Szabolcsi településeken is zajlik az Élelmiszerlavina

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye négy települése - Biri, Bököny, Szakoly és Tuzsér – is részt vesz a Syngenta Élelmiszerlavina programjában.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Syngenta Kft. negyedik alkalommal hirdette meg az Élelmiszerlavina programot, amelynek keretében huszonhét önkormányzat és civil szervezet kapott támogatást. A program lényege, hogy a Syngenta által felajánlott több millió forint értékű vetőmagból a résztvevők helyben zöldségeket termelnek, az előállított élelmiszert pedig odaadják a környéken élő hátrányos helyzetűeknek.
 
A váratlanul hideg kora tavasz miatt késéssel ugyan, de mindegyik nyertes szabolcsi településen megkezdődtek a mezőgazdasági munkák.
 
Lovasné Gyalog Irén, Bököny polgármestere elmondta: 64 zsák vetőburgonyát, valamint paprika, paradicsom és uborka magvakat ültettek el. Ezeken kívül cukkinit és a hagymát termelnek. A megtermelt zöldségféléket a helyi hátrányos helyzetű nagycsaládosok, munkanélküliek és a minimum nyugdíjhoz közel állók, egyedülállók között fogják szétosztani. A tervek szerint 100 családot kívánnak támogatni a megtermelt javakból.
 
Bököny mellett mindhárom támogatott szabolcsi településen zajlanak a mezőgazdasági munkák, amelyek révén nehéz helyzetű embereken segítenek.