Defibrillátor a nyíregyházi Városházán

Dr. Kovács Ferenc Nyíregyháza MJV polgármestere átadta használatra a városházán elhelyezett defibrillátor készüléket január 8-án.

 

2012 decemberében döntött úgy az Önkormányzat, hogy a lakosság biztonsága érdekében a városházán a nap 24 órájában elérhető módon defibrillátor készüléket helyez el. Az Egészségügyi Alapellátással együttműködve ezzel párhuzamosan sor került a hivatalban szolgálatot teljesítő biztonsági őrök, portások és hivatali munkatársak, mint laikus elsősegélynyújtók képzésére.
 
A defibrillátor kihelyezésre került a városházán. Hivatali időben a főportán, hivatali időn túl, pedig a hátsó portán elérhető a nap 24 órájában.
 
 
Az oktatás sikeres elvégzéséről szóló tanúsítványt a következő Önkormányzati dolgozók veszik át:
 
 
Dr. Kovács Ferenc
 
Jánosik Istvánné
 
Rácz Magdolna
 
Tarnai Györgyné
 
Kiss Józsefné
 
Simai István
 
Bíró Csaba
 
Mester József
 
Kovács József
 
 
 
 
 
A hirtelen szívmegállásról:
 
 
Magyarországon a szív- és érrendszeri halálozások nagy része hirtelen szívmegállás - hirtelen szívhalál - miatt következik be, amely kb. 25 000 ember halálát okozza évente. A szívmegállás utáni, mintegy 3-5 percen belül gyorsan, határozottan és a laikustól is elvárható szakszerűséggel eljárva, még meg lehet menteni az eseményt elszenvedő életét. Ez az újraélesztés. Hazánkban átlagosan 70 hirtelen szívmegállásos eset következik be naponta.
 
Az újraélesztés fontossága (amely áll a defibrillátor használatából és a segítő laikus személy szaktudásából) abban rejlik, hogy kb.70%-ban ezek az emberek megmenthetőek lennének! A megmentés feltétele a defibrillátor és a képzett személy.