Kárpátalján képeztek a Mustárházasok

Beregszászon és Ungváron jártak a Mustárház dolgozói július 30. és augusztus 1. között. Az első nap rádiólátogatáson vettek részt Kárpátalja egyetlen magyar nyelvű rádiójánál a beregszászi Pulzus Rádiónál. 
 
 
A találkozó eredményeként megállapodást kötött a Mustár FM és a Pulzus Rádió a további gyümölcsöző kapcsolatokat illetően. Ennek alapján a közeljövőben közös pályázatok benyújtására lesz példa, valamit ezentúl egymás számára is készítenek műsorokat, amit határainkon innen és túl is hallgathat majd a rádiót kedvelő közönség.
 
A délután folyamán látogatást tettek a Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetségénél (KMDFKSZ), ahol először megismerhették a helyi fiatalok segítségével a kárpátaljai magyar ifjúság helyzetét, civil szerveződéseit, valamint magát a vendéglátó szervezetet. A második nap a KMDFKSZ iroda meglátogatása után az igényeknek megfelelően a Mustárház nemzetközi koordinátora az európai önkéntes szolgálatról tartott interaktív képzést, melynek eredményeképp az ungvári magyar fiatalok is elhatározták, hogy a következő időszakban ők is szívesen részt vesznek akár küldő, fogadó, koordináló szervezetként ebben a projektben. A délután folyamán a Fiatalok Lendületben Program (FLP) ifjúsági csere programjairól kaptak képzést a fiatalok. A közös gondolkodás szintén meghozta eredményét, ugyanis elhatározás született a fiatalokban, hogy már szeptemberben benyújtják pályázatukat ebben a témában is. Ezen kívül a Mustárház munkatársai egyéb, hasznos gyakorlati tanáccsal is ellátták a szervezetet a pályázatírással, pályázat beadással kapcsolatban.
 
A három nap alatt azonban nem csak a szakmai programokra szakítottak időt a KMDFKSZ fiataljai. A helyi természeti és kulturális értékek bemutatására is volt lehetőség. Ennek keretein belül meglátogatták az ungvári várat, megtekintették a díszes görög katolikus templomot, sétáltak Ungvár belvárosában, másnap pedig a Nevickei vár látogatása után egy közös szalonnasütés zárta a találkozót az Ung folyó partján.
 
A látogatás mind a nyíregyházi Mustárház, mind az ungvári KMDFKSZ tekintetében pozitívan zárult, hiszen a három nap alatt nagyon sok közös pályázat, program körvonalazódott a két szervezet között, aminek megvalósulása már a közeljövőben napvilágra fog kerülni és a kárpátaljai magyar fiatalok valamint a helyi ifjúság számára is tartogat majd lehetőségeket.