Csaknem 12 milliárdot fordít a kormány a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására

Csaknem 12 milliárd forintot fordít a kormány a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának elősegítésére az Új Széchenyi Tervben meghirdetett uniós projekt keretében - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális államtitkára.

 

Soltész Miklós az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb munkaügyi programjának nevezte a most induló európai uniós projektet.
 
    A programot a rehabilitációs ellátásban és járadékban részesülő ügyfelek számára nyitják meg. Az előkészítő szakaszba 13 ezer embert vonnak be, közülük választják ki azokat, akiknek a nyílt munkaerő-piaci foglalkoztatását különböző, személyre szabott programokkal, képzésekkel vagy bérköltség-támogatással segítik. Utóbbi lényege, hogy ötezer munkavállaló után öt hónapig átvállalják a bérköltséget (150 ezer forintig), ennek fejében azt várják el, hogy az érintettek határozatlan időre kötött szerződést kapjanak.
 
    A projekt három nagyobb részből áll; az elsőben az érintettek alkalmasságát kívánják fejleszteni, a másikban konkrét képzésekkel akarjákmunkaerő-piaci esélyeiket növelni, míg a harmadikkal az új munkahelyek teremtését ösztönzik. A programban részt vevők az egyes projektelemeket külön-külön is igénybe vehetik, de akár végig is járhatják e három lépcsőt.
 
    A 2015. június végéig tartó, 11,7 milliárd forintos keretösszegű program gazdája, illetve megvalósítója a tárca háttérintézményeként működő Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal. A programra jelentkezőket az ország 85 - erre a célra kialakított - szolgáltató helyén csaknem négyszáz szakember, illetve ügyintéző fogadja.
 
    A projekt során az érintettek minden segítséget megkaphatnak ahhoz, hogy a nyílt munkaerőpiacon el tudjanak helyezkedni; így például a piacképes szaktudás megszerzéséhez szükséges képzési költséget teljes egészében átvállalják tőlük, de akár a részvételhez szükséges utazási kiadásokat is kifizetik helyettük.
 
    Soltész Miklós a sajtótájékoztatón a komplex felülvizsgálati rendszerről szólva arra hívta fel a figyelmet, hogy abban nemcsak egészségi szempontok alapján minősítenek, hanem az adott személy szociális helyzetére vagy a térség munkaerő-piaci, gazdasági viszonyaira is figyelemmel vannak.
    Az államtitkár arról beszélt, lehet, hogy valakinek az egészségi állapota megengedné, hogy "ellátásra nem jogosulttá" minősítsék, ám ha az adott térségben magas a munkanélküliség, akkor a komplex felülvizsgálat során a bizottság dönthet a támogatás megadásáról, azaz az érintett megkaphatja a rehabilitációs vagy rokkantsági ellátás valamilyen minősítését.
 
 
MTI hír