Időkapu a nyíregyházi Sóstói-erdőben

Az E-misszió Egyesület 2013 április 20-án, szombaton rögzített fotózási pontokat telepített a Nyíregyházi Sóstói-erdőbe.  A kihelyezendő szabadtéri „fotóállványok” célja, hogy az erdő sorsát, változását éveken, évtizedeken keresztül nyomon lehessen követni.
 

A rögzített fotópontokról – amelyeken meghatározott a fényképezés iránya és szöge – bármelyik erdőjáró készíthet saját gépével fényképet, és ha azt elküldi az Egyesület számára a sostoierdo@e-misszio.hu címre, azzal hozzájárulhat az erdő sorsának hosszú távú megfigyeléséhez. A program a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósul meg.

 
Sokan mit nem adnánk egy olyan szemüvegért, amivel beleláthatnánk az erdő múltjába. Amivel láthatnánk az évszakok váltakozását, a csemeték fává  növekedését és elpusztulását, az ember keze nyomát, éveken, évtizedeken át. A most kihelyezendő rögzített fotóspontok segítségével mindez megvalósulhat, hiszen ugyanazokról a helyekről ugyanolyan nézetben láthatjuk az erdő egyes részeit. Reményeink szerint sok kiránduló készít és küld majd képeket, ezáltal évek, évtizedek múlva rendkívül hasznos dokumentáció fog rendelkezésre állni a jövő természetbúvárai, erdészei, kutatói számára. Könnyebben meg tudjuk ezáltal majd ítélni, hogy pusztul, vagy éppen gyarapodik a körülöttünk élő természet, megfelelően vigyázunk-e értékeinkre. - Nyilatkozta dr. Szigetvári Csaba, az E-misszió Egyesület munkatársa.
 
 
 
 
A rögzített fotóspontok ötlete az Ibrány és Térsége Természetvédelmi Egyesülettől származik, akik néhány éve helyeztek el a Tisza mentén hasonló „fotóállványokat”, és ennek köszönhetően igen szép képsorozattal rendelkeznek az ottani táj változásairól. A Sóstói-erdőben egyelőre 10 helyszínt választott ki az E-misszió Egyesület, amelyek között szerepelnek idős erdők és fiatal felújítási területek, erdei tisztások, nyiladékok, és az Erdei Tornapálya is. A fotóspontok kialakításához szükséges faanyagot a Nyírerdő Zrt. ajánlotta fel.
 
 
 
(A képek Nagy Tibor önkéntes erdőpásztor fotómontázsai a Sóstói-erdőből)