47. Nyírbátori Zenei Napok

2013. augusztus 4 – augusztus 20. között kerül megrendezésre a 47. Nyírbátori Zenei Napok, ahol fellép többek között a Benkó Dixieland Band, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, de a „Nyírbátor anno” című kiállítás is megtekinthető lesz.
 
 
2013. augusztus 4. (vasárnap) 19 óra
 
Benkó Dixieland Band - “Las Vegastól New Orleansig” - a Nyírbátori Zenei Napok nyitó koncertje
 
Helyszín: a Nyírbátori Kulturális Központ színházterme
 
Megszokhattuk, hogy a világ élvonalába tartozó Benkó Dixieland Band évente jelentkezik új és újabb meglepő zenei összeállításokkal a legelegánsabb koncerttermekben is. Nyírbátori bemutatkozásukon New-Orleans hagyományos zenei világába beszivárgott stílusok hatásával, a legnépszerűbb dallamok felvonultatásával igazán kellemes zenei anyaggal kedveskednek rajongóiknak.
 
A charleston és a ragtime sikerek után tangó interpretációikat, a swing zene legnépszerűbb számait hallhatjuk. A világon egyedülálló  előadói stílusukban a régi sikerek új arcot öltenek, mai sikerszámaik átütő sikert aratnak. 56 éves múltjuk, több mint 100 lemezük, eddig adott 10700 koncertjük, két amerikai elnök kitüntető elismerése garancia mostani koncertjük sikerére is.
 
Jegyár: 1500.-Ft
 
 
 
2013. augusztus 9. (péntek) 19 óra
 
Erkel Ferenc Rézfúvós Kvintett – „A barokk zene varázsa”
 
Helyszín: Görögkatolikus Kegytemplom (Máriapócs)
 
A koncert ingyenes.
 
 
 
Az Erkel Ferenc Rézfúvós Kvintett 2005-ben, a Miskolci Szimfonikus Zenekar művészeiből és zeneiskolai tanárokból alakult. A széles repertoárnak köszönhetően számos hazai és külföldi zenei fesztiválon koncerteztek.
 
Az Erkel Ferenc Rézfúvós Kvintett céljai között szerepel a rézfúvós hangzás  és a kvintettre írt művek népszerűsítése és megszerettetése minél tágabb körben. A csapat 2010-ben ünnepelte megalakulásának 5. évfordulóját.
 
A kvintett tagjai: Nagy Zoltán – trombita (művészeti vezető), Mátyás Róbert – trombita, Varga Bálint – kürt, Juhász István  – harsona, Dobos János – tuba.
 
 
 
2013. augusztus 10. (szombat) 19 óra – „Kalandozás a reneszánsztól a könnyűzenéig”
 
Az Erkel Ferenc Rézfúvós Kvintett koncertje exkluzív vacsorával
 
Helyszín: Báthori Várkastély (Nyírbátor)
 
 
 
„A” menü
 
  • érlelt kacsamájpástétom Tokaj gyöngye mártással, balzsamos rukkola salátával
  • Báthory szűzpecsenye zöldfüves baconkéreg ölelésben, ínyenc pörkölt mártással, kakas herével, füstölt szalonnás sült cinkével, tejfölhabbal 
  • vargabéles áfonyás öntettel
 
 
„B” menü
 
  • citromos vaníliás füstölt lazac töltve márványsajttal, vargányagombás olíva olajjal gazdagított roppanós zöldségekkel
  • zöldfűszeres olajban érlelt szárnyas mell rostlapon sütve, rozmaringos illatos erdei gombás mártással, lándzsaheggyel, kakukkfüves burgonyával
  • Szabolcsi almáspalacsinta, csoki öntet
 
 
Vacsorajegy: 2500.-Ft
 
A Vacsorajegyek augusztus 8-ig korlátozott számban rendelhetőek!
 
 
 
2013. augusztus 11. (vasárnap) 19 óra
 
„50 éves a Liszt Ferenc Kamarazenekar”
 
Helyszín: Református templom (Nyírbátor)
 
A Liszt Ferenc Kamarazenekar 1963-ban alakult a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola végzős növendékeiből. Első zeneigazgatójuk Sándor Frigyes, a Zeneakadémia legendás professzora volt, akinek a halála után, 1979-ben, Rolla János kiváló hegedűművész vette át a zenekar irányítását. Repertoárjuk a zeneirodalom igen széles skáláját fogja át a barokktól a klasszikus és romantikus darabokon át a kortárs művekig. A zenekar 16 tagból áll, akiket alkalmasint csembaló, fúvósok vagy más hangszerek egészítenek ki. A magyar zenei hagyományok méltó képviselőiként elsődleges feladatuknak e kultúra ápolását, és minél szélesebb körben való terjesztését tekintik.
 
