Újra „Az ügynök halála” a Móricz Színházban

 

Közkívánatra újra színpadon láthatja a közönség Arthur Miller: „Az ügynök halála” című drámáját két felvonásban, 2013. február 5. és 2013. február 18. között.
 
 
 

Arthur Miller

Az ügynök halála
 
Fordította: Hamvai Kornél
 
 
 
Az ügynök halála nemcsak az ismert amerikai drámaíró, Arthur Miller főműve, hanem a világszínpadok egyik leggyakrabban játszott darabja, aktualitását, megjelenítő erejét a megírása óta eltelt mintegy hatvan év alatt sem veszítette el; sőt, mint a valóban időtálló alkotások, egyre újabb és újabb jelentéstartalmakat nyer, értelmezései lehetőségei gazdagodnak, mondanivalója mindinkább egyetemessé válik. 
 
 
 
A történet hőse Willy Loman, az átlagos képességű utazó  ügynök, a mindenkori kisember prototípusa, akinek élete végén kell rádöbbennie az elmúlt harminc évét átszövő hazugságok értelmetlenségére és működésképtelenségére, illúziókból font érzelmi és szellemi „szociális hálójának” szétfoszlására, személyes Amerikai Álmának teljes csődjére. Egy életkudarc utolsó negyvennyolc órája, egy kátyúba jutott, hazug stratégia agóniája. Miller drámaírói nagysága és újító írásművészete abban is megmutatkozik, hogy kortársai közül először kísérletezik azzal, (a 40-es évek derekán járunk), hogy a különböző idősíkok, képzelt, vagy valós terek váltogatásával a maga teljességében, bonyolultságában jelenítse meg az emberi tudat működését a színpadon – voltaképpen végig egy széthullóban lévő emberi elme belső ösvényeit követjük, az ő gondolatainak, félelmeinek, vágyainak kivetülését látjuk.
 
 
 
Az ügynök halála Pulitzer- és Tony-díjas alkotás, számos nyelvre lefordították, több filmfeldolgozása is ismert. 
 
Rendező: Koltai M. Gábor
 
 
Más, a színházzal kapcsolatos örömteli hírt is kaptunk:

Humor fesztivál!

 

Meghívást kapott Az özvegy Karnyóné és a két szeleburdiak című sikerdarabunk a budapesti Thália Színházba. A Stódió színpadon kerül műsorra Február 7-én 19.30-kor. A sikeres fesztiválsorozaton 2013. február 3-tól 5 napon át minden színpad a humoros színpadi műveké, komédiáké, stand up comedy-ké. A humorra vágyó közönség a műfajok legszínvonalasabb produkcióit élvezheti majd.