Dave Goodman Nyíregyházán

Dave Goodman A Musikworld hangszerbolt és a Yamaha szervezésében, a Vikár Sándor Zeneiskola odaadó közreműködésével és annak csodálatos hangversenytermében került sor Dave Goodman gitárvirtuóz, dalszerző előadóestjére, amely hangulatában a privát koncert és a gitár bemutató közötti, kellemesen elgondolkodtató, és szájtátva lelkesedő érzést idézte.

 A körülbelül hatvan főt számláló hallgatóság belépéskor egy kis reklámanyagot kapott a hangszerbolttól, amely informatív is volt, praktikus is, hiszen az év végéig beváltható 5%-os kedvezményt is jelent, és egy ötletes marketingfogással meg is „kaparintották” az e-mail címünket, hiszen a két soros adatlapot kitöltve a műsor végén tombolasorsoláson is részt vehettünk.

 

Mr. Goodman az est folyamán két Yamaha gitárt mutatott be számtalan dallal, amelyek közül a teljesség igénye nélkül álljon itt pár:

 

Legújabb CD-jéről, a The Wine Dark Sea-ről a Sweet Maybelline:

http://www.dave-goodman.info/index.php?article_id=103&clang=0

és a Tiger By The Tail:

http://www.dave-goodman.info/index.php?article_id=111&clang=0

a 2010-es Side Of The Road című albumról pedig az East Bound Prelude és az East Bound Train.

Azon kívül, hogy Dave, a Yamaha kampányarca mindenkit lenyűgözött hangszerismeretével, egyszerű nyugodtságával és humorával, jó pár információt szerezhettünk a másik két főszereplőről, a gitárokról is, hol egyszerű kommentár, hol pedig a felmerülő kérdésekre adott válaszok formájában. 

 

Az A-sorozat, amely Goodman úr szerint a Yamaha részéről egy teljesen új megközelítése a hangszernek, hiszen ez a stílus erősen hajlik a tipikus amerikai western gitárok felé mind akusztikus hangzásában, mind pedig érzetében.

 

Az AC3M - amelyben az M a mahagónit jelöli, amelyből a gitár testének oldala és háta készült - szerinte melegebb és sötétebb hangzást ad. ( http://hu.yamaha.com/hu/products/musical-instruments/guitars-basses/el-ac-guitars/a_series/ac3m/?mode=model#tab=product_lineup

 

 

Ez a darab rózsafából is elérhető a sorozatban. Ez a gitár 250000 Forint körüli áron érhető el. SRT hangszedő rendszerrel szerelt, amelyet mikrofonos modellezési technikára terveztek. Tehát a Yamaha felvette konkrétan ennek a típusú gitárnak a hangjait két Neumann mikrofon és egy Royer szalagmikrofon segítségével, így amikor elektronikusan szólal meg a hangszer, mondhatjuk, hogy saját magát modellezi, az előadó pedig választhat, hogy Neumann, vagy Royer mikrofonnal rögzített hangzást szeretne használni.

 

Azért is előnyös, hogy ehhez a technikához kifejezetten ezeket a gitárokat használták, mert így az akusztikus és elektroakusztikus hangzás között minimális a különbség, épp ezért a zenész is nagyobb biztonsággal játszik rajta.

Ezt nagyon szemléletesen mutatta be nekünk Goodman, egyszerűen játék közben ki- és bekapcsolgatta a hangosítást, így hol akusztikusan, hol elektroakusztikusan hallhattuk vissza a dalt.   

 

 

 

Az LSX26 típusból a rózsafa oldallal és háttal készült darabot részesíti előnyben. http://hu.yamaha.com/hu/products/musical-instruments/guitars-basses/el-ac-guitars/lsx/lsx26c/?mode=model Ez a hangszer kézi építésű, ezért valóban a felső vonalat képviseli mind minőségben, mind pedig árban, amely az 1000000 Forintot sepregeti alulról. A.R.T. hangszedő rendszerrel szerelt hangszerről van szó, ami sokkal érzékenyebbé teszi a gitár testét, hiszen 4 kontakt-mikrofonnal van szerelve, ezek a fedőlap belső részén, a húrlábak alatt helyezkednek el.

Ezt is egy különlegesen élvezetes előadás követte, egy olyan dal révén, amelyben a hangszer egyszerre lett húros és ütős hangszerré. Természetesen az avatatlan néző és hallgató számára szinte érzéki csalódásnak tűnő gyorsasággal, amikor azon gondolkodtam, hogy „Ezt a ritmust mikor dobolta bele a dalban, mikor egész végig csak penget, vagy mégsem?”

 

 

Sok dal hangzott még el, végül pedig a nézők, hallgatók is megtekinthették a két hangszert közelről, akár ki is próbálhatták. A tombolán egy basszusgitár húrkészletet, egy akusztikus gitár húrkészletet és egy Yamaha iPod Dock-ot lehetett nyerni  ez utóbbit legnagyobb meglepetésemre sikerült is megszereznem, így ha lehet, még nagyobb elégedettséggel távoztam egy különösen szép helyről, ahol a kultúra, a szakértelem és a marketing kellemes barátságban társalogva bizsergették meg azt a kisördögöt a vállamon: „Jó lenne megtanulni gitározni.”