Jegyár: 1500.-Ft
 
 
 
2013. augusztus 17. (szombat) 16 óra
 
V. Nyírbátori Fúvószenekari Találkozó
 
Helyszín: a Nyírbátori Kulturális Központ lépcsőpiramisa
 
Fellépő együttesek:
 
Nyírbátori Koncertfúvószenekar és a Bátor Mazsorett Egyesület
Demecseri Fúvószenekar (Citrom Band)
Mezőkövesd Város Fúvószenekara és a Twister Mazsorett Csoport
"Kalmander Harmony" Ifjúsági és Kulturális Egyesület (Románia)
Hajdúböszörményi Ifjúsági Fúvószenekar és Mazsorett Csoport
A koncert ingyenes.
 
 
 
2013. augusztus 18. (vasárnap) 19 óra
 
Kodály Filharmónikusok Debrecen
 
Helyszín: Református templom (Nyírbátor)
 
A Kodály Filharmonikusok Debrecen a cívisváros hivatásos zenekara, mely 2011 őszétől viseli ezt a nevet. Fenntartója Debrecen Város Önkormányzata. 2005-től Debreceni Filharmonikus Zenekar és Kodály Kórus néven hivatalosan is összefonódott a Kodály Kórus és a zenekar szakmai tevékenysége.
 
2011. október elsejétől Kodály Zoltánné  Péczely Sarolta jóváhagyásával a Kodály Filharmónia Debrecen részeként Kodály Filharmonikusok Debrecen néven működik a zenekar. 2011 májusa óta Somogyi-Tóth Dániel az igazgató-művészeti vezető, egyben a Kodály Filharmonikusok új arculatának létrehozója, aki a két együttest összefogó intézmény, a Kodály Filharmónia élén Debrecen város teljes komolyzenei életének összefogását, fejlesztését vállalta.
 
Jegyár: 1500.-Ft
 
 
 
2013. augusztus 20. (kedd) 17 óra
 
Szabolcsi Szimfonikus Zenekar
 
Helyszín: Református templom (Nyírbátor)
 
Az 1951. óta működő zenekar a megye legjelentősebb komolyzenei együttese. Tagságát hivatásos zenészek alkotják, akik nagyobb részben a Vikár Sándor Zeneiskola, valamint megyénk és a szomszédos megyék zeneiskoláinak tanárai.
 
Több mint 60 éves fennállásuk óta olyan jelentős karmesterek vezetésével adtak hangversenyt, mint Kóródi András, Molnár László, Medveczky Ádám, Török Géza, Kovács László, Kováts Zoltán, Dorel Murgu, Bartal László, Ménesi Gergely, Somos Csaba, Paul Breidenstein, Antal Mátyás, Drahos Béla. A hangversenyeken olyan neves vendégművészeket kísértek, mint Jandó Jenő, Falvai Sándor, Ruha István, Perényi Miklós, Perényi Eszter, Szenthelyi Miklós, Szecsődi Ferenc, Szabadi Vilmos, Fátyol Rudolf, Hauzer Adrienn, Molnár András, Kováts Kolos, Pitti Katalin, Matúz István, Jávorkai Sándor, Allen Vizzutti.
 
A megszólaltatott művek széles skálán mozognak mind a zenetörténeti korszakok, mind az előadói apparátus tekintetében, a barokk kamarazenétől kezdve, a klasszikus, romantikus, 20. századi nagy szimfonikus alkotásokon át az oratórikus művekig, sőt az igényes szórakoztató zenéig.
 
Hazai vendégszereplések: A megye városain kívül: Debrecen, Budapest, Aggtelek, Jászberény, Tokaj, Szerencs.
 
Külföldi fellépések: Ungvár, Beregszász, Szatmárnémeti, Nagyvárad, Németország, Finnország, Lengyelország.
 
A koncert ingyenes.
 
 
 
A rendezvény ideje alatt a „Nyírbátor anno” című kiállítás tekinthető meg a Báthori István Múzeumban (4300 Nyírbátor, Károlyi u. 21.).
 
A kiállítás Nyírbátor másodszori várossá válásának 40. évfordulója alkalmából időutazásra hívja a látogatót. A múzeum képzőművészeti és fotó gyűjteményében őrzött műalkotásokon, régi felvételeken keresztül mutatja be a település történetét, műemlékeit, eleveníti fel régi épületeit, utcáit.