Kedvenceink is szenvednek a melegben!

A napokban beköszöntött a nagy hőség mindenhol az országban! A meleg nem kíméli az embereket, de az állatokat sem! Mi tudunk gondoskodni hőháztartásunk szabályozásáról, azonban kis kedvenceink csak ránk számíthatnak! Ezért az alábbi tanácsokat kérjük olvassátok el, és fogadjátok meg:

 

  • Biztosítsunk valamilyen, hűvös, árnyékot adó helyet az állatnak
  • A friss víz elengedhetetlen, folyamatosan cseréljük a vizet a táljában
  • Ha utazásra, vagy kiruccanásra adjuk a fejünket, hosszú időre ne hagyjuk a kocsiban kedvencünket. Ha ez nem megoldható, ne is vigyük magunkkal, hiszen a felforrósodott kocsiban eltöltött pár perc is már végzetes lehet
  • A sétáltatásokat a kora reggeli, vagy a késő délutáni időszakra tervezzük, valamint ekkor is figyeljünk arra, hogy az aszfalton egyáltalán, vagy csak kevés időt töltsenek kutyáink, hiszen a forró beton égési sérüléseket okozhat a talppárnákon
  • Ha lehetőségünk engedi úsztassuk meg kedvenceinket (azonban figyeljük a tavak környékén a figyelmeztető táblákat, nem mindenhol megengedett a kutyát fürdetése!)
  • Ha beteg, vagy idős állatunk van, fokozottabban figyeljünk rájuk, a legyengült immunrendszer nehezebben bírja a hőséget
  • Lakásban tartott állatoknál ügyeljünk az ablakokra! Sajnos előfordulhat, hogy valami után elindulnak és kiugranak az ablakon, soha ne hagyjuk őket felügyelet nélkül, nyitott ablaknál!
  • Nem mindegy milyen fajtájú kutyusunk van. Tájékozódjunk állatorvosunknál, hiszen a rövidebb orrú fajták- pl. bulldogok, pincsik, mopszok- és keverékeik, kevésbé toleránsak a meleggel szemben!
 
Természetesen a macskás gazdikra is vonatkoznak a fent felsoroltak! Ha nem voltunk mégsem elég körültekintőek és bekövetkezett a legrosszabb, mit is tehetünk, ha hőgutát(hyperthermia) vélünk felfedezni kis kedvencünkön:
 
A tünetek:
 
szapora légzés
nyáladzás
hányás és/vagy hasmenés
tágra nyílt pupillák
görcsök
eszméletvesztés
Ekkor vizes ruhával csökkenthetjük a hőmérsékletét, amit a mancsokra és a mar környékére helyezzünk.
 
Ha már a súlyos tünetek felmerültek, mit tehetünk:
 
Azonnal vigyük el állatorvoshoz, mivel a magas belső hő  kiszáradáshoz vezet és nagyon hamar elpusztulhatnak az állatok. Az állatorvosok megteszik a gyors és szakszerű lépéseket kis kedvencünk megmentése érdekében.
 
 
Ha az utcákon kóbor állatokkal találkoznak, a lakás, vagy ház környékén legtöbbet látogatott helyekre tegyünk ki vizes tálakat, hogy friss vízhez juthassanak az árván maradt kóbor kutyák és macskák is! - kéri az Állatbarát Alapítvány.