A nyíregyházi Eszterlánc Északi Óvoda Nyitnikék tagintézmény felújítása és bővítése

Sikeres pályázatot nyújtott be Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata az Észak-Alföldi Operatív Program keretében, amelynek során a nyíregyházi Eszterlánc Északi Óvoda Nyitnikék Tagintézményének fejlesztése valósulhat meg az Új Széchenyi Terv keretén belül. A közel 125 millió  forint összköltségű projekt 118,78 millió forint, azaz 95 százalékos támogatási intenzitású.

Az óvodai ellátórendszerre egyre nagyobb feladat hárul, 2014-től az eddigi 5 helyett 3 éves kortól lesz kötelező  a gyerekeket óvodába íratni. Ezért a projekt egyik célja, hogy javítsa Nyíregyháza Megyei Jogú Város óvodai intézményrendszerének minőségét.
 
A bővítés során (az épület déli oldalán) a hátsó udvarban a földszinten egy tornaszoba, sportszertár, személyzeti mosdó és akadálymentes mosdó, valamint egy új lépcsőház kerül kialakításra. A bővítmény emeleti részén egy új csoportszoba készül gyermek öltözővel és mosdóval.
 
Az akadálymentesítési követelmények betartásával a meglevő épületrész földszintjén kerül elhelyezésre egy nagyobb méretű logopédiai foglalkoztató, orvosi szoba és elkülönítő, valamint egy vezetői iroda. Fentieken túl az épület külső  homlokzata és a lapos tető is hőszigetelésre kerül, továbbá  megtörténik azoknak az egyesített szárnyú, fából készült ablakszerkezeteknek a cseréje is, melyek eddig érintetlenül maradtak. A fejlesztési program tartalmazza továbbá új parkolóhelyek létesítését  és az ahhoz vezető út kialakítását.
 
A projekt keretében a fejlesztés eredményeként kialakított új helyiségek (pl. tornaszoba, új csoportszoba) megfelelő  használatához a bútorzat és egyéb kellékek beszerzése is megtörténik.
 
Az önkormányzat április 15.-én kötötte meg a kivitelezővel a szerződést, majd ugyanezen a napon a munkaterület átadása is megtörtént. Az építés, felújítás várható  befejezési határideje 2013. augusztus 31.