Büyükcekmece - Törökország: Nyírség siker a fesztiválon

Nyíregyházát és Magyarországot képviselte a Nyírség Táncegyüttes a 14. Büyükcekmecei Nemzetközi Kulturális és Művészeti Fesztiválon,melyen elnyerte a 3. díjat (bronzérmet). A dobogós helyezés azért nagyon értékes, mert a különböző országok folklórja, zene- és táncművészete nehezen összehasonlítható, így a nemzetközi zsűrinek igen sokféle szempontot kellett figyelembe vennie!
A világfesztiválon egyébként 16 nemzet 16 együttese versengett: a 2. díjat Koszovó nyerte, az 1. díjat pedig egy Fülöp-szigetekről érkezett filippínó csoport! A Nyírség Táncegyüttes az autentikus táncok magas szintű bemutatásával nyerte el a zsűri és a szabadtéri amfiteátrumot estéről-estére megtöltő 4.000 fős közönség tetszését.
 
A bemutatott táncok a következők voltak: Kácsor-Ignácz Gabriella - Kácsor István: Tirpák táncok; Mezőszopori táncok; Demarcsek György: Verbunk és csapás; Mészáros Attila: Felsőereki táncok (kalocsa-vidék) 
 
A fesztiválon részt vettek még a következő országok együttesei:  Mexikó, Szerbia, Észak-Ciprus, Szlovákia, Brazília, Egyiptom, Görögország, Ukrajna, Fülöp- szigetek, Észtország, Bulgária, Montenegró, Szlovénia.  A fesztivál szervezői kellemes elhelyezést biztosítottak egy tengerparti szállodában, kitűnő volt a hangulat a mindig teltházas műsorokon és koncerteken, de jutott idő a fürdésre, napozásra és az isztambuli nevezetességek meglátogatására is! Emlékezetes marad a hajókirándulás a Boszporuszon és a nemzeti estek nemzetközi kavalkádja is!
 
Most némi nyári pihenés következik a csoport életében, de a kamaregyüttes már 14-én, vasárnap fellép a Szigetközi Music Fesztiválon Dunaszegen, majd néhány falunap programját színesíti a nyár folyamán, s már kezdődhet is a felkészülés az októberi Kállai Kettős Néptáncfesztiválra...!
 
 
Demarcsek György