400 millióból újulhat meg a Móra Ferenc Általános Iskola

 

100 %-os támogatás mellett, 435.131.500 Ft-ból az Európai Unió támogatásával valósul meg a nyíregyházi Móra Ferenc Általános Iskola felújítása az oktatási környezet minőségének javítása érdekében.
 

 

Ezt jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza MJV polgármestere és Kósa Tímea, Nyíregyháza MJV alpolgármestere. A nyíregyházi önkormányzat elkötelezett a város oktatási intézményrendszere, annak infrastruktúrája, vagyonának állagmegóvása iránt.
 
 
Három kollégium és két  óvoda után
 
 
2012 novemberében zárult az a projekt, melynek keretein belül három középiskolai kollégiumban végeztek energetikai korszerűsítést Nyíregyházán. Pályázati forrásból korszerűsödhetett a Széchenyi István Közgazdasági, Informatikai Szakközépiskola és Kollégium Városmajor úti és Árok utcai, valamint az Inczédy György Középiskola, Szakiskola és Kollégium Árok utcai kollégiuma. Erre az önkormányzat a Környezet és Energia Operatív Programban összesen több mint 151 millió forint uniós és állami forrást nyert. A három intézményben zajló fejlesztéssorozat összköltsége meghaladta a 200 millió forintot.
 
 
Ugyanakkor az idén valósul meg az Eszterlánc Északi Óvoda Nyitnikék Tagintézmény, és a Gyermekek Háza Déli Óvoda Kertvárosi Csicsergő Tagintézmény felújítása és bővítése. A 78 és 98 %-os támogatottság mellett megvalósuló projektre 280 millió Ft-ot fordít az önkormányzat. A fejlesztések azért is tekinthetők jelentősnek, mert komplex, átfogó fejlesztést irányoznak elő az intézmények esetében, melyre az építés óta eltelt több mint 30 évben nem került sor.
 
 
Szigetelés, megújuló energiaforrás, akadálymentesítés
 
 
A Móra Ferenc Általános iskola 1984-től működik, de azóta sem volt jelentős felújítás. Az eltelt 30 év alatt mindig csak a legszükségesebb karbantartásokat ill. cseréket tudták elvégezni, a tetőbeázások megszüntetését, vagy a már balesetveszélyessé vált lépcső újraburkolását.
 
 
Most, a Móra Ferenc Általános Iskola környezeti javítását célzó projekt komplex felújítást irányoz elő, ennek megfelelően kiemelten kezeli a környezetvédelmi és esélyegyenlőségi, illetve fenntarthatósági szempontokat is.
 
 
A hőtechnikai problémák kezelése kapcsán sor kerül a meglévő fa és fém homlokzati nyílászárók cseréjére, a homlokzati panel felületek külső hőszigetelésére (kőzetgyapot alkalmazásával), és a lapostető újraszigetelésére. A felújított lapostetőre napkollektorok telepítését tervezik, melyek biztosítani tudják a használati meleg víz megújuló energiával történő előállítását. Az iskolaépületen belül szükséges a belső fa anyagú ajtók és a tantermek padlóburkolatának cseréje, az aulában, folyosókon, mosdókban található hideg burkolatok felújítása, illetve a belső szennyvízvezetékek és a folyosókon lévő beépített szekrények cseréje. Szintén kiemelt feladat az épület komplex akadálymentesítése, melynek során - többek között - új személyfelvonó is beépítésre kerül.
 
 
Új padlóburkolat és sporteszközök
 
 
A mindennapos testnevelés feltételeinek megteremtése érdekében sor kerül az iskola tornaterme padlóburkolatának cseréjére, melynek során sportpadló kerül beépítésre, illetve a jelenlegi légfűtéses rendszer radiátoros fűtésre való kiváltására. Az iskola udvarán lévő, jelenleg salakborítású futópálya esetében pedig a mai kor igényeinek megfelelő rekortán burkolat kerül beépítésre. A jelenleg is fennálló eszköz-elhelyezési problémák kezelésére a tornaterem mellett egy fűtéssel nem rendelkező, zárható raktárépület kialakítása is a tervek között szerepel. A felújítási, építési feladatokon túl indokolt eszközök beszerzése is, melynek során a tanulók testneveléséhez elengedhetetlen eszközök beszerzésére is sor kerül a projekt keretében.