Közmunka Nyíregyházán

Június 20-án Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza MJV polgármestere és Bocskai Péter, a NYÍRVV Kft. ügyvezető igazgatója helyszíni szemlével egybekötött sajtótájékoztatót tartott Nyíregyházán, egy olyan belvárosi játszótér felújításánál, ahol közfoglalkoztatottak végeznek értékteremtő közmunkát.

Dr. Kovács Ferenc kiemelte, hogy a júniusban munkába állt 257 fővel együtt közel 1100-ra emelkedett Nyíregyházán a közfoglalkoztatási programokban résztvevők száma. Ez minden idők legmagasabb egy időben alkalmazott közfoglalkoztatotti létszáma a szabolcsi megyeszékhelyen. A tavalyi áthúzódó projektekkel együtt idén már 11 közfoglalkoztatási programot indított a NYÍRVV Nonprofit Kft. A Nyíregyházi Önkormányzat 2013-ban több mint 2000 ember foglalkoztatását tervezi, melynek várható költsége 689 millió forint. Ebből 221 millió Ft az önkormányzat által biztosított önerő.
 
A foglalkoztatási idő 3 és 8 hónap közötti időtartammal programonként változó. Jelenleg a résztvevők közel 20 %-a 8 hónapig dolgozhat.  A programok indításánál a NYÍRVV Nonprofit Kft. arra törekszik, hogy a rászoruló álláskeresők számára folyamatosan, egész évben biztosítson munkalehetőséget, ennek érdekében szinte minden hónap elején közel 300 ember felvételére kerül sor. Az alkalmazottak többsége 6 órában látja el feladatait, de kisebb létszámban, és egyes munkakörökben lehetőség nyílt 8 órás foglalkoztatásra is.
 
A közfoglalkoztatáson felül 2013-ban igen jelentős (157 fő) a közérdekű munkát végzők száma is. (Ez utóbbi formában azok dolgoznak, akiket a bíróság ítélt közérdekű munkára, illetve a szabálysértési bírságot váltják át munkavégzésre)
 
A foglalkoztatottak többsége városüzemeltetési feladatokat lát el: köztisztasági, környezetvédelmi, szemétgyűjtési, zöldfelület- fenntartási munkálatokat végeznek, illetve tisztítják a csatornákat és csapadékvíz elvezető árkokat. A többi résztvevő önkormányzati intézmények, gazdasági társaságok, egyházak és civil szervezetek közfeladatainak ellátását segíti. A dolgozók többsége alacsony iskolai végzettségű, ennek megfelelően elsősorban kisegítő, fizikai munkát végeznek, kisebb részük pedig adminisztrációs feladatokat, valamint szakipari munkákat látnak el.
 
A NYÍRVV Nonprofit Kft-nél a közfoglalkoztatási programok, valamint a jelentős létszámú közfoglalkoztatott munkájának megszervezésében, a programok bonyolításában segítséget nyújtanak szintén közfoglalkoztatott munkavállalók, mint közfoglalkoztatás szervezők, munkavezetők, és irányítók.
 
A NYÍRVV Nonprofit Kft. - folytatva a 2011-ben elindított kezdeményezést, amikor 12 közfoglalkoztatott vett részt kaszáló tanfolyamon, és tett szakvizsgát - az idei évben a városüzemeltetési tevékenységhez kapcsolódóan tervezi kisgépkezelői és parkfenntartói tanfolyamok indítását, 15-15 fő részvételével.
 
Nyíregyházán jelenleg közfoglalkoztatott dolgozók végzik az Árok utcai tömbbelső játszóterének felújítását is, mely során megerősítik, kicserélik és lefestik a korhadt, tönkrement játszóeszközöket, felújítják az ütéscsillapító ágyakat, tiszta, friss homok kerül a homokozóba, kicserélik a szegélyköveket, felújítják a padokat, újraszórják a gyöngykavicsos felületeket, valamint kialakítanak egy 40m2-s virágágyást. A felújítás költsége közel fél millió forint. A játszótéri eszközök felújítására egyébként évente 10 millió forintot fordít a város, melynek jelentős részét a megrongált, tönkretett játszóeszközök karbantartására kell fordítani.