Kitüntetés átadása Nyíregyházán

 

Nyíregyháza MJV Közgyűlése a "Nyíregyháza Város Művészeti Életéért" Barzó Endre-díj kitüntetést   2013-ban Gáva Attila okleveles építészmérnöknek adományozta. Az elismerést Jászai Menyhért, Nyíregyháza MJV alpolgármestere adta át január 22-én, a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett önkormányzati ünnepségen.
 

 

A "Nyíregyháza Város Művészeti Életéért" Barzó Endre-díj kitüntetés a városban hosszabb ideje eredményesen tevékenykedő képző- és építőművésznek adományozható a kiemelkedő munkásságáért. A kitüntetésben kétévente egy személy részesülhet.
 
Gáva Attila meghatározó személyisége Nyíregyháza építészetének, hiszen számos lakóház mellett több olyan középületet is tervezett, amelyek jelentősen meghatározzák a város képét. A debreceni Ybl Miklós Építőipari Műszaki Főiskolát követően a Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett építészmérnöki diplomát, majd elvégezte az Építész Mester Egylet mesteriskoláját.
 
Nyíregyháza a mai napig őrzi az egykori falusi, majd mezővárosi kis házait, de a múlt századfordulón épült polgáriasodást tükröző szép épületeit is. Ezeket figyelembe véve tervezi több évtizedes munkája során épületeit Gáva Attila, aki határozott kézzel, de kellő alázattal, pontosan, felelősségteljesen végzi munkáját.
 
A világ legrangosabb ingatlanfejlesztési pályázatán (FIABCI Prix d'Excellence) különdíjas lett az általa tervezett Zöld Piramis és Ócenárium. A teljesség igénye nélkül, az ő nevéhez köthető pl. a Krúdy-ház, az EMMAUS Evangélikus Szeretetotthon építése, vagy a Móricz Zsigmond Színház felújítása, bővítése.
 
Gáva Attila építész, leküzdve az építőipar csapdáit mindig emlékezeteset alkot. Szerényen, szinte észrevétlenül olyan hatalmas értékeket hoz létre, amelyeknek hatása nemcsak az érdeklődő nagyközönség, a nyíregyháziak, hanem az építészek számára is példamutató lehet.