Legendás futamon egy legenda győzött

Adam Malysz síugró világklasszis nyerte a nagykállói Toolimpex Kupát, amely az országos tereprali és közép-európai-bajnokság idei nyitófutama volt. A diadal történelmi, hiszen a lengyel pilóta terepralis karrierjének első győzelmét aratta.

 

Harmadik éve rendeznek tereprali futamokat a dél-nyírségben, de ezen rövid idő alatt is elhíresült a nagykállói küzdelem, hiszen a szervezőknek olyan pályát sikerült kialakítaniuk, amelyen a legjobbak is könnyen elvérezhetnek. Az idei verseny is megtizedelte a négy országból érkező indulókat: a saras, ázott homokos terep embert és gépet próbáló küzdelmet hozott.
 
A tereprali elitjébe tartozó Overdrive-Toyota csapat három géppel képviseltette magát Nagykállóban. A későbbi győztes Malysz-Rafal páros mellett - akik az idei Dakar-ralit a 15. helyen fejezték be – Korda Erik és a több év után itt visszatérő Fodor Imre vezette a Toyotákat. A Hiluxos pilóták egymást váltották a dobogós helyeken, de a célszalagot közülük egyedül Malyszék tudták átvágni. Korda Erik szombaton gabalyodott egy fába, ami megpörgette autóját, Fodor pedig az első helyről borult, így feladni kényszerült a küzdelmet. Bár az Overdrive gépek dominanciája erős volt, nem csak róluk szólt a verseny.
 
A súlyos balesetéből a tavalyi versenyen visszatérő és győzni tudó Murczin Zsolt idén is a legjobb magyar versenyzőnek bizonyult, begyűjtve az abszolút második helyet Varga Imre Nissanja elől. A szakágvezetői tisztséget is betöltő Varga idén is a helyiek kedvében járt azzal, hogy nagykállói lobogóval díszítette autóját, és így a tavalyi évhez hasonlóan most is a közönség kedvence lett. A versenyt követő díjkiosztó ünnepségen ezt a zászlót adta át megőrzésre a város polgármesterének, Juhász Zoltánnak jelezve, hogy a mezőny már otthon érzi magát a Birit, Szakolyt, Balkányt és Kállósemjént is érintő pályákon, és boldogan térnének vissza jövőre is.
 
A motoros-quados mezőnyben a tavalyi Európa-bajnoki bronzérmes Hodola Richárd bizonyult a legjobbnak, legyőzve Horváth “Laller” Lajost, míg a harmadik helyezett a szlovák quados Rudolf Sajan lett.
 
Az idén nemzetközivé vált küzdelem méltó folytatása volt a tavalyi év legjobb versenyének is megválasztott nagykállói futamoknak. A versenyzők és a nézők visszajelzése is mutatja, otthonra talált a terep-rallye Nagykállóban.
 
Nagykálló Sajtószolgálat