A szív és érrendszeri betegek étrendje
A szív-és érrendszeri megbetegedések napjainkban a magyar lakosság körében még mindig vezető halálok. A szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában nagy szerepe van: az elhízásnak, a mozgásszegény életmódnak, a dohányzásnak, ahagyományos magyar táplálkozásnak, a magas zsír és koleszterinértékeknek. Ha hosszabb időn át magas a koleszterinszint, nő az érelmeszesedés és a szívinfarktus kialakulásának veszélye.
Az étrend koleszterintartalma maximálisan: 200mg lehet a kardiológusok javaslata alapján a szív és érrendszeri betegek részére.
A zsírokról: Megkülönböztetünk telített és telítetlen zsírsavakat. A zsírok fajtájuktól függően különböző hatással vannak szervezetünkre. A telített zsírsavak az állati eredetűek. A telítetlenek elsősorban a növényi eredetű termékekben találhatók. A telített zsírsavaknak koleszterinszint emelő hatásuk van. (telített zsírt tartalmaz: vaj, tejszín, tejtermékek, sertés-liba- kacsa zsír, valamint a húsok, és a tej-tejtermékek). A telítetlen zsírsavak az olajok, margarinok, valamint dió, és mogyoró, és a tengeri halak fő alkotója. A telítetlen zsírsavak a koleszterinszintet és a trigliceridszintet csökkentik, és a HDL- koleszterin szintet növelik, emiatt segítenek megelőzni a szívinfarktus kialakulását. A triglicerid szintet növelik a telített zsírokon kívül az alkohol és a cukrozott élelmiszerek.
A vérzsíroknak 3 fő fajtája van, amely a szervezet koleszterin szintézisében vesz részt: VLDL, -LDL, és HDL -koleszterin. A VLDL és LDL koleszterin az erek falát látják el koleszterinnel, („rossz” koleszterin), míg a HDL-koleszterin az érfaltól szállítja el a májba a fölösleges kolesztein- mennyiséget. Emiatt a HDL-koleszterin az érelmeszesedés védőfaktora.
Az elhízás fontos rizikófaktor a magas koleszterinszint kialakulásában. Elhízás esetén fontos a zsíros ételek, valamint sütemények és üdítőitalok mellőzése, és a rendszeres mozgás. Mozgással növelhető a védő hatású HDL-koleszterin szintje és megelőzhető az érelmeszesedés kialakulása.
A vér koleszterinszintjének emelkedéséért elsősorban az állati eredetű zsiradékok felelősek. A növényi eredetű zsiradékok zsírsavösszetétele jóval kedvezőbb, ezek egyáltalán nem tartalmaznak koleszterint. Ezért fontos az állati eredetű zsiradékok -vaj-liba-kacsa-sertés-zsír,valamint a kókuszzsír-, olajjal való helyettesítése (napraforgó, kukoricacsíra, repce, szója, oliva )
A normál koleszterin és triglicerid szint, a legújabb kutatási eredmények alapján, a következő határértékek között mozog: -normál koleszterinszint: 4,5-6,5mmol/l – normál trigliceridszint: 1,7-2.2mmol/l.A HDL -koleszterin normál tartománya: 1,1-1,5mmol/l.
Ajánlott és kerülendő élelmiszerek:
Pékáru:
élelmi rostokban gazdag barna, graham, korpás, magvakkal dúsított kenyerek, pékáruk, graham liszt, korpás liszt, rozsliszt, teljes őrlésű liszt, zab, rozs, kukorica, búzapehely, búza-zab korpa,
natúr müzli, búzacsíra, köles, hajdina, barna rizs, tojásmentes durum száraztészta
sütemények: gyümölcsös vagy túrós, tojást nem tartalmazó tészták ajánlottak . pl.: almás-diós rétes
Kerülendő: fehér kenyér és péksütemények, fehér liszt, több tojásból készült száraztészta, cukrozott műzlik, cukrozott gabonapelyhek, sütemények:sok tojássárgájával, vajjal, cukorral, készültek: kakaós csiga, tepertős pogácsa, lekváros táska, búrkifli, cukrozott pékáruk-fornetti, túrós batyu, a vajas pogácsa, sajtos rúd, fánk-képviselőfánk, linzertészták, hájastészták, valamint a cukorral-mézzel -fructossal készült sütemények, fagylaltok, és parfék, valamint a csokoládék, cukorkák, omlós kekszek-nápolyik.
