Központi Komposztáló Telepet adtak át Nyíregyházán

A központi komposztáló telep megépítésére azzal a céllal került sor, hogy a nyíregyházi szennyvízelvezetési rendszerben keletkező szennyvíziszapot továbbhasznosítással feldolgozza.

 
A „Nyíregyháza és Térsége Szennyvízelvezetési és Szennyvíztisztítási Programja” 3 megvalósítandó elemet tartalmaz:
 
Központi Komposztáló Telep
II. sz. Szennyvíztisztító Telep
Csatornahálózati fejlesztések
 
 
A program nettó összköltsége: 13.409.243.060 Ft.
 
Az EU Kohéziós Alap és a magyar költségvetés támogatása: 10.366.033.544 Ft.
 
Projekt azonosító: KEOP 1.2.0/2F- 2008-0005
 
 
A Központi Komposztáló Telep építése 2011.szeptember 13-án fejeződött be, amelyet a befejezés előtti próbaüzem követett. A próbaüzem 2012. március 13-án sikeresen lezárult, az átadás-átvételi igazolás kiadásával.
 
A telep üzembe helyezése 2012.június 22-én megtörtént, amellyel kezdetét vette az üzemszerű működés. A Telep előírás szerinti működését két éves megfigyelési időszak alatt szükséges igazolni.
 
A Telepre a kivitelező 5 év garanciát vállalt, amely időszak 2013. március 13-án kezdődött el.
 
A Telep kiviteli terveit és a kivitelezést egyaránt a „KE-VÍZ 21” Zrt. végezte. A NYÍRSÉGVÍZ Zrt. lesz az üzemeltető.
 
A központi komposztáló telep megépítésére azzal a céllal került sor, hogy a nyíregyházi szennyvízelvezetési rendszerben keletkező szennyvíziszapot továbbhasznosítással feldolgozza.
 
A szennyvíziszap a nyíregyházi két szennyvíztisztító telepen keletkezik, amelyet biogáz kinyerése utáni víztelenítést követően szállítanak be a Központi Komposztáló Telepre. A Telep évi 3.945 tonna víztelenített szennyvíziszap fogadására alkalmas, ahol megfelelő adalék anyagok bekeverésével az iszap érlelése történik meg. A végtermékként előállított komposztra a NYÍRSÉGVÍZ Zrt. korlátozás nélküli forgalomba hozatali engedéllyel rendelkezik.
 
A komposztálási technológia a környezetet eddig erősen terhelő  szaghatások megszüntetése érdekében zárt térben történik. Ez a technológia így azt is lehetővé teszi, hogy a komposzt érlelése folyamatos legyen, függetlenül az időjárási viszonyoktól. Az érlelő csarnok levegőztető rendszerét biofilterekkel látták el, amelyek a kellemetlen szaghatásokat megszüntetik. Ennek jótékony hatásai már megnyilvánultak napjainkban, hiszen a nyári időjárás ellenére sem terheli az a kellemetlen szaghatás a környezetet, amely ilyenkor alapos és kritikus észrevételeket váltott ki a lakosságból a Westsik V. úton Nyírszőlős irányába közlekedőkből.
 
A komposzt csak természetes szerves anyagokból készült földszerű és födzsagú anyag. Igen magas ásványtartalma miatt alkalmas kertészeti és szántóföldi felhasználásra.
 
 
A telep fő paraméterei:
 
Érlelő csarnok:
Hasznos alapterülete: 6.873 m2, építménymagasság 8,43 m (belmagasság min.: 6,30 m)
 
Mérlegház és szociális létesítmények:
Hídmérleg, fekete-fehér öltöző, fürdő
 
Gép-, gépjármű tároló épület, mosóval
Fedett adalékanyag tárolók
Fedetlen alapanyag tároló terület
 
 
Finanszírozás:
 
A telep tervezésének és építésének nettó összköltsége: 926.368.162 Ft.
EU és a magyar költségvetés támogatása összesen: 738.352.267 Ft.
Kedvezményezett (Nyíregyháza MJV) hozzájárulása: 188.015.855 Ft.