Több tízezer munkahelyet hoz létre a Volkswagen

 

Több tízezer új munkahelyet hoz létre Volkswagen (VW), a német autógyártó csoport elsősorban Kínában növeli az alkalmazottak számát, de Európában is tervez fejlesztéseket.
 

 

A legnagyobb európai autógyártó társaság tervei szerint 2018-ig 10 százalékkal bővítik a létszámot, az alkalmazottak száma így eléri majd a 600 ezret - mondta Bernd Osterloh, az üzemi tanács elnöke a Handelsblatt német üzleti lap keddi összeállításában. 
 
    A bővítés révén a csoport teljes gyártókapacitása a jelenlegi, munkanaponkénti 38 ezer kocsiról 40 ezer darabra bővül, éves szinten pedig eléri a 10 milliót.
 
    Bernd Osterloh kiemelte: az európai értékesítési válság közepette alaposan meg kell fontolni, hogy hol fejlesztenek. A társaság ugyan nem hanyagolja el Európát, de a elsősorban Kínában és más nagy feltörekvő piacokon bővít.
 
    A konszern jelenleg Németországban 250 ezer embert foglalkoztat, további 150 ezret pedig más európai országokban. 2018-ra az arányok jelentősen eltolódnak, a fejlesztések révén az Európán kívüli telephelyeken dolgozó munkatársak létszáma 200 ezerre emelkedik.
 
    A VW így az ágazatban kialakult trendet követi; Európa telített piac, növekedést pedig a Távol-Kelet és az amerikai kontinens ígér - írta a Handelsblatt, hozzátéve, hogy a német társaság már az utóbbi fél évtizedben is elsősorban Németországon kívül növelte kapacitásait. Kínában például már 80 ezren dolgoznak a VW kínai állami partnerekkel közösen működtetett üzemeiben. 
 
    A VW célja, hogy 2018-ra a legnagyobb autógyártó társaság legyen. Az autópiaci ranglistát jelenleg a Toyota vezeti, a japán cég tavaly 9,75 millió kocsit adott el, a VW pedig 9,3 milliót.
 
    A konszernhez tartozik a névadó Volkswagen mellett az Audi, a Seat, a Skoda, a Bentley, a Bugatti, a Lamborghini és a Porsche, valamint a Scania. A cég az Audi révén a magyarországi autóiparban is jelen van, a győri Audi-üzem 1994 óta működik.
 
 
MTI hír