Tumorprevenció – A táplálkozás szerepe a daganatos betegségek megelőzésében
Bizonyítottan a colorectális tumorok 90%-át a helytelen főként rostszegény, zsírdús táplálékok nagy mennyiségű bevitele okozza. A világon minden évben 10 millió ember válik rosszindulatú daganatos beteggé, 7 millióan halnak meg a betegség következtében.
Jelenleg Magyarországon az aktív korú népesség második leggyakoribb halálokát, a szív és érrendszeri megbetegedések után, a tumorok okozzák.
A rosszindulatú daganatok keletkezésének 30%-a helyes táplálkozással megelőzhető lenne.
A daganatok kialakulásának kockázati tényezői:
- egészségtelen táplálkozás 30%
- dohányzás 30%
- genetikai tényezők 15%
- obesitas, diabetes mellitus, hyperlipoproteinaemiák, mozgáshiány 5%
- foglalkozási ártalom 5%
- fertőzés 5%
- alkohol 3%
- környezeti tényezők:
- (levegő, víz UV sugárzás, permetszerek, vírusok) 2%
- tartósítószerek, adalékanyagok, 2%
- drogok 2%
- egyéb 1%
A tumorok előfordulásának 70%-ában, mint annak közvetlen előidézője, a dohányzás, rendszeres alkoholfogyasztás, mozgáshiány, kábítószerek valamint az elhízás- egészségtelen táplálkozás- játszik fontos szerepet.
Magyarországon a daganatos megbetegedések előfordulása 100.000 főre 300-400 beteg jut. (Az USA-ban ez az arány 100 ezer lakos esetén 260fő.)
A daganatképződést elősegítő tényezők
-
nagy mennyiségű zsír- elsősorban telített- bevitele
-
túlzott fehérjebevitel
-
kevés rostbevitel (25g-nál kevesebb naponta)
-
rendszeres nagy mennyiségű alkoholfogyasztás.
A daganatképződést gátló tényezők:
-
a szervezet igényeihez igazodó tápanyagbevitel:
(fehérjebevitel: az összenergia mennyiség 12%-a, zsírbevitel: az összenergiamennyiség 30%-a, szénhidrátbevitel: az összenergiamennyiség 58%-a)
Energiamennyiség:
25-30 kcal/ttkg/nap
-
magas rostfogyasztás (40g/nap)
-
antioxidáns anyagok beitele (C, A, E, -vitamin, szelén, Zn, B-karotin, polifenolok, flavinok, terpének).
A tumorok keletkezését elősegítheti:
-
nyilt lángon sütött élelmiszerek esetén PAH képződés- policiklikus aromás szénhidrogének
-
aflatoxin- nyirkos helyen tárolt gabona
-
nitróz aminok, nitrátok szervezetben nitritté alakulnak, a füstölt húsok, húskészítmények tartalmazzák.
Daganatmegelőző étrend:
-Javasolt energiabevitel: 25kcal/ttkg/nap ideális testsúlyra számítva
-a napi összenergiamennyiség 30%-a származzon maximálisan zsírokból a következő megoszlásban:
-P/S arány: 0,8 (SFA/PUFA) – telített és telítetlen zsírsavarány
- telített zsírok:10
- egyszeresen telítetlenek:12
- többszörösen telítetlenek:8
- A többszörösen telítetlen n3 zsírsavak bizonyítottan tumorpreventívek, emiatt rendszeres fogyasztásuk javasolt. források:(olivaolaj, szója, repce, dió, halak)
A transzzsírsavak bevitelének minimalizálása.
- bőséges, zöldség-gyümölcsfogyasztás, naponta több alkalommal nyersen, salátának is
- az alkoholfogyasztás mellőzése
- dohányzásról való leszokás
- a napi sóbevitel csökkentése
- a füstölt és vörös húsok bevitelének csökkentése helyette sovány csirkehús, hal beiktatása a napi étrendbe
- rendszeres mozgás
- napi 4-5x-i étkezés
A daganatok képződése DNS-mutáció következménye, amely a környezetben lévő számos genotoxikus anyag hatására jön létre.
(pl: UV-sugarak, vírusok, dohányzás –nikotin-, szabad gyökök, élelmiszeradalékok- nitrátok- PAH, növekedési faktorok, hormonok).
