Lakossági fórum Kistelekiszőlőn

 

A Nyíregyháza és térsége szennyvízelvezetési és szennyvíztisztítási program csatornázási részében lakossági tájékoztató fórumot tartottak a helyi lakosoknak a Koszorú u. 10. alatt. A megjelent érdeklődők kérdéseire a kivitelező, a tervező mérnök, a városfejlesztés, az üzemeltető és a politikai döntéshozók válaszoltak.
 

 

 
Szerdán a késő délutáni órákban gyűltek össze az érdeklődők, hogy a szakemberekkel konzultáljanak a helyi terepviszonyokra kialakított csatornázásról. Az alapvető kérdés a gravitációs és a nyomás alatti rendszerek kialakítása volt. Azokban az utcákban, ahol a már kiépített közművek elhelyezkedése és az utca szélessége nem teszi lehetővé az önmagától, a gravitáció segítségével elfolyó csatorna kialakítását a megfelelő megoldás a nyomás alatti szennyvízelvezetés. Ezt a megoldást a domborzati viszonyok is szükségessé tehetik. Így a szennyvizet csak nyomás alatti, ún.   házi átemelő segítségével juttatják tovább. Több olyan utca is létezik Kistelekiszőlőben, amiket részben kiszélesítettek. Ezeken az utcákon a későbbiekben – más forrásból – épülhet aszfaltozott útburkolat is. A mostani viszonyok mellet viszont még nincs minden tulajdonjog rendezve.
 
Az üzemeltető Nyírségvíz Zrt. csak más megoldás hiányában járul hozzá a nyomásalatti rendszerek tervezéséhez. Ez a megoldás Nyíregyháza városának is plusz költség, hiszen a megnyert EU-s forrás nem teszi lehetővé a házi átemelők finanszírozását, ezt a város a saját költségeiből fedezi. A kiépítés feltétele, hogy a tulajdonosok vállalják a házi átemelők üzemeltetését.
 
A házi átemelőkre öt évnyi garanciát vállal a gyártó. A szükséges szervízlehetőséget már kialakították. Felmerült az igény, hogy az átemelőket üzemeltesse a Nyírségvíz Zrt. Ez a lehetőség a terepviszonyok miatt több helyen nemműködőképes, illetve a kisátemelők műszaki paraméterei ezt nem teszi lehetővé.
 
Az elektromos ellátást azért célszerű a magán hálózatról kiépíteni, mert így költségcsökkentő, hogy nem szükséges átemelőnként külön mérőhelyet kiépíteni.
 
A megjelentek kérték Mussó László képvselő urat, hogy kezdeményezze az Önkormányzatnál az extra költségek kompenzálását a csatornadíjból. Továbbá felvetődött a kérdés, hogy a nem túl ritkán előforduló áramszünet esetén az átemelők nem működnek, a szennyvíz feltorlódhat. A házi átemelőkben van egy meghibásodást jelző riasztó, ami a kapacitásképtelen szerkezetről informál, így időben le lehet állítani a csatorna túltelítődését. Az áramszolgáltatás labilitásáról pedig a Város egyeztetni fog az E.ON-nal.
 
A házi átemelők szakszerű működtetése elengedhetetlen, hiszen az elvezető cső kis, 6,5 cm-es átmérőjébe dobott szilárd tárgyak könnyen dugulást okozhatnak. A wc papírt viszont gond nélkül továbbítja az átemelő. Erről tájékoztatót hozott a kivitelező Kevíz Zrt. és az üzemeltető Nyírségvíz Zrt. képviselője. Ne kerüljenek a csatornába dugulást okozó műanyag eszköz (kupak, pille palack), egészségügyi anyagok (vatta, tampon, fültisztító), építési törmelék, homok, csont, kő, fa, de még macskaalom se! Elzsírosodást és így dugulást okozhat a zsíros, ételmaradékos, olajos szemét. Ezen túl tilos a csatornába juttatni mérgeket, gyógyszereket, vegyszereket, festékeket, nehézfém alapú folyadékokat!
 
A lakosság számára sokszor elsődleges szempont a gazdaságosság kérdése. A támogatott szippantásról a csatornahasználatra átállni kifizetődő. A csatorna beüzemelését követően 1 m3 szippantás 1.312 Ft-ba kerül, amit szikkasztással, szétlocsolással nem lehet csökkenteni. (A talajterhelési díj, vagyis az elhasznált víz és a szippantott szennyvíz különbsége 1800 Ft/ m3. Erről a NYMJV 12/2005.(III.31.) KGY rendelete határoz.) Ehhez képest a szennyvíz a kötelező 300 forintos alapdíjon túl köbméterenként 332 Ft-ba kerül. Így havonta egy átlagos háztartás legalább 7.000-10.000 forintot spórolhat.