Tumorprevenció – A táplálkozás szerepe a daganatos betegségek megelőzésében

Bizonyítottan a colorectális tumorok 90%-át a helytelen főként rostszegény, zsírdús táplálékok nagy mennyiségű bevitele okozza. A világon minden évben 10 millió ember válik rosszindulatú daganatos beteggé, 7 millióan halnak meg a betegség következtében.

 

Jelenleg Magyarországon az aktív korú népesség második leggyakoribb halálokát, a szív és érrendszeri megbetegedések után, a tumorok okozzák.

A rosszindulatú daganatok keletkezésének 30%-a helyes táplálkozással megelőzhető lenne.

 

A daganatok kialakulásának kockázati tényezői:

  • egészségtelen táplálkozás 30%
  • dohányzás 30%
  • genetikai tényezők 15%
  • obesitas, diabetes mellitus, hyperlipoproteinaemiák, mozgáshiány 5%
  • foglalkozási ártalom 5%
  • fertőzés 5%
  • alkohol 3%
  • környezeti tényezők:
  • (levegő, víz UV sugárzás, permetszerek, vírusok) 2%
  • tartósítószerek, adalékanyagok, 2%
  • drogok 2%
  • egyéb 1%

A tumorok előfordulásának 70%-ában, mint annak közvetlen előidézője, a dohányzás, rendszeres alkoholfogyasztás, mozgáshiány, kábítószerek valamint az elhízás- egészségtelen táplálkozás- játszik fontos szerepet.

Magyarországon a daganatos megbetegedések előfordulása 100.000 főre 300-400 beteg jut. (Az USA-ban ez az arány 100 ezer lakos esetén 260fő.)

 

A daganatképződést elősegítő tényezők

  • nagy mennyiségű zsír- elsősorban telített- bevitele

  • túlzott fehérjebevitel

  • kevés rostbevitel (25g-nál kevesebb naponta)

  • rendszeres nagy mennyiségű alkoholfogyasztás.

 

A daganatképződést gátló tényezők:

  • a szervezet igényeihez igazodó tápanyagbevitel:

(fehérjebevitel: az összenergia mennyiség 12%-a, zsírbevitel: az összenergiamennyiség 30%-a, szénhidrátbevitel: az összenergiamennyiség 58%-a)

Energiamennyiség:

25-30 kcal/ttkg/nap

 

  • magas rostfogyasztás (40g/nap)

  • antioxidáns anyagok beitele (C, A, E, -vitamin, szelén, Zn, B-karotin, polifenolok, flavinok, terpének).

 

A tumorok keletkezését elősegítheti:

  • nyilt lángon sütött élelmiszerek esetén PAH képződés- policiklikus aromás szénhidrogének

  • aflatoxin- nyirkos helyen tárolt gabona

  • nitróz aminok, nitrátok szervezetben nitritté alakulnak, a füstölt húsok, húskészítmények tartalmazzák.

 

Daganatmegelőző étrend:

-Javasolt energiabevitel: 25kcal/ttkg/nap ideális testsúlyra számítva

-a napi összenergiamennyiség 30%-a származzon maximálisan zsírokból a következő megoszlásban:

-P/S arány: 0,8 (SFA/PUFA) – telített és telítetlen zsírsavarány

  • telített zsírok:10
  • egyszeresen telítetlenek:12
  • többszörösen telítetlenek:8
  • A többszörösen telítetlen n3 zsírsavak bizonyítottan tumorpreventívek, emiatt rendszeres fogyasztásuk javasolt. források:(olivaolaj, szója, repce, dió, halak)

 

A transzzsírsavak bevitelének minimalizálása.

  •  bőséges, zöldség-gyümölcsfogyasztás, naponta több alkalommal nyersen, salátának is
  •  az alkoholfogyasztás mellőzése
  •  dohányzásról való leszokás
  •  a napi sóbevitel csökkentése
  •  a füstölt és vörös húsok bevitelének csökkentése helyette sovány csirkehús, hal beiktatása a napi étrendbe
  •  rendszeres mozgás
  •  napi 4-5x-i étkezés

 

A daganatok képződése DNS-mutáció következménye, amely a környezetben lévő számos genotoxikus anyag hatására jön létre.

