Hátszél a kerékpározáshoz - és az egészséges élethez

’A sport mindenkié!’ – Legyen fiatal vagy agg, egészséges vagy fogyatékkal élő…  Ezt nem csak nagy olimpiai sportolóink vallják, úgy mint Pulai Imre, vagy Berki Krisztián, hanem egy nagyszerű és önzetlen ember is, akinek neve Nyíregyházán mára összeforrt a kerékpározással. 

 
 

 

Kazai Bélát, a Zöld Kerék Alapítvány programvezetőjét Szabolcsban nem igazán kell bemutatni, áldozatos munkáját azonban úgy érzem, mindenkinek érdemes megismernie behatóbban is!
 
- Mesélj egy kicsit a kezdetekről! Mikor született meg a Zöld Kerék Alapítvány ötlete?
 
- A Zöld Kerék Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kerékpáros Alapítványt, becenevén ZŐŐD KERÉK, Garainé Nagy Éva alapította, apósa Garai Zoltán kerékpárversenyző emlékére 19997-ben. Kezdetekben az országos szintű Garai kupa országúti kerékpárversenyek szervezése volt a fő tevékenység.
 
Az alapítvány 2000-től közhasznú civil szervezet, már több mint 13 éve rendszeresen jelentkezik programokkal. Fő tevékenységi kör a kerékpározás és természetjárás népszerűsítése, környezet és természetvédelem, a fogyatékkal élő embertársaink segítése.
 
zöld kerék
Öreg bringás nem vén bringás! - Sosem késő elkezdeni!
 
 
- Így van, ahogy a Zöld Kerék Alapítvány Alapító Okiratában is olvasható, céljaitok között szerepel a sport, ezen belül főképp a kerékpározás népszerűsítése a társadalom minél szélesebb rétegeinek bevonásával, valamint a fogyatékkal élők életkörülményeinek javítása, társadalomba való beilleszkedésük segítése. Ezt segítendő színes  programokat szerveztek egész évben. Kiemelnél párat?
 
- Az alapítvány székhelye Nyíregyháza, de programjaink kiterjednek a szomszédos megyékre, és a környező országokra is. Kora tavasztól késő őszig kerékpáros túrákat, kirándulásokat szervezünk, ahová minden bringázni vágyót, és fogyatékkal élőket is szeretettel várunk. Kerékpárral elgurultunk Nyíregyházáról a Balatonig, Kolozsvárig, de a legnagyobb utunkon Lengyelországig tekertünk. Évente 20-30.000 km kerékpáros utat teszünk meg, 1500 -2000 főt mozgatunk meg rendezvényeinkkel. A ViniBike és az E-misszió Egyesülettel közösen évek óta megszervezzük Nyíregyházán a Critical Mass-t. Nagyon felemelő érezés mikor a CM-en, vagyis a kritikus tömeg felvonuláson 4-500  kerékpáros gurul együtt. Ezzel a rendezvénnyel a közlekedési célú, mindennapos kerékpározás népszerűsítéséért, a várost érő forgalmi terhelés, és szmog csökkenéséért demonstrálunk. Szeretnék, hogy tovább emelkedjen a kerékpárral közlekedők aránya, és ne csak a civilek, hanem a város vezetői is tegyenek ezért.
 
Kazai Béla mindig aktív részt vállal az alapítvány programjainak megszervezésében
 
 
Ehhez a gondolathoz kapcsolódik a  BRINGA SULI programunk. Meglátásunk szerint az ifjúság kerékpározási kultúrája hiányos. A szükséges KRESZ ismeretekkel nem rendelkeznek, felelőtlenül közlekednek. Ezért indokoltnak láttuk a BRINGA SULI létrehozását. Itt könnyed, játékos formában tanulják meg a programban résztvevők a kerékpáros közlekedés alapvető szabályait. A KRESZ táblák értelmezését, elsőbbségadás alapjait, magabiztosan közlekednek a forgalomban. Arra törekedtünk, hogy minél komplexebb legyen a program. Ezért kibővítettük projektoros vetítéssel, KRESZ teszttel és új KRESZ táblákkal (körforgalom, bukkanó, útszűkület).
 