Tej és tejtermékek:
1,5%-os, 0,1%-os zsírtartalmú tej, tejes ital, natúr vagy zsírszegény kefir, joghurt, aludttej, 12%-os zsírtartalmú tejföl, sovány tejpor, cukrozatlan sűrített tej, sovány sajtok: köményes, pritaminos, tolnai sovány, túra, Tenkes sajt, sovány vagy félzsíros túró, „light” kockasajtok, Óvári sajt, Anikó, Mozzarella.
Kerülendő: 2,8 illetve 3,6%-os zsírtartalmú tej, házi tej, tejszín, zsíros tejpor, 20%-os zsírtartalmú tejföl, zsíros és ömlesztett sajtok: trappista, Eidami, márvány, hagyományos kockasajt, tejszínkrémsajt, füstölt sajt, Karaván sajt, Camembert stb... zsíros tehéntúró, juhtúró.
Zsiradékok:
növényi olajok, (napraforgó, repce, olíva, szója, lenmagolaj), margarinok, light margarinok, vajkrémek közül amelynek alapanyaga nem a tejszín.
Kerülendő: sertészsír, baromfizsír, vaj, szalonna, tepertő, baromfibőr -koleszterintartalma 540mg/100g-
Húsfélék, húskészítmények, belsőségek:
baromficomb- mell (bőr nélkül), sertéskaraj, sertéscomb, marhahátszín, lapocka, tengeri és édesvízi halak, tengeri halkonzervek, (makréla, tonhal, hering) vadhúsok, sonka felvágott félék, baromfifelvágottak, zöldséges aszpikos felvágottak, zalai, virsli, szafaládé, párizsi.
Kerülendő: zsírosabb baromfihúsrészek, (far-hát, szárny), kacsa-liba-tyúk zsírosabb részei, sertésoldalas, dagadó, tarja, csülök, füstölt húsok, szalonnák, kolbászok, disznósajt, zsírosabb szalámik, (pl: Pick, Rákóczi,) zsírosabb felvágottak, (pl: olasz, soproni, fokhagymás, löncshús), tartósított húskrémek, vagdalthúskonzerv, májkrém, kenőmájas, belsőségek, (csirkemáj, sertésmáj, tüdő, vese), velő, vér.
Zöldségfélék, száraz hüvelyesek:
évszaknak megfelelő friss zöldségek, mirelit zöldségfélék, szárazbab, sárgaborsó, lencse, csicseriborsó, szójakészítmények
tojás önálló éteként nem javasolt, csak az ételkészítés során maximum heti 2-3db.
Kerülendő: magas sótartalmú tartósított készítmények, sózott chipsek, sózott pattogatott kukorica
tojás, tojásos ételek, tojásrántotta- omlett
Gyümölcsök diófélék olajos magvak
friss gyümölcsök, mirelit gyümölcsök, alacsonyabb cukortartalmú tartósított készítmények, aszalt gyümölcsök, 50-100%-os gyümölcstartalmú gyümölcslevek, dió, natúr mogyoró, tökmag, napraforgó, mandula, pisztácia, mák, kókuszreszelék, gesztenye
Kerülendő: magas cukortartalmú lekvárok, befőttek, szörpök, szűrt cukrozott 12-27%-os gyümölcslevek, sózott mogyoró, mandula, pisztácia, tökmag, napraforgó.
