A régióknak esély az innováció: A nemzetközi konzorcium tagjai folytatnák az együttműködést

Március végén zárul az INTERREG IV C program Interregionális Partnerségi Platform (IPP) projektje, amely a régiók innovációs kapacitásának növelését szolgálta az európai együttműködésekben és az EU innovációs programjaiban.

 

„A projekt, amely az Európai Regionális Fejlesztési Alap 1,131 millió eurós támogatásával valósult meg, egyértelműen jó kezdeményezésnek bizonyult, ezért a mostani brüsszeli találkozó már nemcsak a lezárását, hanem a jövőről, a folytatásról való közös gondolkodást is szolgálta” – mondta Thomas Steinmetz, a Szász-Anhalt régió képviselője. Véleménye szerint az Európa 2020 stratégia szükségessé teszi a régiók fokozott együttműködését az innováció, a foglalkoztatás és a versenyképesség érdekében. Ezt tűzte ki célul az IPP és ezt szolgálná a folytatás is. „A számos tekintetben úttörő projekt fő erőssége az volt, hogy bebizonyította: a régiók, bármennyire is különböznek egymástól, esélyt látnak az innovációban és készek keményen dolgozni a nemzetköziesedés érdekében” – állapította meg.

 
Az elmúlt három évben elért eredményeket egyre jobban tudják használni a régiók, az ottani települések, önkormányzatok, ipari parkok, innovációs  ügynökségek és más szervezetek az interregionális és uniós innovációs know-how közvetítésében. Ez magyarázza, hogy a projektben közreműködő lett, magyar, német és spanyol régiók beleszerettek ebbe a projektbe és már a folytatáson gondolkoznak. Erre jó esélyt kínál 2014-től az Európai Unió interregionális együttműködést ösztönző INTERREG V C programja.
 
„Úgy vélem, hogy az IPP2-be még több régiót lehetne bevonni, mert így még jobban érvényesülhetnének az új típusú együttműködés előnyei, és további kiváló ötletekkel gazdagodhatna a program” – hangsúlyozta Thomas Steinmetz.
 
„Az IPP-nél alapvetően a résztvevő régiók meglévő jó kapcsolataira épült a közös munka, viszonylag kevés partner, annál több külső szakember bevonásával” – kezdte tapasztalataik összegzését Vécsi Beáta, az INNOVA Észak-Alföld Regionális Fejlesztési és Innovációs Ügynökség projektmenedzsere. Az új típusú interregionális együttműködés konkrét eredményei közül kiemelte azt a két kísérleti projektet, amelyek közül az egyik egy konkrét módszertan kialakításával a települések, önkormányzatok nemzetköziesedését, a másik pedig a helyi tanácsadó ügynökségek összefogását szolgálta. A munka során összehasonlító tanulmányok születtek, amelyekből kiderültek a régiók erősségei és lehetséges fejlődési területei, egyúttal a régiós szereplők projektötleteinek összegyűjtésére platformot hoztak létre.
 
A programban mindegyik részvevőnek megvolt a maga feladata. Konkrétan Észak-Alföld a disszeminációs, kommunikációs feladatok teljesítését irányította illetve a kísérleti projekteken keresztül bevonta az együttműködésbe a Jászsági Kistérséget is. Igen tanulságosak voltak a különböző helyszíneken megszervezett workshopok, tanulmányutak, amelyek a bevált gyakorlatok, tapasztalatok átadását, a helyi innovációs kezdeményezések megismertetését szolgálták.
 
A partnerrégiók képviselői az észak-alföldi tanulmányút során megismerhették Mátészalkán a tradicionális családi vállalkozásként működő Nobilis finom aszalt gyümölcs termékeit, Fehérgyarmaton jártak a strandfürdőben, Nyíregyházán az egyik hulladék feldolgozó üzemben, Penyigén pedig megkóstolhatták a Lekvárium különleges biokészítményeit.
 
„Abban mindegyik partner egyetért, hogy folytatni kell ezt az együttműködést; Észak-Alföld számára a jövőben is az innováció, a versenyképesség és a foglalkoztatás lenne a prioritás a közös munkában” – szögezte le Vécsi Beáta.
 
Liga Baltina, Lettország korábbi képviselője azt tartja a projekt legfőbb eredményének, hogy a partnerrégiók nagy számban voltak képesek bevonni az együttműködésbe olyan helyi és regionális intézményeket - önkormányzatokat, vállalkozói szervezeteket, ügynökségeket, kistérségeket -, amelyeknek addig kevés tapasztalatuk volt az európai kooperációban. Maga is fontosnak tartaná a folytatást, mert úgy látja, hogy a kialakított módszerek és eszközök hasznosításában még az út elején tartanak a partnerek.
 
Hasonlóan vélekedett José-Luis Munoz, Valencia képviselője is. „Nemcsak az interregionális együttműködés erősítésében volt sikeres ez az IPP-projekt, hanem a résztvevők saját régióiban is” – mondta. Valencia tartomány például jelentős mértékben be tudta vonni a közös munkába több települését, így Paternát is. Spanyolország települési föderációja annyira nagyra értékelte az IPP eredményeit, hogy vállalta azok népszerűsítését tagjai körében az egész országban.
 
Projektszámok
 
Elnyert EU-támogatás (millió euró) :      1,131
 
Időtartam:     2010.január 1.- 2013. március 31.
 
Résztvevők:    5
 
- Gazdasági és Tudományi Minisztérium, Szász-Anhalt, Németország (vezető partner)
 
- INNOVA Regionális Fejlesztési és Innovációs Ügynökség, Észak-Alföld, Magyarország
 
- Állami Regionális Fejlesztési Ügynökség, Riga, Lettország
 
- Paternai Önkormányzat, Spanyolország
 
- Valenciai Európai Régió Alapítvány, Spanyolország