Ezt a szolgáltatásunkat szívesen elvisszük óvodákba, általános és középiskolákba is. Azon dolgozunk minél többen pattanjanak a kerékpárra mert ezzel kíméljük környezetünket, és még a berozsdásodott csontjainkat is meg tudjuk mozgatni. A monitor vibrálása helyett két keréken megtapasztalhatjuk milyen jó a szabadság, és szép színes világ!
 
A gyerekek mindig nagyon élvezik a "játszva tanítást"
 
 
Másik fő tevékenységünk a „SEGÍTHETÜNK”?! program, melynek  keretében 2000-től szervezünk fogyatékkal élők részére kerékpártúrákat, táborozást,  foglalkozásokat.
 
Ezen felül az egészségkárosodott embereket bevonjuk az Alapítványunk munkájába is. Részt vesznek a szervezői megbeszélésen, és a könnyű fizikai munkában is szívesen segítenek. Képességeikhez mérten feladatokat kapnak, (például, kerékpárutak behajló ágainak levágása) ezeket nagy örömmel és lelkesedéssel végzik el. A programokról emléklapot, oklevelet, fényképeket kapnak, valamint az újságokban is szerepelnek.
 
 
A Ridens iskolából kerekes székkel is jöttek a Víz Világnapi rendezvényre a Kossuth térre
 
- Elmesélnéd a szerinted legjobban sikerült 2012-es programotokat?
 
- Ebben az évben nagy sikere volt a Kisvárdai táborozásunknak. Újra várt a Bringavár! Struccnézőbe és lovagolni is voltunk a Bringa Várból, vagyis a Zöld Kerék Alapítvány kisvárdai szálláshelyéről, ahol július 31-től augusztus 11-ig, három turnusban  Ridens-es diákok táboroztak. Több éve tart a jó kapcsolat a nyíregyházi RIDENS Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium és a Zöld Kerék Alapítvány között. Most a Tiszta Formák Alapítvány támogatásával valósult meg a táborozás. A résztvevők állították össze programokat, melyben szerepelt, gyógylovaglás Dögén az Ameko Lovasklubnál, önfeledt lubickolás a strandon, és anarcsi farmlátogatás is. A farmon struccot, emut, muflont, vaddisznót, szürke marhát, és még nagyon sok féle állatot tekinthettünk meg. A kisvárdai Megoldás Közhasznú Egyesülettel közös programot is szerveztünk, melyben volt színdarab bemutató, sztepptánc gyakorlás, közös éneklés és tánc is. Esténként pedig az éjszakába nyúló  karaoke partiban mindenki elénekelte kedvenc slágerét. A visszajelzések alapján sikeresnek mondhatjuk a tábort, reményeink szerint jövőre megismételjük. Csodálatos érzés erőnkhöz képest tenni a fogyatékkal élő embertársainkért.   
 
Öröm nézni, ahogy a fogyatékkal élőket is megmozgatják a Zöld Kerék Alapítvány programjai
 
 
- Milyen szervezetekkel vagytok kapcsolatban, akik segítik munkátokat?
 
- Jó a kapcsolatunk az országos kerékpáros szervezetekkel, természetbarát szövetséggel. Tagjai vagyunk a Civil Fórumnak és több környezetvédelmi szervezetnek. Programjainkról rendszeresen tájékoztatnak a helyi és megyei újságok, rádiók és TV csatornák. Alapítványunkról volt bemutató anyag a Duna, Nyíregyházi és Kölcsey TV-ben, a helyi és megyei rádióban is, ami programjaink népszerűsítésében segített. 
 
 
- Hogyan tovább? Gondolom tekertek rendületlenül…
 
- Terveink a jövőre nézve? Természetesen a kerékpáros társadalom érdekképviselete, a bringás infrastruktúra fejlesztésének ösztönzése, és a civil érdekek érvényesítése. Büszkék vagyunk rá például, hogy mi is ott voltunk, mikor Nyíregyháza központjában leszerelték a kerékpárral behajtani tilos táblákat, ezzel kerékpározható lett a belváros. A jövő évre is tervezünk túrákat, kerékpáros felvonulást, táborozást, és folytatjuk a fogyatékkal élők segítését.
 
Stílszerűen köszönnék el: Hátszelet! Nem csak a bringázáshoz, hanem az egészséges élethez is!