800 közfoglalkoztatott szeptember végéig a Nyírerdőnél

800 embernek ad munkát a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. a március elején indult közfoglalkoztatási programban. 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 58 településéről 341 fő, míg Hajdú-Bihar megye 30 településről 459 fő talál napi nyolc órás munkát az állami tulajdonú erdőkben.

 
 A létszámfelvétel folyamatosan, a tervezett munkákhoz igazodva történik, március közepéig több mint 730-an kezdtek el dolgozni. A szeptember végéig tartó program 594 millió forintos költségét a Belügyminisztériumtól kapott támogatás fedezi. Az erdőgazdaság az elmúlt esztendőkben is rendszeresen részt vállalt a közfoglalkoztatásban, 2010 óta több mint 3000 ember vett részt a programjainkban  – tájékoztatott Szalacsi Árpád, a NYÍRERDŐ Zrt. vezérigazgatója.
 
A hagyományokhoz híven idén is minden egységünkben dolgoznak közfoglalkoztatottak. A NYÍRERDŐ Zrt. Szabolcsban öt (Nyíregyháza, Baktalórántháza, Nyírbátor, Nyírlugos, Fehérgyarmat), a szomszéd megyében pedig négy (Debrecen, Gúth, Hajdúhadház, Haláp) erdészettel működik. Ezeken túl Nyírbátorban egy fafeldolgozó is üzemel. A programhoz oktatás is kapcsolódik: harmincan motorfűrész-kezelő-, ötvenen faiskolai munkás-, nyolcvanan pedig növényvédelmi képzésen vehetnek részt. A képzéseket a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Munkaügyi Központ szervezi.
 
A közfoglalkoztatottak az erdőművelési, erdőkezelési munkákon kívül vágástakarításokban dolgoznak, erdészeti sétautak, turistautak, tanösvények karbantartását és kijelölését végzik el, közjóléti eszközöket újítanak fel. Parlagfű és más gyomnövények irtásában vesznek részt, szemetet és hulladékot gyűjtenek. Fontos feladatokat látnak el a természeti károkat szenvedett erdőterületetek rehabilitációjában, határjelek karbantartásában és tűzpászták készítésében is – foglalta össze Szalacsi Árpád.