Ukrán fiatalok érkeztek Nyíregyházára

A Robert Schuman Intézet (www.schuman-institute.eu) 2013. február 11-13. között tanulmányút keretében fogadott egy önkormányzati dolgozókból és civil szférában aktív fiatalokból álló ukrán csoportot, amely tanulni szeretne két, velük határos EU tagország csatlakozási tapasztalataiból, valamint kapcsolatokat építeni helyi önkormányzatokkal, civil szervezetekkel - különösen a közös, ill. a határ menti együttműködés területén.

A résztvevők február 11-én Ungvárról indultak, első állomásuk Nyíregyháza volt, ahol Kósa Tímea, Nyíregyháza Megyei Jogú Város alpolgármestere fogadta a 40 fős csoportot a Városházán.

 
Jelképes értékű az első magyarországi találkozó, mivel a város híd szerepet tölt be a magyar-ukrán kapcsolatok fejlesztésében. Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere is intenzíven részt vesz a Magyar-Ukrán Kormányközi Vegyes Bizottság munkájában, amelynek napirendjén szerepelnek a gazdasági és regionális együttműködési, környezetvédelmi, valamint közlekedési és határforgalmi kérdések.
 
Ukrajna Nyíregyházi Főkonzulátusa idén tavasszal ünnepli fennállásának 10 éves jubileumi évfordulóját.
 
A Polgármesteri Hivatal dísztermében Kósa Tímea alpolgármester asszony előadást tartott a vendégeknek Nyíregyházáról, az ukrán és az ungvári testvérvárosi kapcsolatokról.
 
A csoport kedden Debrecenbe ment tovább a városházára, a magyarországi program február 13-án Budapesten fejeződött be. A résztvevőket a Magyar Külügyi Intézetben és a Parlamentben fogadják minisztériumi tisztségviselők és képviselők, végül Hartyányi Jaroszláva, az Ukrán Országos Önkormányzat elnöke.
 
Az ukrán csoport február 14-16-ig Szlovákiában folytatta tanulmányútját, amelynek során különböző szlovák minisztériumi, parlamenti és önkormányzati tisztségviselőkkel találkoznak, valamint közintézményeket látogatnak meg a „Szlovák Külpolitikai Egyesület” (www.sfpa.sk) szervezésében.
 
A tanulmányút az ún. „Manufacture of European Politics” című 4 részes projekt befejező része, amelyet a Robert Schuman Intézet kijevi partnere, az IPO (Politikai Képző Intézet, www.ipo.org.ua/) kezdeményezett olyan közszférában aktív fiatalok számára, akik Ukrajna európai integrációs törekvéseit támogatják és elkötelezettek aziránt, hogy a rendezvénysorozat során megszerzett tudásukat önállóan továbbadják és a társadalom szélesebb rétegeihez eljuttassák.
 
A tanulmányutat a Nemzetközi Visegrádi Alap (visegradfund.org/) finanszírozza.