A debreceni cég fiatalok foglalkoztatásában elért eredményét díjazták

Európai uniós díjat vehetett át az IT Services Hungary Kft. a debreceni telephelyén a városi önkormányzattal és a Debreceni Egyetemmel (DE) kialakított, a fiatalok elhelyezkedését elősegítő tevékenységéért - jelentette be a cég ügyvezető igazgatója a városban.

 

Bőthe Csaba ismertette: a Your Region Your Future elnevezésű díjat a fiatalok munkaerő-piaci belépését, illetve elvándorlásuk megállítását célzó tevékenységéért kapták.
 
    Az igazgató uniós és hazai szinten is komoly problémának nevezte a fiatalok munkanélküliségét és elvándorlását. A 2007-ben nyílt debreceni telephely azonban az egyetemmel kialakított szoros együttműködésével biztosította, hogy mára az 1300-nál több munkavállalójuk 55 százaléka a DE egykori hallgatói közül kerül ki.
 
    Az infotechnológiai szolgáltatások kiépítését és üzemeltetését végző vállalat a cívisvárosban még nem érte el a maximumát, a bővülő piacuk révén évente mintegy száz fővel bővülhet a munkavállalók száma Debrecenben - mutatott rá Bőthe Csaba az MTI kérdésére válaszolva.
 
    Fábián István, a DE rektora szerint sokszor éri kritika az egyetemet azért, mert nem tudja mit akar a gazdasági szféra, de a mostani elismerés is bizonyítja ennek az ellenkezőjét.
 
    Fontosnak nevezte a személyes és szakmai kapcsolatokat, hogy gyakorlati helyeket biztosít a cég a hallgatóknak, illetve az idő közben létrehozott kihelyezett tanszéket.
 
    Fábián István az egyetem fontos értékének nevezte a képzések sokszínűségét és egyben visszautasította azokat a kritikákat, amelyek szerint nem képeznek elég szakembert. "Az IT Services-hez kiegészítő képzések révén több száz, nyelveket beszélő bölcsész is került, akik kiválóan el tudják végezni az infotechnológiai vállalat által megkövetelt munkát" - jelezte.
 
    A rektor végül aggodalmának adott hangot annak kapcsán, hogy a csökkenő hallgatói létszám mellett meddig lesznek képesek biztosítani a magasan kvalifikált szakembereket a gazdaság szereplői számára.
 
    Pajna Zoltán (Fidesz-KDNP) alpolgármester Debrecen kedvező munkaerő-piaci statisztikáiról beszélve ismertette: idén februári adatok szerint a városban csaknem 14 ezer álláskeresőnek mindössze a 10,7 százaléka 25 éven aluli, ami jelentősen jobb az országos átlagnál. A város és az egyetem együttműködésében a magas hozzáadott értékkel dolgozó iparágak támogatása kiemelt szerepet kap, így válhatott az IT Services az egyik legnagyobb debreceni foglalkoztatóvá - mondta.
 
 
MTI hír