Szent Iván-éj a Sóstói Múzeumfaluban

Június 23-án, Szent Iván éjjelén 21 órától legújabb időszaki kiállításunk (Fűben, fában, hitben orvosság címmel) megnyitó ünnepségével, majd 22 órától – a már hagyományos tűzgyújtási ceremónia után – érdekes műsorszámokkal várjuk a közönséget!

 

A Sóstói Múzeumfaluban immár tizedik alkalommal gyűlünk össze június 23-án, a nyári napforduló idején, hogy a szláv hatásra elterjedt tűzrakás hagyományának hódoljunk az esztendő legrövidebb éjszakáján. A szokás mára szinte teljesen kikopott a köztudatból, az északi és szláv népek ma is élő gyakorlatával szemben.

 

„Gyógyító” éjszakánk misztikuma 21 órakor kezdődik a Fűben, fában, hitben orvosság című időszaki tárlat megnyitójával. Dr. Bodnár Zsuzsanna néprajzkutató egy kiállításban foglalja össze az észak-tiszántúli parasztság nyavalyáinak eredetére, tünetére és kezelésére vonatkozó hagyományozott ismeretanyagot, a rendelkezésre álló eszközöket és eljárásokat. Az érdekes attrakciót dr. Kührner Éva könyvtárigazgató nyitja meg.

 

22 órától rendezvényünk gyökeréig nyúlunk vissza. Azokhoz az időkhöz, amikor még a népzene és irodalom köré csoportosult programjaink java része. Meghívott vendégeink között már szerepelt Tarczy Gyula előadó- és Nagy Csaba tárogatóművész, most – a jubileum alkalmából – ismét tevékeny közreműködők lesznek: tárogatószó kíséretében a szentiváni tűzet lobbantják lángra faluközpontunkban.

 

Portáink tarka megvilágítása, a pattogó tűz fénye mellett pálinkakóstolás és népi gasztronómiai bemutató színesíti majd koromsötét esténket. A tűzugrás előtt pedig Rúzsa Magdi élő koncertje teremt különleges légkört.

 

Éjfélhez közeledve a Nyírség Táncegyüttes tagjai magyar és kelet-európai néptáncokból és népszokásokból összeállított műsort mutatnak be, amit rögtön a tűzugrás követ: a táncosok irányításával (egyedül vagy párban) veselkedhetnek neki a feladatnak, hogy biztosítsák szerelmüket, egészségüket és persze a bő gyermekáldást is egy kerek esztendőre! – a szökkenések számával azért csak óvatosan…  

 

 

 

A belépés díja:

 

Felnőtt: 2000 Ft/fő

Diák: 1600 Ft/fő

6 éven aluliak számára INGYENES!

 

 

Forrás: muzeumfalu.hu