Különleges állatokkal gazdagodott a Nyíregyházi Állatpark madárgyűjteménye

 

Nagy vagy más néven púpos hokkók  ( Crax rubra ) érkeztek a kertbe. A hím Portugáliából, míg a tojó Hollandiából jött, s most a karantén idő után közös röpdébe helyeztük őket.
 

 

Az országban csak itt látható állatok barátságosan fogadták egymást, a  hím azonnal peckes járással kezdett el udvarolni  menyasszonyának.
 
A karcsú testű madarak idejük nagy részét a talajon töltik élelem után kutatva. Meglehetősen rosszul repülnek, ám annál fürgébben mozognak a talajon és ugrálnak a fák ágai között .
 
A két ivar igen könnyen megkülönböztethető, mivel a tojó jellemzője a barna tollazat és a fekete alapon fehér pettyes kisebb búb. A hím teste a lágyékrésze kivételével fekete, búbja is tekintélyesebb, csőrtöve sárga viaszhártyája megduzzadt, sárga púpot képezve a madár homloka előtt- innen a neve is.
 
 
Közép-Amerika erdős területein élnek s évszázadok óta vadásszák, az őslakosok még mai is előszeretettel fogyasztják. Emiatt és élőhelyeik gyors ütemű pusztítása következtében veszélyeztetettnek tartják számon őket.
 
 
Fotó: Nyíregyházi Állatpark