepel-e a rendszerben!
 
Fontos:
 
Azonban a mikrochippezés sem ér semmit, ha nincs a rendszerben regisztráltatva! A beültetés után rögtön kérd állatorvosodtól, hogy regisztrálják a rendszerben!
 
Ezért:  
Ha a saját kutyád adatait kerested, és nem találtad meg, akkor keresd fel az állatorvosod, és regisztráltasd az ebet ha szeretnél nyugodtan aludni! Ügyelj arra, hogy mindig az érvényes címed, és telefonszámod legyen megadva! Ha még sosem ellenőrizted az adataid, akkor most tedd meg!
 
Ha regisztrált kutya elveszett, vagy ellopták, akkor az erről elsőként tudomást szerző állatorvos köteles ezt ingyen a Petvetdatába megjegyzésként felvezetni, így bármelyik állatorvosnál azonnal kiderül, hogy a kutyát keresik.  
Ha talált kutya chipszámára találatot jelez a rendszer, akkor kérj meg egy állatorvost, hogy keresse meg a gazdi adatait, és értesítse kinél jelentkezhet az elveszett kedvencért!
 
 
 
A törvényi szabályozás 
 
2010 nyarától minden állatmenhelyről, gyepmesteri telepről örökbe fogadott állatnak microhippel ellátottnak kell lenni.
 
Az Állatbarát Alapítvány is minden kutyát transzponderrel lát el, melyet a Petvetdata rendszerben 7-10 napon belül, a tulajdonos adataival együtt regisztrálunk is!
 
Érdemes azonban szem előtt tartani, hogy az újonnan elfogadott Állatvédelmi Törvény alapján 2013 januárjától már minden 3 hónaposnál idősebb kutyát KÖTELEZŐ jelleggel el kell látni mikrochip azonosítóval, mindez a gazda felelőssége lesz!