A mutációnak meg kell sokszorozódnia ahhoz, hogy tumor alakulhasson ki. Az apoptosis – programozott sejthalál- elmaradása lényeges a daganat kifejlődésében, mert az apoptosis elmaradása esetén a hibás sejt szaporodásnak indulhat.
Daganatok tulajdonságai:
-
rendszertelen növekedés
-
apoptosisnak való ellenállás (hibás sejtek halála)
-
angiogenesisre való képesség: a daganat saját érhálózatot épít ki önmaga táplálására- ez lehetővé teszi a korlátlan növekedést számára
Angiogenesis hiányában a tumorok 1cm3 –nél nagyobbra nem nőnek.
Az angiogenesis megakadályozása a tumor növekedéséhez szükséges tápanyagokhoz jutását gátolja. Az angiogenesist több a természetben előforduló vegyület is akadályozza.
Életmódbeli és étrendi javaslatok a tumorprevencióban:
- -fogyasszunk naponta több alkalommal is friss zöldséget, gyümölcsöt
- -csökkentett zsírtartalmú élelmiszereket válasszunk
- -a dohányosok a dohányzást lehetőleg hagyják abba
- - kerüljük a vörös húsok gyakori fogyasztását
- -fogyasszunk több rostot
- -kerüljük a pácolt, füstölt, zsíros valamint cukrozott élelmiszereket
- -alkoholt csak a ritkán fogyasszunk
- -ételeinket ritkán készítsük bő olajban sütve, pácolva, grillezve,
- - helyette főzve, párolva, mikroban, vagy alufóliában, sütőzacskóban készített ételeket fogyasszunk
- -olajat 2x ne használjunk fel
- -húst érdemes citromlében pácolni sütés előtt, mert az csökkenti a heterociklikus aminok-PAH keletkezését
-
-mozogjunk többet
élelmiszercsoport |
Fogyasztásra javasoltak |
Kenyerek, Pékáruk, Gabonatermékek |
barna, graham, korpás, magvakkal dúsított kenyerek, pékáruk, graham liszt, korpás liszt, rozsliszt, teljes őrlésű liszt, zab, rozs, kukorica, búzapehely, búza-zab korpa, natúr müzli, búzacsíra, köles, hajdina, barna rizs, |
Tej és Tejtermékek |
1,5%-os 2,8%-os zsírtartalmú tej, tejes italok -tejeskávé, kakaó, karamell, turmixok-, joghurtok- főként natúr változatok házilag ízesítve gyümölccsel- kefir, tejföl, tejszín, tejpor, sajtok, natúr túró, |
Húsok |
Elsősorban sovány húsrészek alkalmazása: baromficomb- mell, sertéskaraj, sertéscomb, marhahátszín, lapocka, vadhúsok, |
Húskészítmények |
sonka felvágott félék, baromfifelvágottak, zöldséges aszpikos felvágottak, zalai, virsli, szafaládé, párizsi |
Halak |
tengeri és édesvízi halak, tengeri halkonzervek, (makréla, tonhal, hering) |
Száraz hüvelyesek |
Sárgaborsó, lencse, bab, szója, |
Zöldségfélék |
évszaknak megfelelő friss zöldségek, mirelit zöldségfélék, (brokkoli, káposzta, színes zöldségek), nyersen, salátának, főzeléknek, párolt zöldségnek Tojás: heti 3-4db fogyasztása javasolható |
Gyümölcsök
|
friss gyümölcsök, mirelit gyümölcsök, idény szerint |
Diófélék olajos magvak |
dió, natúr mogyoró, tökmag, napraforgó, mandula, pisztácia, mák, |
Zsiradékok |
Hidegen sajtolt növényi olajok, oliva-repce-lenmag- szezám, napraforgóétolaj, margarinok, vajkrémek |
Felhasznált irodalom:
R. Beliveau- D. Gingras : Táplálkozással a rák ellen- Kossuth 2006. fordító: Mehesán Emma
Veressné Bálint Márta : Gyakorlati dietetika – Semmelweis 2004. (SE-EFK).
Összeállította: Horváth Judit dietetikus
lektorálta: Dr. Olajos Judit PhD főorvos