Könyvünnep Nyíregyházán

Az Ünnepi Könyvhét egyedülálló magyar kulturális rendezvénysorozat, évről évre töretlen sikerrel és népszerűséggel, immár nyolc évtizede. Az első Ünnepi Könyvhetet a Literatúra irodalmi folyóirat főszerkesztője, Supka Géza kezdeményezésére 1929 májusában tartották meg Magyarországon. 
 
A könyvfesztivál népszerűsége azóta is töretlen. 2001-től a rendezvényhez a Gyermekkönyvnapok program is kapcsolódik. Budapest mellett számos vidéki nagyváros csatlakozott a programhoz, ahol az érdeklődőket a hagyományos programok mellett kísérőprogramok is várják, vagyis az aktuális könyvújdonságok, kulturális programok, dedikálások mellett, beszélgetések és zenei előadások is helyet kapnak.
 
A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár  életében több mint 20 évre visszatekintő hagyománya van az Ünnepi Könyvhét méltó megünneplésének. 2013-ban új megközelítésben szeretnénk közelebb vinni az Ünnepi Könyvhét programjait az olvasókhoz: ezúttal nem a Könyvtáron belül zajlanak majd a programok, hanem a város főterén alakítunk ki egy kellemes „könyvsarkot”, ide várjuk a városlakókat, a megyéből érkező látogatókat, ahogyan azt 1927-ben Supka Géza is megálmodta. Nyíregyháza Város Önkormányzatának köszönhetően kitelepülünk a Kossuth térre, ahol három napon keresztül az olvasás szeretetéé, a könyveké, íróké, költőké a főszerep.
 
Június 6.-án az Ünnepi Könyvhét megnyitójának díszvendége Tóth Erzsébet, Babérkoszorú – József Attila- és Ratkó József  - díjas költő valamint Kurucz Gyula író, szerkesztő, műfordító. Három napon keresztül zajlanak az író olvasó – találkozók, dedikálások, beszélgetések és könyvbemutatók több mint 20 íróval, költővel és illusztrátorral. Meghívott vendégeink: Miska János, Gerliczki András, Oláh András, Ésik Sándor, M. Szlávik Tünde, Vaskó Ilona, Kulcsár Attila, Nagy Zsuka, Illés Zoltán, Szilágyi Zsófia, Petrusák János, Kürti László, Szilágyi Borka, Sárosi Eleonóra, Kováts Judit, Csabai László, Ferenczik Adrienn, Agócs Írisz, Kövesdi Levente, Székhelyi Edith, Sikli László, Martha Tailor, Lantos Gábor, Dr. Karády Zsolt.
 
A program során érintett témák, műfajok nagyon változatosak: az érdeklődők hallgathatnak tárcákat, megismerhetik a legátfogóbb Móricz Zsigmond monográfiát, a bemutatott könyvek témái között a klasszikus szépirodalom és költészet mellett szerepel az utazás, a krimi, a gasztronómia, a gyermekirodalom (egy 12 éves írónő tolmácsolásában), a művészet és az építészet is.
 
A könyvtár munkatársai útjára indítanak egy programot, amelyet Könyvmegálló néven is ismerhetnek már a könyvbarátok. A Kossuth téren kiállítunk két „Vegyél egyet, tegyél egyet!” - könyvespolcot, ahonnan bárki elvehet egy könyvet, ha tesz helyette egy másikat. Mindkét könyvespolc különleges. Az egyik azért, mert jelenlegi és egykori könyvtárosok ajánlották fel a polcra kerülő könyveket, a másik pedig azért, mert a LEGO Manufacturing Kft. segítségével valósul meg. A LEGO arra buzdítja a résztvevőket, hogy lehetőleg olyan gyerekkönyveket hozzanak, amire már nincs szükségük, de amivel örömet szerezhetnek más gyerekeknek. A könyvcsere akció résztvevőit meglepetésekkel várják a könyvespolcnál, ahol - mint a LEGO világában oly sokszor - ezúttal is a játékosságon és a kreativitáson lesz a hangsúly. Az Ünnepi Könyvhét megnyitójára érkező vendégeinktől azt kérjük, hogy hozzanak egy könyvet, a Vegyél egyet, tegyél egyet! - polcra. 
 
Az érdeklődőket Memóriafa is várja, ahol mindenki próbára teheti irodalmi tudását. A Tündérmező projekt fotókiállítása mellett ünnepi könyvvásár fogadja a térre látogatókat, akik híres írók kedvenc italait, koktéljait is kipróbálhatják. Mindhárom nap koncerttel zárulnak a programok: csütörtökön az ARTÉZIS, pénteken a KÉPMÁS, szombaton a TIERGARTEN zenekar szórakoztatja az érdeklődőket.
 
A könyvtár standján ingyenes beiratkozást, és amnesztia hetet kínálunk a rendezvény ideje alatt. Szombaton antikvár, retro, régi könyv, újság és képes levelezőlap valamint ex libris vásárt tartunk. Szombaton a gyerekeknek kreatív könyvmoly kuckóval kedveskedünk, a legkisebbeknek kiállítjuk a könyvtár CUMIFÁJÁT. Az első 50 gyermek, aki felakasztja a Cumifára a cumiját, ajándékot kap. Az Ünnepi Könyvhét játékos kedvű látogatói között egy e-book kerül kisorsolásra.
 
A nyíregyházi könyvünnep minden korosztály számára kínál tartalmas kikapcsolódást, szórakozást, irodalmi csemegéket, érdemes a Kossuth térre kilátogatni 2013. június 6-8. között.