A normál vér koleszterin és lipidszintjének élérése érdekében ajánlott:
Telítetlen zsírok- növényi olajok margarinok, olajos magvak diófélék, tengeri halak
élelmi rostok: zöldségfélék, főzelékfélék, gyümölcsök, teljes őrlésű gabonafélék fogyasztása, repce olívaolaj alkalmazása.
Kerülendő: Telített zsírok- állati eredetű zsiradékok, zsírban gazdag húsok-húskészítmények, zsírdús tej-tejtermékek, tejszín, vaj, tejszínes- vajas sütemények tojásrántotta, cukrozott élelmiszerek, cukrozott italok, alkohol, máj és belsőségek, só fogyasztása.
Ételek elkészítése: A legfontosabb szabály, hogy zsír és sószegény ételkészítési módokat válasszon.
Zsírszegény eljárások amelyek alkalmazása ajánlott: a párolás, főzés, gőzölés, alufóliában mikroban, sütőzacskóban való elkészítés, Wok, cserépedény, grill, valamint a római-tál. A látható zsír eltávolítása célszerű a hús készítés előtt. A rántás helyett alkalmazhat zsírszegény habarást, kefírrel, tejjel, joghurttal, vagy saját főzőlével is sűríthet A rántást is el lehet készíteni diétásan: a lisztet szárazon megpirítjuk, majd pár csepp olajat teszünk hozzá, vagy egyszerű rántást is alkalmazhat: liszt hozzá a főzőlé vagy kefír vagy aludttej.
Kerülendő ételkészítési módok: a bő zsírban-olajban való sütés, (pl.:sült burgonya), pirítás, tejfölös habarás, tejszínel való sűrítés, (pl.:krémlevesek), zsíros rántás készítése.
Élelmiszereink koleszterintartalma: mg/100g-ban (a növényi eredetű élelmiszerek nem tartalmaznak koleszterint.)
száraztészták: |
|
szalonna: |
78 |
- 2 tojásos: |
36 |
vaj: |
230 |
- 4 tojásos: |
72 |
étolaj: |
0 |
- 8 tojásos: |
144 |
margarin: |
0 |
kalács: |
25 |
HÚSOK: |
|
sajtos tallér: |
32 |
- csirke: |
70 |
Sovány tehéntej 1,5%: |
5 |
- nyúl: |
71 |
tej 2.8%: |
10 |
- kacsa |
77 |
Házitej 3,6%: |
20 |
- liba: |
84 |
kakaós tej: |
10 |
- marha : |
75 |
joghurt: |
5 |
- pulyka |
74 |
habtejszín: |
109/dl |
- sertés: |
89 |
tejföl 20%-os: |
60 |
busa: |
45 |
tejföl 12%-os: |
45 |
ponty: |
70 |
tehéntúró sovány: |
1 |
harcsa: |
80 |
tehéntúró félzsíros: |
30 |
tonhal: |
70 |
tehéntúró zsíros: |
37 |
sertésmáj: |
430 |
Eidami sajt: |
71 |
sertésszív: |
150 |
Köményes sajt: |
38 |
sertéstüdő: |
350 |
Óvári sajt: |
70 |
disznósajt: |
132 |
Mackósajt: 1 db |
33 |
kolbász: |
130 |
tojás : 1 db |
190 |
kenőmájas: |
224 |
zsiradékok: |
75-85 |
olasz: |
83 |
Zala: |
75 |
párizsi: |
75 |
gépsonka: |
68 |
virsli: |
75 |
nyáriszalámi: |
113 |
téliszalámi: |
150 |
libamájkrém |
290
|
Baromfibőr |
540 |
Felhasznált irodalom:
Rodler: Diétáskönyv szív és érrendszeri betegeknek- Medicina 2005.
Veressné Bálint Márta: Gyakorlati dietetika -Semmelweis 2004.
Bíró-Linder: Tápanyagtáblázat- Medicina 1995.
Összeállította: Horváth Judit dietetikus
Lektorálta: Dr. Olajos Judit PhD főorvos