(pl: UV-sugarak, vírusok, dohányzás –nikotin-, szabad gyökök, élelmiszeradalékok- nitrátok- PAH, növekedési faktorok, hormonok).

A mutációnak meg kell sokszorozódnia ahhoz, hogy tumor alakulhasson ki. Az apoptosis – programozott sejthalál- elmaradása lényeges a daganat kifejlődésében, mert az apoptosis elmaradása esetén a hibás sejt szaporodásnak indulhat.

 

Daganatok tulajdonságai:

  • rendszertelen növekedés

  • apoptosisnak való ellenállás (hibás sejtek halála)

  • angiogenesisre való képesség: a daganat saját érhálózatot épít ki önmaga táplálására- ez lehetővé teszi a korlátlan növekedést számára

 

Angiogenesis hiányában a tumorok 1cm3 –nél nagyobbra nem nőnek.

 

Az angiogenesis megakadályozása a tumor növekedéséhez szükséges tápanyagokhoz jutását gátolja. Az angiogenesist több a természetben előforduló vegyület is akadályozza.

 

Életmódbeli és étrendi javaslatok a tumorprevencióban:

 

  • -fogyasszunk naponta több alkalommal is friss zöldséget, gyümölcsöt
  • -csökkentett zsírtartalmú élelmiszereket válasszunk
  • -a dohányosok a dohányzást lehetőleg hagyják abba
  • - kerüljük a vörös húsok gyakori fogyasztását
  • -fogyasszunk több rostot
  • -kerüljük a pácolt, füstölt, zsíros valamint cukrozott élelmiszereket
  • -alkoholt csak a ritkán fogyasszunk
  • -ételeinket ritkán készítsük bő olajban sütve, pácolva, grillezve,
  • - helyette főzve, párolva, mikroban, vagy alufóliában, sütőzacskóban készített ételeket fogyasszunk
  • -olajat 2x ne használjunk fel
  • -húst érdemes citromlében pácolni sütés előtt, mert az csökkenti a heterociklikus aminok-PAH keletkezését
  • -mozogjunk többet
     


élelmiszercsoport

Fogyasztásra javasoltak

Kenyerek, Pékáruk, Gabonatermékek

barna, graham, korpás, magvakkal dúsított kenyerek, pékáruk, graham liszt, korpás liszt, rozsliszt, teljes őrlésű liszt, zab, rozs, kukorica, búzapehely, búza-zab korpa,

natúr müzli, búzacsíra, köles, hajdina, barna rizs,

Tej és Tejtermékek

1,5%-os 2,8%-os zsírtartalmú tej, tejes italok -tejeskávé, kakaó, karamell, turmixok-, joghurtok- főként natúr változatok házilag ízesítve gyümölccsel- kefir, tejföl, tejszín, tejpor,

sajtok, natúr túró,

Húsok

Elsősorban sovány húsrészek alkalmazása: baromficomb- mell, sertéskaraj, sertéscomb, marhahátszín, lapocka, vadhúsok,

Húskészítmények

sonka felvágott félék, baromfifelvágottak, zöldséges aszpikos felvágottak, zalai, virsli, szafaládé, párizsi

Halak

tengeri és édesvízi halak, tengeri halkonzervek, (makréla, tonhal, hering)

Száraz hüvelyesek

Sárgaborsó, lencse, bab, szója,

Zöldségfélék

évszaknak megfelelő friss zöldségek, mirelit zöldségfélék, (brokkoli, káposzta, színes zöldségek), nyersen, salátának, főzeléknek, párolt zöldségnek

Tojás: heti 3-4db fogyasztása javasolható

Gyümölcsök

 

 

friss gyümölcsök, mirelit gyümölcsök, idény szerint

Diófélék olajos magvak

dió, natúr mogyoró, tökmag, napraforgó, mandula, pisztácia, mák,

Zsiradékok

Hidegen sajtolt növényi olajok, oliva-repce-lenmag- szezám, napraforgóétolaj, margarinok, vajkrémek

 

Felhasznált irodalom:

R. Beliveau- D. Gingras : Táplálkozással a rák ellen- Kossuth 2006. fordító: Mehesán Emma

Veressné Bálint Márta : Gyakorlati dietetika – Semmelweis 2004. (SE-EFK).

 

Összeállította: Horváth Judit dietetikus

lektorálta: Dr. Olajos Judit PhD főorvos