A (nyúl) élet nem játék!

 

Talán nincs is olyan kisgyermekes család, ahol így Húsvét környékén ne kerülne napirendre élő állat – egy édes, bolyhos kis nyuszi, kacsa vagy csibe – vásárlása.
 

 

Sajnos még mindig állandó kellékei ők a Húsvétnak, az ünnepi sonka és a hímes tojás mellett. Ilyenkor sokan könnyelműen engednek gyermekük könyörgésének , anélkül, hogy felkészülnének a felelős állattartásra.
 
Az ünnep varázsa hamar megkopik, a gyerekek pedig új kedvencet, új elfoglaltságot találnak maguknak. Abba pedig bele sem merünk gondolni, hogy a megunt kis „ kedvencek” az ünnepek után hogyan végzik. Az állatok élni, érezni, szenvedni képes lények, nem dobhatóak ki, mint egy régi játék, egy elhasznált tárgy.
 
A nyulak élettartam 6-12 év is lehet, ez idő alatt folyamatos gondoskodást, ápolást igényelnek és természetesen költségekkel is járnak. Tehát a hirtelen elhatározásból megvásárolt új kedvenc hosszú távon meghatározza mindennapjainkat. Gondoljuk ezt végig, mielőtt egy új Családtagot viszünk otthonukba!
 
Azt is tartsuk szem előtt, hogy a Húsvétra megvásárolt kis apróság előbb-utóbb megnő. Gondoskodnunk kell számára megfelelő élőhelyről, melyet pl. panellakásban nem feltétlenül tudunk kialakítani. A nem megfelelő környezet nem jó az állatnak és nem a jó a gazdinak sem, hiszen a megrágcsált dolgaink, a széthullajtott bogyók számos kellemetlenséget okoznak.
 
Kérjük, csak akkor vásároljanak élő állatot Húsvétra, ha felelősen átgondolták az állattartással járó kötelezettségeket és egy életen át gondoskodni kívánnak az új jövevényről. Mert ez a döntés egy életre szól, egy kis állat életére.
 
Ha pedig más módon szeretnének gyermeküknek egy igazi „állatos”  napot szerezni, látogassanak el egy közeli állatkertbe vagy állatmenhelyre, ahol lehetőség van egy-egy négylábú simogatására vagy akár sétáltatására is.
 
Az Állatbarát Alapítvány Ünnepi nyitva tartása a következőképpen alakul:
 
Március 31-én és  április 1-jén, 8-12 óra között fogadjuk a látogatókat a Csatorna utca 2. szám alatti Állatotthonban!