Javul a levegő minősége Nyíregyházán

TIKTVF Debrecen levegőminőségi ügyelete tájékoztatja FETIKTVF Nyíregyháza város levegőminőségi ügyeletét, hogy a szálló por (PM10) légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke 2012.11.18-án túllépte a tájékoztatási küszöbértéket (75 μg/m3).

 

 
Napi átlagérték a Széna tér mérőállomáson, 2012.11.18-án: 93,0 μg/m3.
 
 
A meteorológiai előrejelzések szerint a levegőminőségben átmeneti javulás a hétfőn és kedden napközben átmenetileg többfelé megélénkülő (20-35 km/h) északkeleti szél hatására várható.
 
A szálló por egészségügyi hatásai a következők: A porrészecskék ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját. A
 
10 mikronnál kisebb porrészecskék lejutnak a tüdőhólyagokba. A tüdőelváltozást befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai
 
és kémiai összetétele. A por belégzése a légzőszervi betegek (asztma, bronchitis) állapotát súlyosbítja, csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. A porrészecskék toxikus anyagokat (pl. fémeket, karcinogén, mutagén anyagokat), valamint baktériumokat, vírusokat, gombákat adszorbeálnak és elősegítik bejutásukat a szervezetbe.
 
Veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, az idősek és a kisgyermekek. Javasoljuk, hogy ők kerüljék a szabadban való hosszabb idejű tartózkodást, és a szellőztetést lehetőleg a déli, kora délutáni órákban végezzék.
 
A légszennyezettség további romlását elkerülendő kérjük, kerüljék a személygépjárművek (főként dízel üzeműek) használatát, lehetőség szerint utazzanak tömegközlekedéssel, kerékpárral vagy gyalogosan, valamint fűtésnél (amennyiben lehetőségük van rá) a szilárd tüzelés helyett a gáztüzelést részesítsék előnyben.
 
A legfrissebb levegőminőségi adatokat megtalálják a következő internetes honlapon: www.kvvm.hu/olm
 
 
 
 
Országos Meteorológiai Szolgálat
 
Észak-magyarországi Regionális Központ
 
 
Időjárás előrejelzés
 
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye térségére
 
2012. 11. 18-tól 11. 22-ig:
 
 
 
Időjárásunkat a középpontjával térségünktől kissé keletre fekvő anticiklon alakítja. A magasban elhelyezkedő enyhe levegő a gyenge áramlással párosulva inverziós helyzetet alakított ki. Az időjárási helyzetben lényeges változás a következő egy hétben nem valószínű, azonban hétfőn és kedden átmeneti szélélénkülés, majd a hét közepétől emelt inverzió csökkentheti a szennyezőanyag koncentrációkat. Szitáláson kívül csapadék nem várható.
 
Az ország déli, majd nyugati részén az inverzióban köd is kialakult. Szabolcs megyében eddig csak kisebb körzetekben és csak sekély köd fordult elő, így a derült éjszakákon erősen lehűlt levegő talajalapú inverziót hozott létre, amely kedvez a felszíni kibocsátású szennyezőanyagok felhalmozódásának.
 
Vasárnap az eddigiekhez teljesen hasonló idő várható: napközben kevés napsütés is valószínű, az inverzió gyengül, a szennyezőanyag koncentrációk átmenetileg csökkennek. Naplemente után azonban erősödik a talajalapú inverzió.
 
Hétfőn és kedden több lesz a felhő fölöttünk napközben átmenetileg többfelé megélénkül (20-35 km/h) az északkeleti szél. Szerdától párás, ködös idő várható. A ködréteg valószínűleg gyorsan megemelkedik, ez pedig lehetővé teszi a szennyezőanyagok elkeveredését az alsó pár száz méteres légrétegben, a koncentrációk csökkenését.
 
A hőmérséklet a következő napokban nem sokat változik. Eleinte, a derült éjszakákon kevéssel 0 fok alatt, a ködös, borult időszakban +3 Celsius fok körül alakul a minimum. A maximum eleinte még +6-8 Celsius körül, majd +5 fok körül valószínű.